Przejdź do treści

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek

Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek
Jak kawa wpływa na trawienie i funkcjonowanie jelit? Wyjaśnia dietetyczka Emilia Cesarek / kaboompics
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pić czy nie pić? Kawa pomaga nam czy wręcz przeciwnie – szkodzi? To pytania, które zadaje sobie wiele z nas. Jak się okazuje, odpowiedź „to zależy” jest w tym wypadku jak najbardziej adekwatna. Dietetyczka Emilia Cesarek wyjaśnia, kto nie powinien pić kawy i jaki ma ona wpływ na funkcjonowanie jelit i trawienie.

Jak to jest z tą kawą?

„Czy będzie dozwolona kawa?” – to, jak podkreśla na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Emilia Cesarek, najczęstsze pytanie, jakie od pięciu lat pada w jej gabinecie podczas konsultacji. Jak to jest więc z tą kawą? Kto może ją pić, a kto raczej nie powinien?

Fakt 1: przy problemach żołądkowych zachowajmy ostrożność

Jak zaznacza na swoim profilu na Instagramie dietetyczka, przy problemach żołądkowo-jelitowych picie kawy powinno być rozważne. Tutaj wyznacznikiem, który decyduje o tym, czy możemy pozwolić sobie na filiżankę ulubionego napoju, są objawy osoby, która się zmaga z tymi dolegliwościami.

Fakt 2: nie ma udowodnionego ani negatywnego, ani pozytywnego wpływu kawy na organizm

„Kawa w badaniach wykazuje zarówno właściwości negatywnie, jak i pozytywnie wpływające na układ pokarmowy. Nie ma jednoznacznej informacji, że kawę trzeba odstawić” – podkreśla Cesarek.

Dodaje jednak, że należy pamiętać o tym, jak badania są konstruowane: zakładane są wytyczne, wybierana jest grupa badanych i kontrolowanych.

Fakt 3: jakość i ilość kawy mają znaczenie w dietoterapii

Jak pisze dietetyczka, u pacjenta, który do tej pory pił pięć filiżanek kawy, redukcja do jednej może przynieść zmiany w notowanych objawach. To samo może dotyczyć pacjenta, który pił jedną kawę na czczo i nagle nie pije jej wcale. „MAŁA zmiana a może przynieść OGROMNĄ różnicę” – zaznacza Cesarek.
Dodaje też, że kawa z dodatkiem mleka i/lub cukru także może być przez pacjenta lepiej tolerowana niż  czarna.

Fakt 4: w IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym – kawę lepiej pić sporadycznie

„Jestem dość stanowcza i odstawiam ten napój w większości przypadków na okres jednego miesiąca. Później decydujemy. W IBD, celiakii, anemii, IBS biegunkowym raczej kawa pojawi się sporadycznie” – zwraca uwagę Emilia Cesarek.

I dodaje, że bez kawy niektórym „świat się zawali” – wtedy redukuję ją powoli. A ty, umiałabyś żyć bez kawy czy jesteś kawomaniaczką?

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Emilia Cesarek, czyli autorka profilu „Keep fit in style”

Emilia Cesarek, jak sama o sobie mówi, jest dietetyczką kliniczną z pasją. Zajmuje się przede wszystkim chorobami jelit, hormonami i pracą tarczycy. Na jej profilach w mediach społecznościowych (zarówno na Instagramie, jak i na Facebooku) znaleźć można merytoryczne posty, które w zrozumiały sposób wyjaśniają zagadnienia związane z żywieniem.

Na Instagramie jej profil obserwuje 51 tys. osób, na Facebooku – ponad 14 tys.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?