Przejdź do treści

Farmaceutka zdradza, jaka suplementacja jest ważna dla cukrzyków i insulinoopornych

suplementy i lekarka - Hello Zdrowie
Przy insulinooporności warto suplementować kwasy omega-3 / Fot. Canva
Podoba Ci
się ten artykuł?

Farmaceutka Zofia Winczewska zauważa, że zaburzenia gospodarki węglowodanowej są epidemią współczesności, co wynika z drastycznych zmian w naszym stylu życia na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci. Oto jak zdaniem ekspertki powinna wyglądać prawidłowa suplementacja u osób chorujących na insulinooporność i cukrzycę. 

Insulinooporność plagą współczesności. Skąd się bierze? 

Jak podaje National Institutes of Health (NIH) insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego, a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna. 

U osób zmagających się z insulinoopornością w pierwszej kolejności powinno się wdrożyć modyfikacje w dotychczasowym stylu życia, obejmujące przede wszystkim regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną, nieprzetworzoną dietę z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Fundamentem jest także dbałość o niską pulę stresu w życiu codziennym i odpowiednie wysypianie się. Zbyt mała ilość snu, jak i permanentny stres, mogą mieć wpływ na rozwój insulinooporności.

Zofia Winczewska, farmaceutka

Suplementy ważne przy insulinooporności 

Przeciwzapalne tłuszcze omega-3 

Jak tłumaczy farmaceutka, tłuszcze omega-3 są ważne przy insulinooporności ze względu na działanie przeciwzapalne. Obniżają poziom cytokin prozapalnych oraz wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego, zapobiegając zawałom i występowaniu choroby wieńcowej. National Heart, Lung and Blood Institute potwierdza te dane, ale podkreśla też, że w 2024 roku wciąż istnieją duże luki w wiedzy na temat korzyści i ryzyka z suplementacji kwasów omega-3. 

Witamina D3 dla profilaktyki 

Jak pisze specjalistka, witamina D3 – podobnie jak kwasy omega-3 – reguluje poziom cytokin, redukując poziom prozapalnych i stymulując produkcję przeciwzapalnych. Badania prowadzone przez dra Christiano Argano i jego zespół z włoskiego Departamentu ds. Promocji Zdrowia potwierdzają natomiast związek pomiędzy niedoborem witaminy D a występowaniem cukrzycy, zespołu metabolicznego czy chorób układu krążenia. 

Magnez dla regulacji insuliny 

Krasimir Kostov z Katedry Patofizjologii Uniwersytetu Medycznego-Pleven zbadał korelację pomiędzy niedoborem magnezu a cukrzycą typu 2. Badania dowiodły, że związek ten jest niezwykle ważny dla regulacji poziomu insuliny we krwi. Zofia Winczewska podkreśla natomiast jego wagę w profilaktyce cukrzycy – wskazuje, że osoby regularnie przyjmujące magnez w dawce 100 mg dziennie są mniej narażone na rozwój choroby nawet o 8-13% od osób, które nie uzupełnią jego niedoborów.

 

Aktualizacja treści: inż. Agata Domagała 

Bibliografia: 

  1. Argano C. i in., The Role of Vitamin D and Its Molecular Bases in Insulin Resistance, Diabetes, Metabolic Syndrome, and Cardiovascular Disease: State of the Art, International Journal of Molecular Sciences 2023, 24, 20, 15485. 
  2. https://zosiawinczewska.pl [dostęp 02.12.2024]. 
  3. https://www.nhlbi.nih.gov/news/2024/omega-3s-heart-health-exploring-potential-benefits-and-risks [dostęp 02.12.2024]. 
  4. https://www.niddk.nih.gov/health-information/diabetes/overview/what-is-diabetes/prediabetes-insulin-resistance [dostęp 02.12.2024]. 
  5. Kostow K., Wpływ niedoboru magnezu na mechanizmy insulinooporności w cukrzycy typu 2: skupienie się na procesach wydzielania i sygnalizacji insuliny, International Journal of Molecular Sciences 2019, 20, 6, 1351. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?