Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie

Witamina C to jeden z najczęściej stosowanych suplementów diety. Pojawia się zatem zasadne pytanie – czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C? Jeśli dostarczamy witaminę wyłącznie z diety, przedawkowanie nie jest możliwe. Natomiast nadmierne jej suplementowanie stwarza ryzyko pojawienia się hiperwitaminozy. Jakie są objawy przedawkowania witaminy C.
Witamina C – właściwości prozdrowotne
Witamina C (kwas askorbinowy) to niezbędny składnik naszej diety, a zapotrzebowanie na nią musi być w całości pokryte z zewnątrz, z uwagi na brak możliwości jej syntetyzowania przez organizm człowieka. Dlaczego jest nam potrzebna witamina C? Oto kilka powodów:
- silny przeciwutleniacz – właściwości antyoksydacyjne witaminy C umożliwiają zwalczanie wolnych rodników, co wraz z udziałem w procesie syntezy kolagenu może spowolnić starzenie się skóry,
- wzmacnia strukturę dziąseł,
- Uelastycznia ściany naczyń krwionośnych,
- uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych,
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia z przewodu pokarmowego.
Witamina C jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, zatem jej nadmiar jest usuwany jest wraz z moczem. Nie oznacza to jednak, że nadmiar witaminy C w organizmie pozostaje obojętny dla zdrowia. Jednorazowe przyjęcie bardzo dużej dawki witaminy lub długotrwałe stosowanie wyższych dawek może doprowadzić do przedawkowania kwasu askorbinowego. Średnie zapotrzebowanie na witaminę C szacowane jest na kilkadziesiąt mg dziennie. Jednak obecnie realne na nią zapotrzebowanie może być większe, co wynika z faktu, iż narażeni jesteśmy stale na działanie stresu, wolnych rodników a niewłaściwym trybem życia przyczyniamy się do strat witaminy C z organizmu. Trudno dostarczyć tak wysokich dawek witaminy C wraz z dietą, dlatego wskazana jest suplementacja witaminy C. I tu pojawia się pytanie – czy można przedawkować witaminę C? Czy uderzeniowa dawka witaminy C, np. 1000 mg jest bezpieczna dla organizmu i co z bezpieczeństwem podawania witaminy C dożylnie?
Dzienna dawka witaminy C
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ustalone jest na poziomie kilkudziesięciu mg na dobę i rzeczywiście, tyle kwasu askorbinowego wystarczy, aby zapobiec niedoborom witaminy C. Jednak wiele osób potrzebuje dostarczyć większych ilości kwasu askorbinowego. Takie wysokie zapotrzebowanie na witaminę C wykazują zwłaszcza następujące osoby:
- narażone na ciągły stres,
- mieszkające na terenach o znacznym zanieczyszczeniu środowiska,
- uprawiające sport lub ciężko pracujące fizycznie,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby w podeszłym wieku i małe dzieci,
- chorujący na cukrzycę, nadciśnienie czy miażdżycę,
- palacze papierosów i spożywający alkohol,
- cierpiący na zaburzenia odporności czy alergie.
Czy możliwe jest dostarczenie kilkuset mg czy 1000 mg witaminy C z dietą? Jakie są najbogatsze źródła witaminy C? Bezkonkurencyjna okazuje się acerola i dzika róża, jednak ta pierwsza nie jest spotykana w nieprzetworzonej formie w naszej diecie, zaś ta druga – spożywana jest rzadko. Lepiej dostępne produkty, w których znaleźć można sporo witaminy C, to:
- kiwi,
- truskawki,
- papaja,
- cytrusy,
- natka pietruszki,
- papryka,
- brokuły,
- brukselka.
Przedawkowanie witaminy C
Zbyt duże ilości witaminy C usuwany jest przez nerki. Nie oznacza to jednak, że można przyjmować dowolne ilości tej witaminy. Górny limit spożycia witaminy C, który nie powoduje żadnych działań niepożądanych, to 2 g na dobę. Stosowanie większych dawek może prowadzić do jej przedawkowania. Dotyczy to długotrwałego stosowania dawek kwasu askorbinowego wyższych niż 2 g lub jednorazowe przyjęcie dawki powyżej 5 g. Nie jest natomiast możliwe przyjęcie zbyt dużych ilości witaminy C wraz z dietą.
A co z podawaniem witaminy C dożylnie? W badaniach klinicznych na pacjentach onkologicznych dowiedziono, że okresowe podawanie dożylnie nawet bardzo wysokich dawek witaminy C, rzędu od 1 g do 200 g witaminy C na infuzję, nie spowodowało żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Jedynym warunkiem powodzenia takiej terapii jest sprawne funkcjonowanie nerek. Zgodnie jednak ze stwierdzeniem Rzecznika Praw Pacjenta:
„Podawanie wlewów witaminowych bez uprzedniego wykonania badań potwierdzających wystąpienie deficytu w zakresie substancji odżywczych, witamin i biopierwiastków, które są zawarte w ordynowanych pacjentom produktach leczniczych, narusza zbiorowe prawa pacjentów do świadczeń zdrowotnych zgodnych z aktualną wiedzą medyczną”
Ponadto zdaniem specjalistów podawanie witaminy C w dużych dawkach należy ostrożnie stosować u pacjentów z cukrzycą, hemochromatozą, talasemią i niedokrwistością syderoblastyczną, ponieważ duże dawki witaminy C mogą zwiększać wchłanianie żelaza. Dlatego unikać należy podawania kroplówek z witaminą C bez wyraźnych wskazań lekarskich.
Nadmiar witaminy C w organizmie – objawy
W sytuacji, gdy przyjęte zostanie za dużo witaminy C, objawy mogą dotyczyć pojawienia się wysypki skórnej, zaczerwienienia i świądu skóry. Inne objawy przedawkowania witaminy C dotyczą zaburzeń pracy układu pokarmowego i obejmują:
- nudności i wymioty,
- biegunki,
- zgagę,
- wzdęcia.
Przy przyjmowaniu dawek witaminy C większych niż 1 g dziennie wzrasta ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Hiperwitaminoza C może być także niebezpieczna u osób cierpiących na stany chorobowe sprzyjające kumulacji żelaza w organizmie, takich jak hemochromatoza czy talasemia. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego i może pogłębiać zaburzenie.
Gdy dojdzie do przedawkowania witaminy C, należy zaprzestać suplementacji tego związku, można także zwiększyć ilość przyjmowanych płynów.
Bibliografia:
- Fritz H, Flower G, Weeks L, Cooley K, Callachan M, McGowan J, Skidmore B, Kirchner L, Seely D. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Integr Cancer Ther. 2014 Jul;13(4):280-300. doi: 10.1177/1534735414534463. Epub 2014 May 26. PMID: 24867961.
- Hathcock JN, Azzi A, Blumberg J, Bray T, Dickinson A, Frei B, Jialal I, Johnston CS, Kelly FJ, Kraemer K, Packer L, Parthasarathy S, Sies H, Traber MG. Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes. Am J Clin Nutr. 2005 Apr;81(4):736-45. doi: 10.1093/ajcn/81.4.736. PMID: 15817846.
- Doseděl M, Jirkovský E, Macáková K, et al. Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients. 2021;13(2):615. Published 2021 Feb 13. doi:10.3390/nu13020615
- https://www.gov.pl/web/rpp/nieuzasadnione-stosowanie-wlewow-witaminowych-narusza-prawa-pacjenta
Polecamy

„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia

Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych

Chronią przed szkodliwym wpływem antybiotyków. Nie każdy jednak wie, jak je poprawnie zażywać

Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
się ten artykuł?