Po co ciężarnej foliany? Farmaceutka Zofia Winczewska wyjaśnia
Foliany są rozpuszczalnymi w wodzie witaminami z grupy B. Należy do nich kwas foliowy i jego związki pokrewne. W trakcie ciąży, by pokryć zapotrzebowanie na te związki, kobieta powinna zjadać 1 kg szpinaku. I to codziennie! Dlaczego foliany są ważne w ciąży?
Ciąża to ważny okres w życiu kobiety. W ciągu 9 miesięcy w jej organizmie rośnie nowy człowiek! Nie oznacza to jednak, że ciężarna powinna jeść za dwoje. Inaczej sprawa wygląda z zapotrzebowaniem na witaminy i składniki mineralne. Podczas ciąży suplementacja jest niezwykle ważna.
Tematem tym zajęła się Zofia Winczewska, farmaceutka. Na jej Instagramie niedawno pojawił się post na temat folianów w ciąży. O czym pisze specjalistka?
„W trakcie ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na foliany (kwas foliowy i jego pochodne), a sama dieta NIE JEST w stanie pokryć dziennego zapotrzebowania z powodu ich słabej przyswajalności z pokarmów. Stąd rutynowo zalecana jest ich SUPLEMENTACJA” – tłumaczy farmaceutka.
Jak podaje Winczewska, foliany zmniejszają ryzyko wad cewy nerwowej, rozszczepu wargi i podniebienia, a także zespołu Downa. Zbyt mała ilość dostarczanych folianów może prowadzić do wzrostu homocysteiny, co z kolei zwiększa ryzyko poronień.
Planujesz ciążę? Farmaceutka podaje kilka wskazówek.
„Rozpocznij suplementację kwasu foliowego ok. 3 miesiące przed planowanym zajściem w ciążę i kontynuuj AŻ DO ZAKOŃCZENIA LAKTACJI (najnowsze rekomendacje).
Niedobór folianów jest zjawiskiem powszechnym w społeczeństwie, ale szczególnie niebezpiecznym u rozwijającego się płodu.
Z powodu dość powszechnej mutacji genetycznej nawet połowa kobiet może mieć problem z przyswajaniem „zwykłego” kwasu foliowego.
Dlatego też zaleca się suplementować tzw. aktywną postać folianów (nazywany 5-MTHF lub po prostu zmetylowanym kwasem foliowym), które wchłaniają się nawet przy występowaniu wspomnianej mutacji. Są one dostępne zarówno w preparatach witaminowych dla kobiet w ciąży, jak i monopreparatach.Poza suplementacją pamiętaj o diecie bogatej w zielone warzywa (tj. brukselka, szpinak, brokuły, sałata, kapusta)” – wyjaśnia mgr Zofia Winczewska.
Metylowany kwas foliowy
Część kobiet jest niezdolna do metabolizowania kwasu foliowego z pożywienia lub suplementów. Wówczas należy sięgnąć po jego metylowaną formę – FOLIAN 5-MTHF. Substancja ta przechodzi przez barierę żołądkową i jest absorbowana głównie w jelicie cienkim. Zapewni nam to wszystko, co potrzebne do prawidłowego rozwoju ciąży.
Gdzie go znajdziesz? W kapsułce WIMIN.
Zobacz także
„Co piąta kobieta okazyjnie spożywa napoje alkoholowe przez cały okres ciąży”. Co się dzieje wtedy z twoim organizmem?
„Czy to moje dziecko?”, „żartujesz?”, „o matko, tylko nie to”. Jak traktować niespodziewane reakcje partnerów na wieść o ciąży? Rozmawiamy z psychologiem i poznajemy historie dziewczyn
„Chciałam mieć dziecko, póki jeszcze jestem w pełni samodzielną osobą” – mówi 33-latka. Stwardnienie rozsiane nie jest przeciwwskazaniem do zajścia w ciążę
Polecamy
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Bezpieczna suplementacja to krok ku zdrowiu. Co to właściwie znaczy?
Czy twoja dieta ma wpływ na wygląd i łamliwość paznokci?
Suplementy dla kobiet w wieku średnim – jakie witaminy stosować?
się ten artykuł?