Masz czarne akcesoria kuchenne? Lepiej z nich nie korzystaj! Ostrzega Mama Chemik
Czarne akcesoria kuchenne są tanie, lekkie, łatwe w utrzymaniu i nie rysują naczyń kuchennych. Mogą być jednak szkodliwe dla zdrowia. Wiele osób sięga po nie bez zastanowienia, nie zdając sobie sprawy z zagrożenia. Alarmuje chemiczka Sylwia Panek, znana w mediach społecznościowych jako Mama Chemik.
Czarna chochla i łopatka kuchenna mogą być toksyczne
Czarne akcesoria kuchenne są bardzo popularne w naszych domach. Sama również takie miałam i ciężko było mi się z nimi rozstać, bo przecież są takie wygodne, tanie i nie rysują powierzchni – rozpoczyna wpis na swoim profilu na Instagramie chemiczka Sylwia Panek.
Jak zaznacza ekspertka, ze wspomnianymi przyborami kuchennymi rozstała się dwa lata temu.
Mój mąż był im przeciwny od samego początku, ale ja ostatecznie wyrzuciłam je jakieś dwa lata temu, gdy przeczytałam przerażające badania na temat migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych do żywności z czarnych akcesoriów tego typu – wyjaśnia.
Czarne przybory kuchenne a zdrowie
Pierwszorzędowe aminy aromatyczne (PAA), przed którymi ostrzega Sylwia Panek, są często wykorzystywane w produkcji materiałów opakowaniowych przeznaczonych do kontaktu z żywnością. PPA obecne są także m.in. w przyborach kuchennych. Warto jednak pamiętać, że należą one do związków o działaniu rakotwórczym. I choć określone są ich dopuszczalne wartości, nie każdy producent ich przestrzega.
Wyniki badań przeprowadzonych w 2010 roku przez duńskich naukowców wykazały, że pod wpływem podwyższonej temperatury z czarnego nylonu, z którego wykonane są akcesoria kuchenne, wydziela się m.in. metylenodianilina (4,4-MDA) zaliczana do grupy amin aromatycznych. To bardzo toksyczny i rakotwórczy związek, który w ten sposób przedostaje się do żywności. Badania ujawniły także, że ilość uwalnianego 4,4-MDA przekracza dopuszczalną wartość o ok. 2 tys.
Na co narażamy się więc używając niesprawdzonych np. chochli kuchennych? Na zatrucia pokarmowe, ból brzucha i gorsze samopoczucie. Jak wykazali naukowcy w testach nad zwierzętami, metylenodianilina w większych dawkach powoduje także raka wątroby i trzustki.
Jakie akcesoria kuchenne wybrać?
Panek w swoim wpisie tłumaczy, w które chochle i łopatki powinniśmy zaopatrzyć naszą kuchnię. Zaznacza także, że przy wyborze nie należy kierować się ceną akcesoriów. Jak wyjaśnia, te droższe też mogą uwalniać do jedzenia PAA. Które zatem wybrać?
- Silikonowe akcesoria będą ok, ale pod warunkiem, że jesteście pewni, że to silikon bez dodatków. Tanie chińskie akcesoria odpadają.
- Ja polecam drewno (ale trzeba o nie dbać, bo popękane jest rajem dla bakterii) i stal nierdzewną
– wymienia chemiczka.
Sylwia Panek, czyli Mama Chemik
Sylwia Panek jest chemiczką, która, jak sama o sobie mówi: „uczy chemii, ale nie takiej szkolnej, tylko tej życiowej. Tego, co wszyscy powinniśmy wiedzieć, bo chemia jest wszędzie wokół nas…”. Panek prowadzi w sieci swojego bloga i jest aktywna w mediach społecznościowych.
Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 18 tys. osób. Znajdziemy tam między innymi informacje dotyczące segregowania odpadów, chemii dodawanej do żywności oraz zdrowe przepisy.
RozwińPolecamy
Rośnie liczba zachorowań na raka głowy i szyi. „Czynniki często idą w parze z niskim statusem materialnym”
Marek Raczkowski ma nowotwór. „Koszty leczenia i operacji, której potrzebuję, są tak wysokie, że przekraczają moje dochody”
„Rak prostaty to bat na twardzieli. Jak się spojrzy na PESEL-e, to dotyka ludzi, którzy łzy nie uronią, tacy panowie świata, tak wychowani. A tutaj, proszę, zwyczajne badanie”
Nie żyje 24-letnia influencerka Bella Bradford. Na jej profilu pojawiło się pośmiertne pożegnanie
się ten artykuł?