Przejdź do treści

Izotiocyjaniany – co to jest, gdzie je znaleźć? Właściwości

Brokuły na stole
Co to są izotiocyjaniany? Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

„Izotiocyjaniany” – pod tym terminem kryją się związki, o których rzadko słyszymy i na temat których trudno jest cokolwiek znaleźć. Tymczasem okazuje się, że mają one szereg genialnych właściwości. Co zatem warto wiedzieć o izotiocyjanianach?

Izotiocyjaniany – co to jest?

Izotiocyjaniany to bioaktywne związki o działaniu leczniczym. Niektóre z nich posiadają właściwości antykancerogenne. Oznacza to, że przeciwdziałają genom rakowym oraz tym, które są odpowiedzialne za wytwarzanie guzów.

Właściwości izotiocyjanianów

Izotiocyjaniany to związki pozyskiwane w organizmie z glukozynolanów, m.in. sulforafanu i synigryny. Wspomagają detoksyfikację z substancji silnie rakotwórczych, neutralizują wolne rodniki i hamują rozwój komórek nowotworowych. Mają również działanie przeciwzapalne i antybakteryjne, m.in. w stosunku do Helicobacter pylori odpowiedzialnej za rozwój wrzodów żołądka.

Izotiocyjaniany stosuje się w profilaktyce nowotworów, m.in.:

  • piersi,
  • płuc,
  • przełyku,
  • żołądka,
  • wątroby,
  • jelit.

Związki te chronią również wzrok i  zapobiegają degeneracji żółtej plamki oka oraz rozwojowi zaćmy.

Izotiocyjaniany – gdzie je znaleźć?

Izotiocyjaniany znajdziesz w roślinach kapustnych (krzyżowych) i ich młodych, takich jak:

  • brokuł,
  • kalafior,
  • brukselka, jarmuż,
  • kapusta,
  • rzodkiewka,
  • kalarepa,
  • rzepa,
  • rzeżucha,
  • ziarna gorczycy.

Ogrzewanie tych produktów bez przykrycia, a zwłaszcza rozgotowywanie w wodzie prowadzi do drastycznego spadku glukozynolanów w warzywach, a także rozkładu enzymu przekształcającego je w izotiocyjaniany. Jest on jednak obecny w prawidłowej mikroflorze jelita, która wspomaga przyswajanie korzystnych związków.

Izotiocyjaniany – zapotrzebowanie, niedobór i nadmiar

Zapotrzebowanie dobowe na izotiocyjaniany nie jest odgórnie ustalone. Mówi się, że dla osób zdrowych korzystne jest spożywanie warzyw kapustnych kilka razy w tygodniu, zwłaszcza na surowo. Objawy niedoboru tego związku nie występują, ale wskazaniem do spożywania ich może być zwiększone ryzyko rozwoju nowotworów, m.in. u kobiet.

Zdarza się jednak, że u niektórych osób pojawiają się skutki nadmiaru izotiocyjanianów. Spożywanie zbyt dużych ilości glukozynolanów może zaburzać przemiany jodu niezbędnego do produkcji hormonów tarczycy i prowadzić do rozrostu tego gruczołu – zwłaszcza przy niedoborach selenu w diecie. Zaburzenia pracy tarczycy są przeciwwskazaniem do codziennego sięgania po warzywa kapustne, szczególnie niepoddane obróbce termicznej.

 

Źródła:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5037733/
  2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6226005/

 

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?