Glutation – co to jest? Gdzie znajdziesz go najwięcej? Skutki uboczne niedoboru
Glutation to rodzaj białka, które jest potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. U ludzi występuje on w każdej komórce ciała. Pomaga pozbywać się szkodliwych toksyn, wspomaga naszą odporność i ma silne właściwości antyoksydacyjne. Dowiedz się, jakie jeszcze pełni funkcje i jak można zwiększyć jego ilość.
Glutation – co to jest?
Glutation, określany też jako l-glutation, to cząsteczka słynąca ze swoich właściwości antyoksydacyjnych – dzięki temu jest w stanie skutecznie neutralizować działanie wolnych rodników. Zlokalizowana jest w komórkach ciała, dzięki czemu te nie utleniają się i nie niszczą.
Glutation złożony jest z trzech aminokwasów, takich jak:
- cysteina,
- glicyna,
- kwas glutaminowy.
Warto dodać, że jest on wytwarzany przez wszystkie żywe organizmy.
Glutation – funkcje i właściwości
Glutation utrzymuje w organizmie równowagę oksydacyjną, która decyduje o przeżyciu lub śmierci komórek. Jest to o tyle istotne, że szkodliwe oksydanty wpływają na rozwój chorób cywilizacyjnych, nowotworów, schorzeń kardiologicznych oraz cukrzycy, przyspieszają też proces starzenia organizmu – glutation w dużym stopniu temu przeciwdziała. Pobudza on do pracy również inne antyoksydanty, takie jak witaminy C i E. Stabilizuje poziom cukru we krwi oraz zmniejsza ryzyko rozwoju chorób Alzheimera i Parkinsona. Dobrze sprawdza się również przy reumatoidalnym zapaleniu stawów, skutecznie łagodząc stany zapalne.
Co więcej, glutation wspomaga układ immunologiczny, dzięki czemu lepiej radzimy sobie z chorobami. Zwiększa on produkcję leukocytów, co przekłada się z kolei na lepszą odporność. Glutation świetnie sprawdza się jako rodzaj detoksykantu i jest odpowiedzialny za prawidłową pracę wątroby. Dzięki niemu możliwe jest rozpuszczenie i rozkład toksyn, a co za tym idzie – oczyszczenie organizmu z metali ciężkich.
Z glutationu chętnie korzystają osoby uprawiające sport, ponieważ zmniejsza on zmęczenie oraz sprawia, że organizm szybciej się regeneruje po intensywnym wysiłku. Co więcej, wspomaga on leczenie chorób układu krążenia – jego niski poziom związany jest z większym ryzykiem zawału serca oraz miażdżycy. Badania dowodzą, że wyższe stężenie glutationu u osób z zaburzeniami kompulsywno-obsesyjnymi może zmniejszać nasilenie objawów oraz zwiększać odporność na czynniki stresogenne. Ponadto pomaga on w chorobach autoimmunologicznych oraz wspomaga funkcję nerek.
Glutation posiada zatem następujące właściwości:
- przeciwzapalne,
- hepaprotekcyjne,
- wzmacniające układ immunologiczny,
- przeciwnowotworowe,
- antyoksydacyjne,
- detoksykujące.
Glutation – gdzie występuje? Jak zwiększyć jego ilość?
Glutation syntezowany jest w ludzkim ciele, przede wszystkim w wątrobie. Aby mógł on powstawać, należy dostarczać organizmowi odpowiednie produkty, w tym głównie te zawierające metioninę i cysteinę. Do syntezy glutationu potrzebne są takie składniki, jak:
- NAC, czyli N-acetylocysteina,
- selen,
- siarka,
- witaminy (C i E, B6, B9, B12).
Warto zaznaczyć, że najważniejsza jest tutaj witamina C oraz selen.
Na lepszą syntezę glutationu wpływają również takie czynniki, jak:
- aktywność fizyczna,
- odpowiednia ilość snu,
- odpowiednia ilość witaminy C i selenu.
W czym jeszcze jest glutation? W niewielkich ilościach można go znaleźć w takich pokarmach, jak:
- ryby,
- drób,
- wołowina,
- brukselka,
- brokuły,
- jarmuż,
- kalafior,
- gorczyca,
- natka pietruszki,
- papryka,
- warzywa strączkowe,
- szparagi,
- awokado,
- czosnek,
- sok pomarańczowy,
- marchew,
- kurczak,
- masło orzechowe,
- ryż,
- wołowina,
- szynka,
- jabłka.
U człowieka największe ilości glutationu występują w wątrobie, nerkach, jak również i w oczach. Dodajmy, że glutation występuje nie tylko u ludzi, ale również w komórkach roślinnych oraz zwierzęcych.
W jakich formach występuje glutation? Czym jest glutation liposomalny?
Można wyróżnić:
- glutation zredukowany (aktywny, GSH) – stanowi 99% całego glutationu w organizmie, ma silne właściwości antyoksydacyjne,
- glutation utleniony (GSSG) – stanowi 1% całego glutationu w organizmie, nie zwalcza – tak jak ten zredukowany – wolnych rodników.
Większa ilość glutationu utlenionego może świadczyć o istniejących chorobach, zwiększonym ryzyku wystąpienia niektórych chorób oraz o przemęczeniu.
Czym jest natomiast glutation liposomalny? To forma glutationu przyjmowana w liposomach, np. w ramach suplementacji. Warto się na nią zdecydować, ponieważ:
- gwarantuje ona odpowiednią ilość fosfolipidów w stosunku do wody,
- zawiera fosfolipidy, które mają taką samą budowę jak błony komórkowe,
- zawiera odpowiednie stężenie glutationu, który – jeśli znajdzie się w krwiobiegu lub limfie – z powodzeniem przedostanie się do komórek zaatakowanych przez wolne rodniki.
Glutation w formie liposomu może stanowić budulec błon komórkowych, przenikać przez nie oraz trafiać wprost do wnętrza komórki.
Glutation – dlaczego go tracimy?
Ilość glutationu w organizmie może się zmniejszać. Wpływają na to takie czynniki, jak:
- odparzenia,
- urazy i skaleczenia,
- zanieczyszczenia środowiska,
- choroby i infekcje,
- promieniowanie,
- starzenie się organizmu,
- niektóre lekarstwa,
- duży stres,
- nieodpowiednia dieta.
Skutki utraty glutationu
Niski poziom glutationu może doprowadzić do poważnych konsekwencji. Przede wszystkim trudniej jest w takiej sytuacji usuwać wolne rodniki z organizmu. Symptomy obniżenia jego poziomu są następujące:
- mniejsza odporność,
- problemy z trawieniem,
- problemy z prawidłowym funkcjonowaniem organów wewnętrznych.
Wlewy z witaminy C i glutationu
Niektórzy decydują się na kroplówki np. z glutationem oraz witaminą C. Zwykle jednak jeden taki wlew nie jest odczuwalny, kilka jednak – już tak. Osoby decydujące się na takie rozwiązanie mówią o poprawie nastroju oraz uczuciu wypoczęcia. Panie mogą zauważyć u siebie również większą sprężystość skóry. Warto jednak zaznaczyć, że taka kroplówka może doprowadzić także do działań niepożądanych oraz rozstroju zdrowia.
Glutation – skutki uboczne suplementacji
Jeśli chodzi o suplementację glutationu, należy pamiętać o jego ewentualnych skutkach ubocznych, takich jak:
- problemy z oddychaniem,
- bóle brzucha,
- gazy,
- reakcje alergiczne (np. wysypka).
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684116/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5413479/
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
się ten artykuł?