Miedź – właściwości, źródła nadmiar i niedobór w organizmie
Miedź to niezbędny minerał w naszym organizmie. Jest naturalnie obecny w niektórych produktach spożywczych a także jako suplement diety. Jest zaangażowany w produkcję energii, metabolizm żelaza, aktywację neuropeptydu, syntezę tkanki łącznej i syntezę neuroprzekaźników. Niedobór miedzi, a także nadmiar miedzi oddziałują negatywnie na organizm.
Miedź – co to?
Miedź to pierwiastek z grupy metali przejściowych. Miedź występuje powszechnie w skorupie ziemskiej, gdzie spotkać można ją w postaci rud miedzi czy w formie czystego minerału. Pierwiastek ten znajduje szerokie zastosowanie w produkcji kabli elektrycznych, wykorzystywany jest jako metal tworzący stopy, ponadto miedź stosowana jest jako barwnik.
Właściwości miedzi
Miedź to pierwiastek powszechnie występujący w przyrodzie, natomiast miedź w organizmie człowieka występuje w śladowych ilościach. Rolą miedzi jest m. in.:
- wspomaganie wchłaniania i przemian żelaza oraz witaminy C
- udział syntezie i funkcjonowaniu hemoglobiny w czerwonych krwinkach
- produkcja białek skóry i tkanki łącznej – kolagenu i elastyny
- produkcja barwnika skóry i włosów – melaniny
- synteza hormonów, m.in. dopaminy i noradrenaliny
- synteza enzymów neutralizujących wolne rodniki
- budowa osłonek mielinowych komórek nerwowych
- przemiany związków tłuszczowych.
Dzienne zapotrzebowanie na miedź
Dobowe zapotrzebowanie na miedź zależy od przedziału wiekowego i wynosi odpowiednio:
- dzieci w wieku 1 – 3 lat – 340 mikrogramów
- dzieci w wieku 4 – 8 lat – 440 mikrogramów
- dzieci w wieku 9 – 13 lat – 700 mikrogramów
- młodzież w wieku 14 – 18 lat – 890 mikrogramów
- dorośli – 700 mikrogramów.
Zwiększone zapotrzebowanie na miedź
Zwiększonemu zapotrzebowaniu na miedź sprzyja dieta bogata w cukry. Kolejne czynniki mogące zwiększać zapotrzebowanie na miedź to nadmierne dawki suplementów z witaminą C, cynkiem i wapniem, choroba Crohna, celiakia oraz zaburzenia wchłaniania.
Źródła miedzi w diecie
Najbogatsze dietetyczne źródła miedzi to:
Niedobór miedzi w organizmie
Przyczyną zbyt niskiego poziomu miedzi w organizmie może być niewłaściwie zbilansowana dieta, stosowanie suplementów zmniejszających przyswajalność miedzi (cynk, fluor, kadm) czy przewlekłe biegunki. Objawy niedoboru miedzi to:
- osłabiona regeneracji tkanki łącznej – zmniejszona elastyczność skóry, ścięgien, ścian naczyń krwionośnych
- łamliwość i wyblakły kolor włosów
- zaburzenia gospodarki lipidowej – rozwój miażdżycy i chorób serca
- nadciśnienie i arytmia
- anemia
- migreny
- choroby układu krążenia i nerek
- osteoporoza
- obniżenie poziomu estrogenu i zaburzenia płodności.
Nadmiar miedzi w organizmie
Nadmiar miedzi zazwyczaj towarzyszy chorobie Wilsona, czyli schorzeniu genetycznemu polegającemu na kumulowaniu się miedzi w narządach wewnętrznych. Objawy nadmiaru miedzi to:
- nudności
- wymioty
- bóle brzucha i mięśni
- zwiększenie wydzielania estrogenu, a w rezultacie objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego
- uszkodzenie wątroby.
Bibliografia:
Gaetke L. i in., Copper: Toxicological relevance and mechanisms; Arch Toxicol Nov 2014.
Polecamy
się ten artykuł?