Gorycz w ustach – co oznacza gorzki smak rano lub po lekach?

Gorycz w ustach po spożyciu posiłku zawierającego produkty spożywcze o gorzkim smaku nie dziwi i nie budzi niepokoju. Co może jednak oznaczać uczucie goryczy w jamie ustnej rano, gdy nic jeszcze nie jedliśmy? Czy odczuwanie gorzkiego smaku jest normalne po niektórych lekach? W poniższym artykule rozwiejemy wątpliwości dotyczące możliwych przyczyn uczucia goryczy w ustach.
Odczuwanie goryczy w ustach a leki
Wiele związków chemicznych popularnie stosowanych w farmakoterapii może wpływać negatywnie na funkcje smakowe. Jakie procesy za tym stoją?
Duża część substancji aktywnych zawartych w lekach doustnych bezpośrednio stymuluje receptory smakowe na języku wywołując uczucie nieprzyjemnego, gorzkiego smaku.
Niektóre farmaceutyki oddziałują miejscowo na włókna nerwowe, co także może skutkować odczuwaniem gorzkiego posmaku w ustach.
Przyjmowanie wybranych leków może powodować także obniżenie stężenia cynku we krwi, a niedobory tego składnika mineralnego objawiają się u części pacjentów zaburzeniami smaku, m.in. nasileniem odczuwania wrażeń smakowych. Produkty o lekko gorzkim posmaku mogą u tych osób wywoływać silne odczucie goryczy w jamie ustnej.
Co ciekawe, substancje aktywne z leków stanowią jedną z przyczyn odczuwania goryczy w ustach także po wchłonięciu z przewodu pokarmowego. Jak to działa? Substancje wywołujące gorzki smak po podaniu doustnym trafiają do jelit a następnie do krwiobiegu. Stamtąd wraz z krwią są transportowane po całym organizmie. Z naczyń krwionośnych języka mogą przechodzić do śliny i przez to wywoływać uczucie goryczy w ustach na długo po czasie przyjęcia leków. Jest to jeden z procesów, który może odpowiadać za odczuwanie goryczy w ustach rano, po przebudzeniu.
Do grup leków, których objawem niepożądanym jest uczucie goryczy w ustach należą:
- leki moczopędne,
- inhibitory konwertazy angiotensyny (np. kaptopril; leki te stosowane są u pacjentów z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością serca, chorobie niedokrwiennej serca, czasami w chorobach nerek),
- antybiotyki,
- leki stosowane w celu stymulacji wydzielania kwasów żółciowych.
Gorycz w ustach w ciąży
Wiele kobiet w czasie ciąży zgłasza zmiany w odczuwaniu smaku – często postrzegają one smak gorzki jako odczuwany w tym okresie silniej niż wcześniej. Dane naukowe potwierdzają, że niektóre zmiany fizjologiczne zachodzące w czasie ciąży, m.in. związane z ilościami wydzielanego progesteronu i estrogenu, mogą wpływać na zmysł smaku.
Zgodnie z jednym z badań, odczuwanie gorzkiego smaku nasila się w I trymestrze ciąży, a następnie zmniejsza się w II oraz III trymestrze. Na tej podstawie badacze wysnuli hipotezę, że zmiany intensywności odczuwania gorzkiego smaku ewolucyjnie mogły pomagać w utrzymaniu ciąży. W I trymestrze – krytycznym okresie wczesnego rozwoju płodu, nasilony zmysł gorzkiego smaku chronił przed spożyciem trujących produktów. W II i III trymestrze, gdy znacząco zwiększa się zapotrzebowanie na wiele składników odżywczych, osłabienie odczuwania gorzkiego smaku sprzyjało z kolei zróżnicowanej diecie.
Trzeba podkreślić jednak, że wyniki różnych badań dotyczących percepcji smaku gorzkiego u kobiet w ciąży nie są jednoznaczne i nie pozwalają na wyciągnięcie ostatecznych wniosków co do zmian odczuwania wrażeń smakowych w tym okresie.
Gorycz w ustach a choroby wątroby i trzustki
Niedobory cynku, jak wspomniane zostało powyżej, mogą powodować zaburzenia smaku, a jedną ze zmian, które wywołuje deficyt tego pierwiastka jest nasilenie odczuwania wrażeń smakowych.
