Przejdź do treści

Gastroenterologia – jakimi chorobami się zajmuje?

młoda kobieta trzyma się za górną część brzucha
Fot. Adiano / Adobe
Podoba Ci
się ten artykuł?

Gastroenterologia zajmuje się diagnostyką i leczeniem chorób układu pokarmowego. W zakres kompetencji gastroenterologa wchodzi m.in. leczenie schorzeń przełyku, żołądka, jelit oraz chorób trzustki, wątroby i dróg żółciowych.

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Agnieszka Widera

lekarz

Gastroenterologia zajmuje się zarówno tak popularnymi (i niegroźnymi) schorzeniami jak zgaga lub niestrawność, jak i poważnymi chorobami jak nowotwory układu pokarmowego. Gastrolog leczy także wrzody lub refluks.

Gastroenterologia – co to jest?

Gastroenterologia to dziedzina medycyny, która zajmuje się dolegliwościami układu pokarmowego. W obręb zainteresowania gastroenterologii wchodzą schorzenia: odbytu, gruczołów trawiennych (wątroba, trzustka), żołądka i dróg żółciowych.

Specjalizacja z gastroenterologii, także z gastroenterologii dziecięcej, trwa łącznie 6 lat: 3 lata trwa moduł podstawowy i 3 lata moduł specjalistyczny. Osobny dział tworzy gastroenterologia kliniczna, która zajmuje się opracowaniem i wdrażaniem nowych metod i sposobów leczenia określonych schorzeń. Jest to obecnie bardzo ważny dział gastroenterologii ze względu na dynamicznie zmieniające się warunki środowiskowe, w jakich funkcjonuje współczesny człowiek. Dieta lub styl życia w znaczący sposób wpływają bowiem na jego choroby układu pokarmowego.

ból brzucha

Czym zajmuje się gastroenterologia?

Gastroenterologia skupia się na diagnostyce i leczeniu wszystkich schorzeń obejmujących układ pokarmowy. Badania gastrologiczne wykonuje się w przypadku podejrzenia niegroźnych, a także bardzo poważnych chorób. Gastroenterologia zajmuje się m.in.:

  • wrzodami,
  • chorobą refluksową,
  • zespołem jelita drażliwego,
  • zapaleniem żołądka,
  • zapaleniem dróg żółciowych,
  • zapaleniem trzustki,
  • zapaleniem jelita grubego,
  • chorobą Leśniowskiego-Crohna,
  • zakażeniem Helicobacter pylori,
  • kamicą żółciową,
  • nowotworami układu pokarmowego.

Badanie gastrologiczne wykonuje się również w diagnostyce marskości wątroby lub zapalenia wyrostka żółciowego. Gastroenterologia nie jest jednak samowystarczalną dziedziną medycyny. W wielu przypadkach gastrolog potrzebuje wsparcia onkologa lub chirurga.

Gastroenterologia dziecięca

Gastroenterologia dziecięca to szczególny dział gastrologii. Jest ona niezwykle wymagająca przede wszystkim ze względu na niejednoznaczne często objawy. Mierzy się ona np. z ostrymi i przewlekłymi biegunkami, które dla niemowląt i małych dzieci mogą być bardzo niebezpieczne. U małych pacjentów pojawiają się także poważne schorzenia, które zazwyczaj diagnozowane są u dorosłych. Są to m.in.: kamica dróg żółciowych, zapalenia i polekowe uszkodzenia wątroby, zapalenie wyrostka robaczkowego.

Gastroenterologia dziecięca zajmuje się również diagnostyką celiakii. Ta choroba autoimmunologiczna związana z nietolerancją glutenu bardzo często ujawnia się w pierwszych latach życia.

Zobacz także

Jakie istnieją badania gastrologiczne?

Badanie gastroenterologiczne rozpoczyna szczegółowy wywiad z pacjentem. Dotyczy on nie tylko dolegliwości bólowych, lecz także nawyków żywieniowych, częstotliwości wypróżnień, ilości spożywanych płynów, przyjmowanych leków oraz występowania chorób układu pokarmowego w najbliższej rodzinie (jest to szczególnie ważne w przypadku historii chorób nowotworowych). Badanie gastrologiczne w przypadku bólu brzucha lub żołądka najczęściej rozpoczyna się od sprawdzenia powłok brzusznych poprzez ich ucisk.

Gastroenterologia obejmuje następujące badania:

  • morfologię, próby wątrobowe, poziom enzymów trzustkowych,
  • USG jamy brzusznej,
  • RTG jamy brzusznej z kontrastem,
  • gastroskopię,
  • kolonoskopię,
  • rezonans magnetyczny,
  • tomografię komputerową.

Kiedy warto wykonać badania gastrologiczne?

Postępy w gastroenterologii pozwalają coraz szybciej wykrywać przyczyny dolegliwości związanych w poszczególnymi organami układu pokarmowego. W przypadku nawracających lub permanentnie utrzymujących się dolegliwości żołądkowych (lub innych) warto udać się do lekarza. Szczególnie alarmująca jest obecność krwi lub śluzu w wydalanym kale. Nie powinno się lekceważyć także innych objawów – według lekarzy z problemami układu pokarmowego boryka się bowiem co drugi Polak.

Objawy zaburzeń pracy układu pokarmowego to m.in.:

  • bóle żołądka,
  • bóle wątroby,
  • wzdęcia,
  • pieczenie w przełyku,
  • mdłości,
  • zaparcia,
  • biegunki,
  • przesadne uczucie sytości,
  • odbijanie,
  • problemy z przełykaniem,
  • brak apetytu.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?