Podejrzewasz u siebie nietolerancję glutenu? Podpowiadamy, jak to sprawdzić
Ból brzucha, częste zaparcia i biegunki. Czasem nudności, problemy ze skórą i bóle głowy. Nietolerancja glutenu daje różne objawy, które nie zawsze są charakterystyczne. Wydaje ci się, że zmagasz się z tą dolegliwością? Wiemy, jak to sprawdzić.
Gluten, o którym tak wszyscy mówią w ostatnich latach, jest białkiem zawartym w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Szkodzi on nie tylko chorym na celiakię, ale także alergikom oraz osobom nadwrażliwym na to białko. Objawy nietolerancji często są mylące. W efekcie ponad 90 proc. z nas nawet nie wie, że na nią cierpi.
Jakie objawy daje nietolerancja glutenu?
– Nietolerancja glutenu może dawać bardzo różne objawy. Dosyć typowe są wszelkiego rodzaju dolegliwości układu pokarmowego: częste bóle brzucha, nudności, uczucie pełności po posiłkach, zaparcia i biegunki. Nietolerancja glutenu może jednak przebiegać bez objawów ze strony układu pokarmowego.
Mogą występować drżenia rąk, skurcze, wypryski i sucha skóra, bóle głowy i problemy ze stawami. Często zdarza się też tak, że jedynym objawem nietolerancji glutenu jest anemia spowodowana trudnościami z wchłanianiem żelaza – wyjaśnia Anna Urbańska, dietetyczka.
Jakie badania pozwolą nam zbadać, czy to nietolerancja na gluten?
– Badaniem, którego ujemny wynik pozwala z największą pewnością wykluczyć nietolerancję glutenu, jest badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8. Jest ono jednak stosunkowo drogie, a jego pozytywny wynik nie świadczy jeszcze o nietolerancji glutenu.
Warto wykonać badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej (anty-tGT) w klasie IgG i IgA oraz przeciwciała przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny (DGP) w klasie IgG i IgA.
Gdy wystąpią niejasności w wynikach powinno się wykonać ogólny poziom przeciwciał typu IgA. Co ważne, przed wykonaniem badań nie można stosować diety bezglutenowej – dodaje Anna Urbańska.
Cena badań na nietolerancję na gluten
- badanie genetyczne HLA-DQ2/DQ8 – ok. 250-400 zł
- badanie przeciwciał przeciwko transglutaminazie tkankowej – ok. 85 zł
- badanie przeciwciał przeciwko deamidowanym peptydom gliadyny – ok. 75 zł
Czy samodzielnie możemy sprawdzić, czy mamy nietolerancję na gluten?
– Najlepszym sposobem w przypadku podejrzenia nietolerancji glutenu jest skonsultowanie się z gastroenterologiem, gdyż diagnostyka jest dość skomplikowana i niejednoznaczna. Pozytywny wynik jednego z wymienionych badań nie świadczy jeszcze o występowaniu nietolerancji glutenu, często konieczne jest też wykonanie biopsji jelita cienkiego.
Samodzielne zdiagnozowanie celiakii jest więc dość trudne, gdyż wymaga często całościowego spojrzenia na pacjenta i wzięcia pod uwagę rożnych wyników badań – dodaje dietetyczka.
Po zjedzeniu dania z makaronem czujesz się ciężko i chce ci się spać? Po zjedzeniu kilku kanapek zwykłego, pszennego chleba na twojej twarzy wyskakują pryszcze? Zauważasz też wzdęcia brzucha po zjedzeniu pizzy? Te objawy (chociaż mogą) wcale nie muszą wskazywać na nietolerancję glutenu.
Nie przechodź na dietę bezglutenową bez wcześniejszego zrobienia badań. Gluten dla osoby bez celiakii, alergii czy nietolerancji, nie jest szkodliwy. Po co więc odmawiać sobie makaronu, pizzy czy ciasta?
Polecamy
Celiakia: objawy to nie tylko problemy gastryczne i symptomy skórne
Nietolerancja glutenu może mieć różne przyczyny. Jak ją zdiagnozować?
Jakie są objawy nietolerancji glutenu? Niektóre mogą zaskoczyć
JEŚĆ CZY BYĆ: Jak ludzie przestali polować, a zaczęli biesiadować – historia zboża
się ten artykuł?