Jesienna infekcja – jak jej uniknąć? Podpowiada dietetyczka
Gorączka, kaszel, katar – chyba wszyscy pragniemy ich uniknąć i kiedy tylko zrobi się trochę zimniej, zaczynamy wspierać naszą odporność. Jeśli jeszcze nie zaczęłaś tego robić, zrób to jak najszybciej i nie daj się infekcjom. Jak najlepiej zadbać o siebie jesienią? Podpowiada na swoim profilu na Instagramie dietetyczka Anna Reguła.
Nie czekaj, aż w gardle zacznie cię drapać lub będziesz musiała kupić zapas chusteczek higienicznych, bo katar nie da ci żyć. Po co siedzieć w domu na l4 i się męczyć, jeśli można tego uniknąć. Zacznij więc dbać o swoją odporność już teraz. W jaki sposób? Nie, wcale nie musisz wykupić pół apteki. Wystarczy, że wzbogacisz swoją dietę tak, aby w twoim organizmie nie zabrakło najważniejszych witamin. Warto pamiętać, że wchłanianie wszystkich składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego odbywa się właśnie w jelitach. Bez odpowiedniej diety zatem i odporność organizmu wystawiona jest na próbę.
Problem odpowiedniego zadbania o odporność w stanach jej osłabienia poruszyła na swoim profilu na Instagramie dyplomowana dietetyczka Anna Reguła, która w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą. Jej profil „Niekoniecznie dietetycznie” śledzi już ponad 104 tys. osób. W swoim ostatnim poście wymienia najważniejsze zasady, o których należy pamiętać, aby wzmocnić się jesienią. Oto one:
Jak dbać o siebie jesienią?
➡️ SUPLEMENTUJ witaminę D
(dawki: ☀️ od pierwszych dni życia do 6 miesiąca życia, niezależnie od sposobu karmienia dziecka: 400 IU/dobę
☀️między 6 a 12 miesiącem życia, w zależności od dziennego spożycia wynikającego z diety: 400-600 IU/dobę,
☀️między 1 a 10 rokiem życia w zależności od masy ciała: 600-1000 IU/dobę
☀️młodzież 11-18 lat: 800-2000 IU/dobę
☀️dla dorosłych w zależności od masy ciała (od września do kwietnia, ale też przez cały rok przy niewystarczalnej syntezie skórnej w okresie letnim. U usób powyżej 65 roku życia zaleca się suplementację całoroczną): 800-2000 IU/dobę
☀️kobiety w czasie ciąży i laktacji: 2000 IU/dobę przy stałej kontroli 25(OH)D)
➡️ WŁĄCZ DO DIETY żywność probiotyczną (fermentowane produkty mleczne i kiszonki),
➡️ Zadbaj o zawartość talerza zgodnie z zasadami Piramidy Zdrowego Żywienia – duża ilość warzyw, owoców, pełnego ziarna . Uwzględnij także czosnek i tłuste ryby,
➡️ NIE ZAPOMINAJ O WODZIE – kobiety 2000 ml dziennie, mężczyźni 2500 + płyny okołotreningowo.
Dietetyczka oprócz nowego menu zaleca także zadbanie o długi i relaksujący sen, co pozwoli na prawidłową pracę całego organizmu. „Higiena snu w okresie przeziębień jest bardzo istotna dla kondycji naszego organizmu” – zaznacza Reguła.
RozwińPolecamy
Fizjoterapeuta Tomasz Sobieraj: „Nerw błędny to klucz do zdrowia. Tylko trzeba go lepiej poznać i wiedzieć, co mu służy”
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
Jak witaminy i minerały wspierają organizm w walce z chorobami?
się ten artykuł?