Czym jest osmoza i jakie jest jej zastosowanie? Czy pić taką wodę?
Osmoza to proces fizjologiczny, opierający się na przechodzeniu cząsteczek przez półprzepuszczalną błonę. Zjawisko to często wykorzystywane jest w oczyszczaniu wody, a także konserwowaniu żywności i w innych miejscach. Sprawdź, czym dokładnie jest osmoza i jakie jest jej zastosowanie praktyczne.
Czym jest osmoza?
Osmoza to termin znany od 1747 roku, opisany przez J.A. Nolleta. Badacz ten przeprowadził eksperyment, w którym zdecydował się na użycie zwierzęcego pęcherza i oddzielenie w ten sposób dwóch komór, przy czym w jednej z nich znajdowała się woda, a w drugiej wino. Spostrzegł, że w komorze z winem wzrosło ciśnienie oraz objętość. Zjawisko to obecnie wykorzystywane jest przede wszystkim we filtrach do wody, jednak w formie odwróconej osmozy.
Czym cechuje się odwrócona osmoza i filtr odwróconej osmozy?
W procesie odwróconej osmozy woda przemieszcza się od roztworu bardziej stężonego do mniej stężonego, dzięki czemu następuje jej oczyszczenie. Stosowanie filtrów do osmozy odwróconej sprawia, że możliwe jest uzyskanie wody o bardzo wysokim poziomie czystości, prawie tak wysokim jak w przypadku wody destylowanej. Dzięki odwróconej osmozie usuwane są arsen, chlor, żelazo, nawozy. Niestety, w tym procesie również tracone są takie elementy jak magnez, wapń, potas i inne. Woda jest jednak oczyszczona w stanie od 98 do 100%.
Jakie jest zastosowanie zjawiska osmozy?
Osmoza znajduje zastosowanie w wielu różnych działaniach we współczesnym świecie oraz w środowisku naturalnym, a do najważniejszych można zakwalifikować:
- konserwowanie żywności, w tym również mięsa;
- wchłanianie wody przez skórę;
- filtrowanie wody.
Czy warto pić wodę przefiltrowaną?
Woda filtrowana uznawana jest za zdrową i odpowiednią do picia dla ludzi. Rzeczywiście zwykle ma ona lepsze właściwości prozdrowotne niż woda z kranu. Dobrze jednak wiedzieć o tym, że w niektórych miastach w Polsce polecane jest właśnie picie wody z kranu. Przykładowo w Krakowie woda taka jest nie tylko oczyszczona z bakterii, ale także zawiera wapń, sód, potas i magnez.
Z kolei w niektórych, innych miastach znacznie lepszym rozwiązaniem jest picie wody przefiltrowanej – jest ona przede wszystkim oczyszczona z bakterii, chloru i osadu. Jeżeli nie masz pewności, jak to wygląda w twoim mieście, najlepszym rozwiązaniem będzie skontaktowanie się z firmą wodociągową, która odpowiada za doprowadzanie wody w tej okolicy i spytanie o jej jakość.
Dodatkowo picie wody filtrowanej jest bardziej ekologiczne niż tej butelkowanej, jednak aby uzyskać bąbelki, konieczne jest zakupienie saturatora, co wiąże się już z większymi kosztami. Woda filtrowana może nawet poprawiać jakość gotowanych potraw, więc pośrednio wiąże się z doskonałym smakiem dań, ale także serwowanych napojów, takich jak kawa czy herbata.
Bibliografia:
- Kowalska H., Odwrocona osmoza – bezpieczne filtrowanie cz. I, Bezpieczeństwo i Higiena Żywności 2010, nr 7: 55-57.
- Malińska L., Sobieszczuk-Nowicka E., Rybska E., Adamiec M., Osmoza dotyczy wody, a dyfuzja innych cząsteczek. Czyli błędnie mniemanie studentów o procesach dyfuzji i osmozy, Edukacja Biologiczna i Środowiskowa 2014, nr 1: 85-91.
- Totczyk G., Okoński R., Boszke L., Uzdatnianie wody podziemnej do celów kotłowych z zastosowaniem odwróconej osmozy, 2012.
Najnowsze w naszym serwisie
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Chronią przed szkodliwym wpływem antybiotyków. Nie każdy jednak wie, jak je poprawnie zażywać
Rób to każdego dnia. Szybko zauważysz, że twój mózg działa lepiej
Polecamy
Lekarz pozwolił 13-latce wywiercić dziurę w głowie pacjenta. Media piszą o gigantycznym skandalu
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Dryfowała na dmuchanym materacu w kierunku Szwecji. Była już 400 m od brzegu
Rabka-Zdrój – raj dla dzieci czy szkoła przetrwania? Cała prawda o Mieście Dzieci Świata
się ten artykuł?