Przedawkowanie witaminy C – przyczyny, objawy, postępowanie
Witamina C to jeden z najczęściej stosowanych suplementów diety. Pojawia się zatem zasadne pytanie – czy możliwe jest przedawkowanie witaminy C? Jeśli dostarczamy witaminę wyłącznie z diety, przedawkowanie nie jest możliwe. Natomiast nadmierne jej suplementowanie stwarza ryzyko pojawienia się hiperwitaminozy. Jakie są objawy przedawkowania witaminy C.
Witamina C – właściwości prozdrowotne
Witamina C (kwas askorbinowy) to niezbędny składnik naszej diety, a zapotrzebowanie na nią musi być w całości pokryte z zewnątrz, z uwagi na brak możliwości jej syntetyzowania przez organizm człowieka. Dlaczego jest nam potrzebna witamina C? Oto kilka powodów:
- silny przeciwutleniacz – właściwości antyoksydacyjne witaminy C umożliwiają zwalczanie wolnych rodników, co wraz z udziałem w procesie syntezy kolagenu może spowolnić starzenie się skóry,
- wzmacnia strukturę dziąseł,
- Uelastycznia ściany naczyń krwionośnych,
- uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych,
- obniża ciśnienie krwi,
- reguluje poziom cholesterolu,
- zwiększa przyswajalność żelaza i wapnia z przewodu pokarmowego.
Witamina C jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, zatem jej nadmiar jest usuwany jest wraz z moczem. Nie oznacza to jednak, że nadmiar witaminy C w organizmie pozostaje obojętny dla zdrowia. Jednorazowe przyjęcie bardzo dużej dawki witaminy lub długotrwałe stosowanie wyższych dawek może doprowadzić do przedawkowania kwasu askorbinowego. Średnie zapotrzebowanie na witaminę C szacowane jest na kilkadziesiąt mg dziennie. Jednak obecnie realne na nią zapotrzebowanie może być większe, co wynika z faktu, iż narażeni jesteśmy stale na działanie stresu, wolnych rodników a niewłaściwym trybem życia przyczyniamy się do strat witaminy C z organizmu. Trudno dostarczyć tak wysokich dawek witaminy C wraz z dietą, dlatego wskazana jest suplementacja witaminy C. I tu pojawia się pytanie – czy można przedawkować witaminę C? Czy uderzeniowa dawka witaminy C, np. 1000 mg jest bezpieczna dla organizmu i co z bezpieczeństwem podawania witaminy C dożylnie?
Dzienna dawka witaminy C
Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C ustalone jest na poziomie kilkudziesięciu mg na dobę i rzeczywiście, tyle kwasu askorbinowego wystarczy, aby zapobiec niedoborom witaminy C. Jednak wiele osób potrzebuje dostarczyć większych ilości kwasu askorbinowego. Takie wysokie zapotrzebowanie na witaminę C wykazują zwłaszcza następujące osoby:
- narażone na ciągły stres,
- mieszkające na terenach o znacznym zanieczyszczeniu środowiska,
- uprawiające sport lub ciężko pracujące fizycznie,
- kobiety w ciąży i karmiące piersią,
- osoby w podeszłym wieku i małe dzieci,
- chorujący na cukrzycę, nadciśnienie czy miażdżycę,
- palacze papierosów i spożywający alkohol,
- cierpiący na zaburzenia odporności czy alergie.
Czy możliwe jest dostarczenie kilkuset mg czy 1000 mg witaminy C z dietą? Jakie są najbogatsze źródła witaminy C? Bezkonkurencyjna okazuje się acerola i dzika róża, jednak ta pierwsza nie jest spotykana w nieprzetworzonej formie w naszej diecie, zaś ta druga – spożywana jest rzadko. Lepiej dostępne produkty, w których znaleźć można sporo witaminy C, to:
- kiwi,
- truskawki,
- papaja,
- cytrusy,
- natka pietruszki,
- papryka,
- brokuły,
- brukselka.
