Gościec stawowy – przyczyny, objawy, leczenie i dieta

Gościec to choroba nazywana też „reumatoidalnym zapaleniem stawów” lub „gośćcem przewlekłym postępującym”. Atakuje ona różne układy i bardzo istotne jest, aby jak najszybciej podjąć jej leczenie. Jej charakterystycznym symptomem są symetryczne bóle i obrzęki stawów, z czasem dochodzi też do sztywnienia oraz ograniczenia ich ruchomości. Do dziś nieznane są bezpośrednie przyczyny choroby.
Co to jest gościec stawowy?
Gościec stawowy to najczęściej występująca choroba autoimmunologiczna. Związana jest z niewłaściwym funkcjonowaniem układu odpornościowego. W większości przypadków dotyka kobiety pomiędzy 20. a 50. rokiem życia. Występuje jednak również u mężczyzn, a prawdopodobieństwo jej pojawienia się wzrasta u nich wraz z wiekiem. Jej leczenie jest bardzo trudne. Zmiany na początku dotyczą jedynie narządów ruchu, z czasem jednak obejmują inne narządy wewnętrzne.
Gościec – przyczyny
Dokładne przyczyny gośćca stawowego nie są znane. Wiadomo jedynie, że układ odpornościowy atakuje własne tkanki, których nie rozpoznaje jako swoich, co z kolei prowadzi do stanów zapalnych. Istnieją jednak czynniki, które sprzyjają powstawaniu tej choroby. Są to:
- czynniki genetyczne,
- przeciążenia statyczno-dynamiczne narządu ruchu,
- często pojawiające się infekcje wirusowe lub bakteryjne,
- choroby (łuszczycowe zapalenie stawów, toczeń, dna moczanowa),
- niewłaściwa długość kości,
- nieodpowiedni kształt kości,
- przebywanie w wilgotnym i chłodnym klimacie przez dłuższy czas,
- palenie tytoniu,
- płeć żeńska,
- stresujący tryb życia.
Gościec – objawy
Pierwsze objawy gośćca stawowego to:
- bóle stawów podczas ucisku,
- obrzęki stawów i tkanek okołostawowych,
- zmęczenie,
- brak apetytu,
- gorączka i podwyższona temperatura ciała,
- spadek masy ciała.
Zdarza się, że choroba rozpoczyna się w nietypowy sposób, np. poprzez zapalenie jednego stawu bądź krótkotrwałe, napadowe i często wędrujące zapalenie stawów – jest to tzw. gościec palindromiczny.
Z czasem widoczne są również następujące symptomy:
- bóle i obrzęki stawów rąk i stóp (występują one symetrycznie),
- poranna sztywność (utrzymuje się zwykle przez co najmniej 60 minut),
- tkliwość stawów na dotyk i ucisk,
- zaburzenia mowy,
- problemy z równowagą,
- sztywność i osłabienie mięśni,
- zanik mięśni,
- bóle karku,
- mrowienie palców,
- trudności z zaciskaniem dłoni w pięść,
- ograniczenie ruchomości stawów,
- problemy z prostowaniem palców,
- nadmierna potliwość,
- pogorszenie nastroju.
Oprócz ataku na stawy, choroba ta związana jest z: guzkami reumatoidalnymi (np. na potylicy czy ścięgnie Achillesa), zanikami mięśni, zapaleniem naczyń, negatywnym wpływem na płuca i serce, neuropatiami, problemem z oczami i nerkami oraz osteoporozą. Charakterystyczne dla gośćca są okresy zaostrzeń, przeplatające się z okresami remisji. Przykładowo, po zajściu w ciążę choroba często się wycisza, jednak po urodzeniu dziecka – ponownie się zaostrza.
Leczenie gośćca stawowego
Jak leczyć gościec stawowy? Stosuje się tu głównie leczenie objawowe – nie ma w tym momencie leku, który całkowicie wyeliminowałby ten problem. Aby dobrać odpowiedni sposób leczenia, stosuje się klasyfikację punktową. Często zalecane są niesteroidowe leki przeciwzapalne, leki biologiczne oraz glikokortykosteroidy. W niektórych przypadkach potrzebna jest również rehabilitacja i fizjoterapia, a także opieka pielęgniarska. Na bardzo zaawansowanym etapie choroby konieczne może być leczenie operacyjne.
Gościec stawowy – dieta
Dieta jest bardzo istotna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:
- warzywa i owoce – chore osoby powinny zjadać każdego dnia 300-500 gram owoców oraz 500-700 gram warzyw, dzięki licznym antyoksydantom (polifenolom i karotenoidom), witaminom oraz składnikom mineralnym mają one działanie przeciwzapalne,
- produkty pełnoziarniste – chodzi tu np. o płatki zbożowe, kasze, ryż oraz razowe pieczywo; są one bogate w błonnik i wiele badań wskazuje na to, że są także w stanie redukować markery stanu zapalnego we krwi,
- nasiona roślin strączkowych – zawierają one sole mineralne, błonnik oraz antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne,
- tłuste ryby morskie – np. tuńczyk, makrela, łosoś, śledź, sardynki, dostarczają one organizmowi kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne, minimalizują ból i obrzęk stawów, sprawiają, że poranna sztywność trwa mniej niż godzinę, zmniejszają również aktywność gośćca, ważne jednak, aby spożywać je przynajmniej 2 razy w tygodniu i odpowiednio je suplementować – w ten sposób można skutecznie zahamować postęp choroby.
W diecie osób z gośćcem stawowym powinny znaleźć się również: oliwa z oliwek, zielona herbata, kolendra, kurkuma, cynamon, imbir, ciemne owoce, natka pietruszki, bromelaina z ananasa.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766928/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920070/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422329/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK384455/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy

Osteoporoza kręgosłupa – cichy złodziej kości. Jak choroba niszczy kręgosłup?

Osteopenia a osteoporoza. Czym różnią się te dwie choroby kości?

Osteoporoza u dzieci i młodzieży. Skąd się bierze i jak ją leczyć?

Zioła na endometriozę. Czy łagodzą objawy i które wybrać?
się ten artykuł?