Lipidogram a insulinooporność. Dietetyczka kliniczna tłumaczy, dlaczego związek między nimi jest tak istotny
Zaburzone parametry lipidogramu większość kojarzy z chorobami układu krwionośnego, miażdżycą i hipercholesterolemią. A co z insulinoopornością? Czy to ma ze sobą jakikolwiek związek? Jak się okazuje, ma i to ogromny. Dietetyczka kliniczna Iwona Pasieczna wyjaśnia, dlaczego tak jest i jakie parametry powinny wzbudzić nasz niepokój.
Lipidogram zepchnięty na drugi plan
„Utarło się przekonanie, że chcąc diagnozować insulinooporność, najważniejsza jest glukoza i insulina na czczo czy też krzywa glukozowo-insulinowa, czyli popularny test OGTT (doustny test obciążenia glukozą). Oczywiście, te elementy diagnostyki są bardzo istotne i pomocne w ocenie naszej gospodarki cukrowej. Jednak to, co zostało zepchnięte na drugi plan, to lipidogram” – podkreśla Iwona Pasieczna.
Podkreśla, że nieprawidłowe wartości poszczególnych parametrów lipidogramu mogą wskazywać na zaburzenia gospodarki cukrowej. Dlaczego tak się dzieje?
„Zacznijmy od funkcji insuliny, czyli hormonu, który jak każdy wie 'obniża poziom cukru we krwi’. Jednak to nie jest jej najważniejsza funkcja. Najistotniejszą rolą insuliny jest udział w procesach metabolicznych zarówno glukozy, jak i tłuszczów oraz białek. Dopiero to umożliwia wykorzystywanie składników odżywczych przez komórki” – tłumaczy ekspertka.
Dietetyczka podkreśla, że aby dobrze zrozumieć „insulinooporny” organizm, należy najpierw wiedzieć, że insulinooporność insulinooporności nie równa. W praktyce oznacza to, że możemy mieć do czynienia z zaburzeniami w genetyce (kiedy to jest uszkodzona budowa komórki insuliny – insulinooporność przedreceptorowa), a także z insulinoopornością wynikającą ze złego stylu życia, kiedy to komórki stają się oporne na działanie insuliny. Czasem więc to parametry lipidogramu mogą okazać się istotniejsze od testu OGTT.
Co ma lipidogram do insulinooporności?
Jak tłumaczy Iwona Pasieczna, po spożyciu posiłku insulina upakowuje glukozę i transportuje ją do wątroby i komórek obwodowych, czyli do mięśni. Jeśli jednak wątroba i inne komórki „nie przyjmują” glukozy, ponieważ są insulinooporne, cała glukoza trafia do tkanki tłuszczowej. Dlatego wyniki lipidogramu są bardzo istotne i mogą wskazywać na zaburzenia gospodarki cukrowej.
Jakie wartości lipidogramu powinny nas martwić? Przede wszystkim:
- trójglicerydy powyżej 200 mg/dL,
- mocno zaburzony stosunek HDL do TG (jeśli HDL mocno przeważa nad TG).
Jakie więc badania najlepiej wykonać w kierunku insulinooporności i innych zaburzeń gospodarki cukrowej? Dietetyczka kliniczna radzi, że powinny to być:
- insulina + glukoza na czczo (oznaczenie wskaźnika HOMA-IR);
- krzywa glukozowo-insulinowa (najlepiej sprawdzać w czterech punktach – na czczo, po 30 min, po jednej i dwóch godzinach);
- poziom hemoglobiny glikowanej – wskaźnik pozwala określić, jak wygląda średnie stężenie glukozy przez ostatnie trzy miesiące;
- lipidogram.
Iwona Pasieczna – kim jest?
Iwona Pasieczna jest dietetyczką kliniczną i trenerką personalną. Prowadzi w mediach społecznościowych profil @i_pasieczna, który obserwuje coraz więcej osób. W przystępny sposób wyjaśnia tam zawiłości związane z dietą, szczególnie przy różnych chorobach. Warto śledzić jej profil!
RozwińZobacz także
„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
„Ciąg może trwać tygodniami lub nawet miesiącami”. Psychodietetyk opisuje mechanizm działania… cukru
„Istnieje takie przeświadczenie, że jak chorujemy na Hashimoto, to możemy zapomnieć o efektach odchudzania” – pisze Roksana Środa, dietetyczka
Polecamy
Skąd bierze się cukrzyca typu 1.? Przyczyny u dzieci i dorosłych
Od metforminy do analogów GLP-1 – ewolucja leków na cukrzycę typu 2.
Czy znasz wszystkie objawy cukrzycy typu 2.? Nie daj się zaskoczyć!
„Game changer” w medycynie. Technologia, która pozwala wykryć osoby w grupie ryzyka zawału
się ten artykuł?