Wątroba to narząd odpowiedzialny za metabolizm cynku. W związku z tym stężenie tego składnika mineralnego często bywa niższe u pacjentów z chorobami wątroby, m.in. marskością, co tłumaczy silniejsze odczuwanie goryczy przez osoby z tymi schorzeniami.
Niedobory cynku mogą leżeć także u podłoża nasilonego odczuwania gorzkiego smaku u pacjentów z przewlekłym zapaleniem trzustki.
Inne przyczyny goryczy w ustach
Zaburzenia odczuwania smaku mogą towarzyszyć także innym chorobom, m.in. schorzeniom nerek i przewodu pokarmowego.
Wymagający hemodializy pacjenci z chorobami nerek w zaawansowanych stadiach mogą doświadczać zmniejszenia produkcji śliny i wywołanego przez to zwiększenia w niej stężenia substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe. Z tego powodu w czasie jedzenia gorzkich produktów, gorycz w ustach może być przez te osoby silniej odczuwana. Pacjenci hemodializowani są także narażeni na niedobory cynku, co u niektórych z nich jest przyczyną nasilonej percepcji smaku.
Przyczyną odczuwania goryczy w ustach może być także choroba refluksowa przełyku. Do objawów schorzenia należą m.in. palący ból za mostkiem oraz pieczenie języka, błon śluzowych jamy ustnej lub warg. Symptomy u pacjentów z chorobą refluksową przełyku nasilają się około 30 minut po obfitym posiłku, po wysiłku fizycznym, w pozycji leżącej lub przy pochylaniu się do przodu.
Prawidłowe funkcjonowanie zmysłu smaku jest z jednym z niezbędnych czynników warunkujących spożywanie wystarczającej ilości żywności i co za tym idzie – odpowiedniej ilości składników odżywczych potrzebnych do optymalnego funkcjonowania.
Zaburzenia odczuwania smaku prowadzą często do nieprawidłowości w stanie odżywienia, ponieważ wpływają na apetyt, a przez to także na masę ciała i ryzyko niedoborów składników pokarmowych. Ze względu na to, że jedzenie jest jednym z ważnych źródeł przyjemności, nieprawidłowe odczuwanie smaku negatywnie wpływa także na postrzeganą jakość życia. W związku z tym niezwykle ważne jest, by zidentyfikować przyczyny leżące u podłoża zaburzeń smaku.
W przypadku występowania niepokojących objawów związanych z zaburzeniami odczuwania smaku, skonsultuj się ze lekarzem. Powyższy tekst ma charakter poglądowy i nie może zastąpić konsultacji ze specjalistą.
Źródła:
- Hummel, T., Landis, B., Hüttenbrink, K. (2012) Smell and taste disorders, GMS Current Topics in Otorhinolaryngology, Head and Neck Surgery, 10, 1–15.
- Sadananda Naik B., Shetty N., Maben E. (2010) Drug-induced taste disorders, European Journal of Internal Medicine, 21: 240-243.
- Schiffman S. (2018) Influence of medications on taste and smell, World Journal of Otorhinolaringology – Head and Neck Surgery, 4: 84-91.
- Choo E., Dando R. (2017) The Impact of Pregnancy on Taste Function, Chemical Senses, 42: 279-286.
- Bielecki K. (2009) Łagodne choroby przełyku leczone chirurgicznie, Borgis – Postępy Nauk Medycznych 3: 173-179.
- Grungreiff K., Reinhold D., Wedemeyer H. (2016) The role of zinc in liver cirrhosis, Annals of Hepatology, 15: 7-16.
Polecamy

„Od lat mój organizm ma naładowane 60 procent, nigdy więcej”. Julia o życiu po przeszczepach

Potrzebujesz leku na grypę? Powodzenia. Apteki świecą pustkami. GIF obiecuje zwiększenie dostaw

Rocznie umiera 200 tysięcy Europejczyków, choć mogliby żyć. Nie przestrzegają zaleceń lekarzy

Agata Wróbel straciła wzrok. „Ja dla siebie już nic nie chcę, naprawdę”
się ten artykuł?