Przyczyny otyłości, choroby cywilizacyjnej XXI wieku

Na przestrzeni ostatnich dziesięcioleci obserwuje się gwałtowny wzrost osób z otyłością. Jak podaje Najwyższa Izba Kontroli, w Polsce na tę chorobę cierpi ok. 9 milionów dorosłych osób, co stanowi blisko 30% populacji. Nagromadzenie tkanki tłuszczowej powoduje wiele problemów zdrowotnych. Jakie mogą być przyczyny otyłości?
Czym jest otyłość?
Według definicji Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) otyłość (ICD-10) to przewlekła choroba metaboliczna cechująca się zwiększoną masą ciała wynikającą z nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Uwarunkowana jest przez działanie czynników środowiskowych, neuroendokrynnych, psychologicznych oraz genetycznych. Choroba pociąga za sobą szereg niekorzystnych następstw:
- jest czynnikiem ryzyka rozwoju wielu chorób, m.in. sercowo naczyniowych – nadciśnienia tętniczego, zawału serca, udaru mózgu, cukrzycy typu II, miażdżycy, hiperlipidemii, stłuszczenia wątroby czy niektórych nowotworów,
- prowadzi do degeneracji kości i stawów, powodując przewlekłe bóle stawów i kręgosłupa,
- negatywnie wpływa na zdrowie psychiczne – osoby cierpiące na otyłość są bardziej narażone na występowanie obniżonej samooceny, zaburzeń lękowych czy depresyjnych. Otyłość obniża jakość życia,
- skraca życie – według raportu Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego z 2020 roku, nadwaga i otyłość w naszym kraju są odpowiedzialne za 14,2% zgonów. Choroby związane z otyłością sprawiają, że Polacy żyją krócej średnio o ok. 4 lata w porównaniu z osobami o prawidłowej masie ciała.
Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) w raporcie „Otyłość i jej konsekwencje” z 2024 oszacował, że w 2023 roku koszty leczenia chorób związanych z otyłością wyniosły ok. 3,8 miliarda złotych.
Stopnie otyłości
Stopień zaawansowania otyłości klasyfikuje się na podstawie wskaźnika masy ciała BMI (Body Mass Index). Wyniki prawidłowe oraz wskazujące na nadwagę i otyłość zostały przedstawione w poniższej tabeli.
Masa ciała | BMI |
prawidłowa masa ciała | 18,5-24,9 |
nadwaga | 25-29,9 |
otyłość I stopnia | 30-34,9 |
otyłość II stopnia | 35-39,9 |
otyłość III stopnia | >40 |
Przyczyny rozwoju otyłości
Przyczyny rozwoju otyłości mają złożony charakter. U jej podstaw leżą m.in. czynniki środowiskowe, genetyczne, zaburzenia hormonalne, a także wpływ niektórych z zażywanych na stałe leków.
Czynniki środowiskowe
Czynniki środowiskowe związane są z długotrwałym przekraczaniem bilansu energetycznego, czyli nierównowagi między ilością energii dostarczanej do organizmu a jej wydatkowaniem. W efekcie nadmiar energii zostaje zmagazynowany w postaci tkanki tłuszczowej. Wśród najczęstszych błędów żywieniowych wymienia się te opisane poniżej.
- Spożywanie wysoko przetworzonej żywności bogatej w tłuszcze trans i barwniki.
- Rezygnacja ze śniadania.
- Wypijanie małej ilości wody.
- Niska aktywność fizyczna.
Czynniki genetyczne
Czynniki genetyczne oddziałują na metabolizm komórek tłuszczowych (adipocytów) oraz na przemianę materii. Dotychczas wykazano, że genem związanym z otyłością jest hen FTO, który zlokalizowany jest na 16 chromosomie. Przejawia on wysoką aktywność w podwzgórzu – obszarze mózgu odpowiedzialnym m.in. za kontrolę uczucia sytości i głodu. Dlatego u osób z wariantem tego genu obserwuje się większy apetyt, a także skłonności do magazynowania tłuszczu. Warto jednak podkreślić, że predyspozycje genetyczne zwiększają ryzyko otyłości, ale nie determinują rozwoju choroby.
Zaburzenia hormonalne i niekorzystny wpływ przyjmowanych leków
Zaburzenia hormonalne mogą upośledzać działanie hormonów, które kontrolują przebieg wielu procesów metabolicznych. Otyłość może wystąpić w przebiegu m.in.:
- niedoczynności tarczycy,
- zespołu Cushinga,
- niedoboru hormonu wzrostu,
- nadmiaru androgenów u kobiet.
Niekorzystny wpływ przyjmowanych leków – nadmiar tkanki tłuszczowej może wynikać również z długotrwałego przyjmowania glikokortykosteroidów, beta-blokerów, neuroleptyków, insuliny, niektórych leków przeciwdepresyjnych.
Zapobieganie otyłości – najważniejsza jest profilaktyka
Podstawowym elementem skutecznej walki z otyłością jest trwała zmiana stylu życia i nawyków żywieniowych. Niezbędnym krokiem będzie modyfikacja diety oraz regularna aktywność fizyczna. Równie ważne kwestie obejmują dbałość o higienę snu oraz naukę metod radzenia sobie ze stresem. W niektórych przypadkach, kiedy otyłość jest zaawansowana i zagraża życiu, konieczne może być wdrożenie terapii farmakologicznej lub chirurgicznej.
Bibliografia:
- https://ezdrowie.gov.pl/19636 [dostęp 31.03.2025].
- https://www.nik.gov.pl/aktualnosci/coraz-wiecej-osob-z-choroba-otylosciowa-coraz-dluzsze-kolejki.html [dostęp 31.03.2025].
- Męczekalski B., Czyżyk A., Warenik-Szymankiewicz A., Rola genów w powstawaniu otyłości, Współczesne poglądy, patogeneza, aspekty kliniczne, Endokrynologia, Otyłość i Zaburzenia Przemiany Materii 2008, tom 5, nr 1, s. 27-37.
- Ostrowska L., Bogdański P., Mamcarz A., Otyłość i jej powikłania, Praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne, PZWL, Warszawa 2021.
- Stan zdrowia ludności Polski w 2019 na podstawie wyników Europejskiego Ankietowego Badania Zdrowia – EHIS 2019, GUS, Warszawa 2021.
Polecamy

Skutki otyłości u dzieci i dorosłych. Konsekwencje zdrowotne, społeczne

Otyłość 3. stopnia, 2. stopnia i 1. stopnia. Różnice i leczenie

Lekarka przez lata zmagała się z otyłością. „Żyłam w nieświadomości, że jestem chora”

Choroba otyłościowa to globalny problem zdrowotny XXI wieku
się ten artykuł?