Przedawkowanie witaminy C
Zbyt duże ilości witaminy C usuwany jest przez nerki. Nie oznacza to jednak, że można przyjmować dowolne ilości tej witaminy. Górny limit spożycia witaminy C, który nie powoduje żadnych działań niepożądanych, to 2 g na dobę. Stosowanie większych dawek może prowadzić do jej przedawkowania. Dotyczy to długotrwałego stosowania dawek kwasu askorbinowego wyższych niż 2 g lub jednorazowe przyjęcie dawki powyżej 5 g. Nie jest natomiast możliwe przyjęcie zbyt dużych ilości witaminy C wraz z dietą.
A co z podawaniem witaminy C dożylnie? W badaniach klinicznych na pacjentach onkologicznych dowiedziono, że okresowe podawanie dożylnie nawet bardzo wysokich dawek witaminy C, rzędu od 1 g do 200 g witaminy C na infuzję, nie spowodowało żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Jedynym warunkiem powodzenia takiej terapii jest sprawne funkcjonowanie nerek. Zgodnie jednak ze stwierdzeniem Rzecznika Praw Pacjenta:
„Podawanie wlewów witaminowych bez uprzedniego wykonania badań potwierdzających wystąpienie deficytu w zakresie substancji odżywczych, witamin i biopierwiastków, które są zawarte w ordynowanych pacjentom produktach leczniczych, narusza zbiorowe prawa pacjentów do świadczeń zdrowotnych zgodnych z aktualną wiedzą medyczną”
Ponadto zdaniem specjalistów podawanie witaminy C w dużych dawkach należy ostrożnie stosować u pacjentów z cukrzycą, hemochromatozą, talasemią i niedokrwistością syderoblastyczną, ponieważ duże dawki witaminy C mogą zwiększać wchłanianie żelaza. Dlatego unikać należy podawania kroplówek z witaminą C bez wyraźnych wskazań lekarskich.
Nadmiar witaminy C w organizmie – objawy
W sytuacji, gdy przyjęte zostanie za dużo witaminy C, objawy mogą dotyczyć pojawienia się wysypki skórnej, zaczerwienienia i świądu skóry. Inne objawy przedawkowania witaminy C dotyczą zaburzeń pracy układu pokarmowego i obejmują:
- nudności i wymioty,
- biegunki,
- zgagę,
- wzdęcia.
Przy przyjmowaniu dawek witaminy C większych niż 1 g dziennie wzrasta ryzyko rozwoju kamicy nerkowej. Hiperwitaminoza C może być także niebezpieczna u osób cierpiących na stany chorobowe sprzyjające kumulacji żelaza w organizmie, takich jak hemochromatoza czy talasemia. Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza z przewodu pokarmowego i może pogłębiać zaburzenie.
Gdy dojdzie do przedawkowania witaminy C, należy zaprzestać suplementacji tego związku, można także zwiększyć ilość przyjmowanych płynów.
Bibliografia:
- Fritz H, Flower G, Weeks L, Cooley K, Callachan M, McGowan J, Skidmore B, Kirchner L, Seely D. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Integr Cancer Ther. 2014 Jul;13(4):280-300. doi: 10.1177/1534735414534463. Epub 2014 May 26. PMID: 24867961.
- Hathcock JN, Azzi A, Blumberg J, Bray T, Dickinson A, Frei B, Jialal I, Johnston CS, Kelly FJ, Kraemer K, Packer L, Parthasarathy S, Sies H, Traber MG. Vitamins E and C are safe across a broad range of intakes. Am J Clin Nutr. 2005 Apr;81(4):736-45. doi: 10.1093/ajcn/81.4.736. PMID: 15817846.
- Doseděl M, Jirkovský E, Macáková K, et al. Vitamin C-Sources, Physiological Role, Kinetics, Deficiency, Use, Toxicity, and Determination. Nutrients. 2021;13(2):615. Published 2021 Feb 13. doi:10.3390/nu13020615
- https://www.gov.pl/web/rpp/nieuzasadnione-stosowanie-wlewow-witaminowych-narusza-prawa-pacjenta
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Jaki wybrać magnez dla dzieci i kiedy warto go podawać?
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
się ten artykuł?