Przejdź do treści

Nadkwasota żołądka nasila się w konkretnych sytuacjach. Na co uważać?

nadkwasota siemie lniane
Nadkwasota żołądka nasila się w konkretnych sytuacjach. Na co warto uważać? Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nadkwasota jest pierwszym krokiem w kierunku poważniejszych dolegliwości ze strony żołądka. To sygnał, że warto przyjrzeć się swoim codziennym nawykom, ponieważ nieleczona nadkwasota może prowadzić do rozwoju stanów zapalnych, nadżerek i wrzodów żołądka lub dwunastnicy. Sprawdź, jak ją rozpoznać i leczyć. Co należy pić? Jakich posiłków unikać?

Co to jest nadkwasota? Przyczyny i czynniki ryzyka

Nadkwasota żołądka polega na nadmiernej produkcji kwasu solnego, który w normalnych warunkach służy do trawienia pokarmów. Jego zbyt duże ilości podrażniają błonę śluzową żołądka i mogą wywołać nieprzyjemne dolegliwości. Do przyczyn nadkwasoty zalicza się m.in.:

  • nieodpowiednia dieta – bogata w produkty wysokoprzetworzone, ostre i tłuste potrawy, napoje gazowane,
  • picie kawy i herbaty na czczo,
  • nieregularne lub zbyt obfite posiłki,
  • nadużywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • przewlekły stres,
  • żucie gumy – stymuluje produkcję soków trawiennych,
  • zakażenie Helicobacter pylori – bakteria ta zwiększa wydzielanie hormonu gastryny, który pobudza produkcję kwasu solnego.
Bakteria helicobacter pylori - test, objawy, leczenie

Nadkwasota – objawy

Objawy nadkwasoty żołądka są dość charakterystyczne. Przede wszystkim towarzyszy jej zgaga, zwłaszcza po spożyciu ostrych lub tłustych potraw. Możesz też odczuwać ból żołądka, który pojawia się kilka godzin po posiłku. Często dolegliwości nasilają się w nocy lub nad ranem, w pozycji leżącej, a także podczas schylania. Inne objawy nadkwasoty to:

  • pieczenie za mostkiem,
  • nudności,
  • zaparcia lub biegunki,
  • odbijanie i wzdęcia,
  • niestrawność,
  • uczucie pełności w żołądku.

Nieleczona nadkwasota może doprowadzić do nasilenia się tych dolegliwości, ponieważ znacznie zwiększa ryzyko rozwoju stanów zapalnych błony śluzowej żołądka. W połączeniu z czynnikami drażniącymi, np. lekami przeciwbólowymi, może spowodować powstanie nadżerek oraz krwawienie z przewodu pokarmowego.

Refluks żołądkowo-przełykowy: objawy i dieta

Czy są skuteczne leki na nadkwasotę żołądka?

Istnieje kilka leków na nadkwasotę żołądka, jednak działają one wyłącznie na objawy. Jeśli dolegliwości pojawiają się często, warto poszukać ich przyczyny. Czasem zamiast tabletek na nadkwasotę wystarczy kilka zmian w diecie lub rezygnacja z używek. Doraźne leki na nadkwasotę żołądka to:

  • inhibitory pompy protonowej (IPP) – bez recepty dostępne są pantoprazol, omeprazol i esomeprazol. Zmniejszają produkcję kwasu solnego, a przez to kwaśność żołądka,
  • blokery receptora H2 – wywołują podobny efekt do IPP, obecnie bez recepty dostępna jest wyłącznie famotydyna,
  • leki zobojętniające kwas solny – występują w postaci tabletek do żucia. Zawierają sole glinu, wapnia i magnezu, które wiążą się z cząsteczkami kwasu i go neutralizują. Możesz je też znaleźć w postaci mleczka do picia, które stosuje się po posiłku. Tworzy ono na powierzchni treści żołądka warstwę ochronną, dzięki czemu nie dochodzi do jej zarzucania do przełyku.

Co na nadkwasotę żołądka? Domowe sposoby

Domowe sposoby na nadkwasotę mogą pomóc ją złagodzić, ale nie powinny być jedyną metodą leczenia. Nieprzyjemne dolegliwości możesz zmniejszyć, pijąc dużo niegazowanej wody – w ten sposób rozcieńczysz nieco soki trawienne. A jakie zioła na nadkwasotę żołądka przyniosą ulgę?

Ból i dyskomfort złagodzi kisiel z siemienia lnianego, który powleka błonę śluzową żołądka ochronną warstwą. Podobnie zadziała napar z korzenia prawoślazu lub liścia babki lancetowatej. Pomocny może być też rumianek, który działa przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi podrażnienia śluzówki wywołane nadkwasotą.

szklanka wody

Co jeść, a czego nie jeść przy nadkwasocie?

Podstawą leczenia nadkwasoty żołądka powinna być zmiana diety. Ogranicz w swoim codziennym jadłospisie potrawy smażone, ostre i tłuste. Unikaj produktów wysokoprzetworzonych oraz fast foodów. Niewskazane są też warzywa kapustne, strączkowe, cebula i czosnek.

Dieta na nadkwasotę jest podobna jak w przypadku nadżerek czy wrzodów żołądka. Jej celem jest jak najmniejsze pobudzenie produkcji kwasu solnego. Zawiera takie produkty, które nie drażnią śluzówki przewodu pokarmowego i tak już zmęczonej nadkwasotą. Dieta powinna zawierać:

  • jasne pieczywo,
  • warzywa korzeniowe,
  • potrawy gotowane, duszone i pieczone,
  • łagodne przyprawy,
  • dojrzałe owoce obrane ze skórki,
  • chude mięso.

A co pić przy nadkwasocie żołądka? Najbezpieczniejsza jest woda niegazowana, ale dopuszczone są także jogurty, napoje mleczne, kawa zbożowa. Unikaj za to soków owocowych i warzywnych, które zakwaszają treść pokarmową. Uważaj zwłaszcza na cytrusy i pomidory – nadkwasota nasila się po ich spożyciu.

Nie da się wyleczyć nadkwasoty żołądka bez poznania jej przyczyny. Najczęściej to złe nawyki żywieniowe, dlatego postaraj się uczciwie przyjrzeć swojej diecie. Im szybciej wdrożysz zdrowe zmiany, tym mniejsze ryzyko rozwoju poważniejszych problemów z żołądkiem.

 

Bibliografia:

  1. Błecha K., Fitoterapia i suplementacja diety w chorobach górnego odcinka przewodu pokarmowego, Postępy Fitoterapii 2019, 20(2): 118-125.
  2. https://ncez.pzh.gov.pl/choroba-a-dieta/produkty-i-potrawy-zalecane-oraz-niewskazane-w-zywieniu-osob-z-choroba-refluksowa-przelyku/ [dostęp 08.11.2023].
  3. https://www.msdmanuals.com/professional/gastrointestinal-disorders/gastritis-and-peptic-ulcer-disease/medications-for-the-treatment-of-gastric-acidity [dostęp 08.11.2023].

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?