GIS ostrzega przed salmonellą na skorupkach jaj. „Zagrożenie dla zdrowia”
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące jaj „Moja Kurka” z chowu na wolnym wybiegu. Znaleziono na nich pałeczki Salmonella Enteritidis. Jajka można było kupić w Biedronce. Sprawdź, czy nie masz ich w domu!
Salmonella na skorupkach jaj
Decyzja GIS-u dotyczy jednej partii produktu o numerze POW12 20.11 i kodem na skorupkach jaj 1PL 10161326 oraz terminem ważności 20.11.2021. Jaja zostały dostarczone do sklepów Biedronka przez firmę OVOVITA.
„Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami” – czytamy w komunikacie.
GIS informuje, że Zakład Pakowania Jaj „Prawda” natychmiast po otrzymaniu informacji o wykryciu salmonelli na powierzchni jaj rozpoczął procedurę wycofania felernej partii z obrotu oraz poinformował o tym fermę, z której pochodziły jaja. Kontrola wewnętrzna w zakładzie nie wykazała żadnych nieprawidłowości. Wciąż więc poszukiwana jest przyczyna pojawienia się salmonelli na skorupkach.
Rozwiń
Salmonella – czym jest i jakie są objawy zakażenia
Salmonella to rodzaj bakterii Enterobacteriaceae. Grupują one Gram-ujemne względnie beztlenowe pałeczki. Są to bakterie, które znajdują się we wnętrzach zakażonych organizmów.
Rocznie w Polsce zatrucie bakteriami Salmonelli wykrywa się u ok. 30 tys. osób. Do zatrucia może dojść poprzez: spożywanie skażonych produktów spożywczych, bezpośredni kontakt z inną zakażoną osobą lub zwierzęciem albo picie wody zanieczyszczonej odchodami.
Objawy zakażenia salmonellą to: gorączka, nudności, ból brzucha, wymioty, biegunka.
Polecamy
McDonald’s pozwany po serii zatruć bakterią E. coli. „Nie spodziewałem się, że będę tak cierpieć po zjedzeniu burgera”
Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
GIS wykrył Salmonellę w partii mięsa. Ryzyko zatrucia pokarmowego
Dwulatka zjadła „jagódkę” prosto z krzaka. Owoc okazał się trujący. Płukanie żołądka uratowało jej życie
się ten artykuł?