Insulinooporność a wsparcie suplementacyjne. Farmaceutka wyjaśnia, co warto łykać
„Zaburzenia gospodarki węglowodanowej to bezsprzecznie epidemia naszych czasów będąca rezultatem radykalnej zmiany stylu życia na przestrzeni ostatnich dekad” – pisze Zofia Winczewska, farmaceutka. Ekspertka w swoim nowym poście na Instagramie wyjaśnia, jak powinno wyglądać wsparcie suplementacyjne, gdy osoba cierpi na insulinooporność.
Insulinooporność
Insulinooporność to stan, w którym występuje zmniejszona podatność tkanek organizmu na działanie insuliny. Nieleczona, jest prostą drogą do stanu przedcukrzycowego a potem do cukrzycy. Skąd się bierze? Jej najczęstszą przyczyną jest otyłość, szczególnie brzuszna.
„U osób zmagających się z insulinoopornością w pierwszej kolejności powinno wdrożyć się modyfikacje w dotychczasowym stylu życia obejmujące przede wszystkim regularną aktywność fizyczną i zbilansowaną, nieprzetworzoną dietę z wysokim potencjałem antyoksydacyjnym. Fundamentem jest także dbałość o niską pulę stresu w życiu codziennym i odpowiednie wysypianie się. Zbyt mała ilość snu, jak i permanentny stres mogą mieć wpływ na rozwój insulinooporności” – tłumaczy Zofia Winczewska, farmaceutka.
Jakie składniki odżywcze są szczególnie ważne w jadłospisie „insulinoopornego”?
- tłuszcze omega-3
„Jako, że insulinooporności (jak i cukrzycy typu II) towarzyszy przewlekły stan zapalny, warto pamiętać o związkach wykazujących właściwości przeciwzapalne. O-3 obniżają poziom cytokin prozapalnych, a także są korzystne dla układu sercowo-naczyniowego. Regularne spożywanie morskich omega-3 (EPA, DHA) zmniejsza ryzyko zawału serca i choroby wieńcowej, obniża ciśnienie krwi, poziom trójglicerydów i działa korzystnie na śródbłonek naczyń” – pisze Winczewska.
- witamina D3
„Wpływa na produkcję/uwalnianie insuliny oraz reguluje poziom cytokin (wzrost p/zapalnych, spadek prozapalnych). Badania łączą niskie stężenia witaminy D3 z otyłością, zespołem metabolicznym i negatywnym wpływem na wrażliwość insulinową. Badanie z tego roku wykazało, że połączenie witaminy D z chromem może być skuteczne w kontrolowaniu wskaźnika HOMA (który służy ocenie insulinooporności) poprzez obniżanie poziomu TNF-alfa” – dodaje farmaceutka.
- magnez
„Może korzystnie wpływać na poziom glukozy na czczo oraz na wskaźnik HOMA. U osób regularnie przyjmujących magnez (100 mg dziennie) ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II jest zmniejszone o 8-13 proc. Wykazano także, że osoby stosujące metforminę mogą być silniej narażone na niedobór Mg” – pisze Zofia Winczewska.
Farmaceutka dodaje, że dieta powinna być bogata w antyoksydanty. Mogą to być: polifenole z zielonej herbaty, kurkumina, morwa biała czy cynamon.
RozwińZofia Winczewska – kim jest?
Zofia Winczewska to farmaceutka, która aktywnie działa w mediach społecznościowych. Pisze także bloga zosiawinczewska.pl. Ekspertka na co dzień zajmuje się prowadzeniem szkoleń i wykładów związanych z tematem suplementacji spersonalizowanej. Jej profil na Instagramie jest coraz bardziej popularny.
Zobacz także
„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
Polecamy
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
Czy insulinooporność u dzieci jest poważnym problemem cywilizacyjnym?
się ten artykuł?