Gościec stawowy – przyczyny, objawy, leczenie i dieta
Gościec to choroba nazywana też „reumatoidalnym zapaleniem stawów” lub „gośćcem przewlekłym postępującym”. Atakuje ona różne układy i bardzo istotne jest, aby jak najszybciej podjąć jej leczenie. Jej charakterystycznym symptomem są symetryczne bóle i obrzęki stawów, z czasem dochodzi też do sztywnienia oraz ograniczenia ich ruchomości. Do dziś nieznane są bezpośrednie przyczyny choroby.
Co to jest gościec stawowy?
Gościec stawowy to najczęściej występująca choroba autoimmunologiczna. Związana jest z niewłaściwym funkcjonowaniem układu odpornościowego. W większości przypadków dotyka kobiety pomiędzy 20. a 50. rokiem życia. Występuje jednak również u mężczyzn, a prawdopodobieństwo jej pojawienia się wzrasta u nich wraz z wiekiem. Jej leczenie jest bardzo trudne. Zmiany na początku dotyczą jedynie narządów ruchu, z czasem jednak obejmują inne narządy wewnętrzne.
Gościec – przyczyny
Dokładne przyczyny gośćca stawowego nie są znane. Wiadomo jedynie, że układ odpornościowy atakuje własne tkanki, których nie rozpoznaje jako swoich, co z kolei prowadzi do stanów zapalnych. Istnieją jednak czynniki, które sprzyjają powstawaniu tej choroby. Są to:
- czynniki genetyczne,
- przeciążenia statyczno-dynamiczne narządu ruchu,
- często pojawiające się infekcje wirusowe lub bakteryjne,
- choroby (łuszczycowe zapalenie stawów, toczeń, dna moczanowa),
- niewłaściwa długość kości,
- nieodpowiedni kształt kości,
- przebywanie w wilgotnym i chłodnym klimacie przez dłuższy czas,
- palenie tytoniu,
- płeć żeńska,
- stresujący tryb życia.
Gościec – objawy
Pierwsze objawy gośćca stawowego to:
- bóle stawów podczas ucisku,
- obrzęki stawów i tkanek okołostawowych,
- zmęczenie,
- brak apetytu,
- gorączka i podwyższona temperatura ciała,
- spadek masy ciała.
Zdarza się, że choroba rozpoczyna się w nietypowy sposób, np. poprzez zapalenie jednego stawu bądź krótkotrwałe, napadowe i często wędrujące zapalenie stawów – jest to tzw. gościec palindromiczny.
Z czasem widoczne są również następujące symptomy:
- bóle i obrzęki stawów rąk i stóp (występują one symetrycznie),
- poranna sztywność (utrzymuje się zwykle przez co najmniej 60 minut),
- tkliwość stawów na dotyk i ucisk,
- zaburzenia mowy,
- problemy z równowagą,
- sztywność i osłabienie mięśni,
- zanik mięśni,
- bóle karku,
- mrowienie palców,
- trudności z zaciskaniem dłoni w pięść,
- ograniczenie ruchomości stawów,
- problemy z prostowaniem palców,
- nadmierna potliwość,
- pogorszenie nastroju.
Oprócz ataku na stawy, choroba ta związana jest z: guzkami reumatoidalnymi (np. na potylicy czy ścięgnie Achillesa), zanikami mięśni, zapaleniem naczyń, negatywnym wpływem na płuca i serce, neuropatiami, problemem z oczami i nerkami oraz osteoporozą. Charakterystyczne dla gośćca są okresy zaostrzeń, przeplatające się z okresami remisji. Przykładowo, po zajściu w ciążę choroba często się wycisza, jednak po urodzeniu dziecka – ponownie się zaostrza.
Leczenie gośćca stawowego
Jak leczyć gościec stawowy? Stosuje się tu głównie leczenie objawowe – nie ma w tym momencie leku, który całkowicie wyeliminowałby ten problem. Aby dobrać odpowiedni sposób leczenia, stosuje się klasyfikację punktową. Często zalecane są niesteroidowe leki przeciwzapalne, leki biologiczne oraz glikokortykosteroidy. W niektórych przypadkach potrzebna jest również rehabilitacja i fizjoterapia, a także opieka pielęgniarska. Na bardzo zaawansowanym etapie choroby konieczne może być leczenie operacyjne.
Gościec stawowy – dieta
Dieta jest bardzo istotna przy reumatoidalnym zapaleniu stawów. Przede wszystkim warto zwrócić uwagę na:
- warzywa i owoce – chore osoby powinny zjadać każdego dnia 300-500 gram owoców oraz 500-700 gram warzyw, dzięki licznym antyoksydantom (polifenolom i karotenoidom), witaminom oraz składnikom mineralnym mają one działanie przeciwzapalne,
- produkty pełnoziarniste – chodzi tu np. o płatki zbożowe, kasze, ryż oraz razowe pieczywo; są one bogate w błonnik i wiele badań wskazuje na to, że są także w stanie redukować markery stanu zapalnego we krwi,
- nasiona roślin strączkowych – zawierają one sole mineralne, błonnik oraz antyoksydanty, które mają właściwości przeciwzapalne,
- tłuste ryby morskie – np. tuńczyk, makrela, łosoś, śledź, sardynki, dostarczają one organizmowi kwasów omega-3, które mają właściwości przeciwzapalne, minimalizują ból i obrzęk stawów, sprawiają, że poranna sztywność trwa mniej niż godzinę, zmniejszają również aktywność gośćca, ważne jednak, aby spożywać je przynajmniej 2 razy w tygodniu i odpowiednio je suplementować – w ten sposób można skutecznie zahamować postęp choroby.
W diecie osób z gośćcem stawowym powinny znaleźć się również: oliwa z oliwek, zielona herbata, kolendra, kurkuma, cynamon, imbir, ciemne owoce, natka pietruszki, bromelaina z ananasa.
Źródła:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3766928/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5920070/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6422329/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK384455/
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
„Choroby z autoagresji lubią niestety chodzić parami”. O chorobach autoimmunologicznych opowiada lek. Agata Skwarek-Szewczyk
Billie Eilish o zmaganiach z hipermobilnością stawów: „Odczuwam ból, odkąd skończyłam dziewięć lat”
To mit, że na RZS chorują tylko starsi ludzie. „Bolało mnie dosłownie wszystko. Nawet kołdra była za ciężka”
Jak objawia się przewlekła migrena. Leczenie migreny przewlekłej
się ten artykuł?