Przejdź do treści

Resekcja – co to jest? Resekcja zęba, żołądka oraz jelita i ich powikłania.

Dwóch chirurgów za pomocą lanceta wykonuje zabieg. Mają na sobie zielone fartuchy.
Fot. BillionPhotos.com/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Resekcja to radykalna operacja chirurgiczna, stosowana w przypadku, gdy wycięcie części narządu lub jego całości jest konieczne do wyleczenia pacjenta. Resekcję stosuje się zarówno w chirurgii stomatologicznej jak i chirurgii ogólnej. Zabieg ten w konsekwencji powoduje szereg powikłań spowodowanych zaburzeniami funkcji wyciętego narządu.

Całkowitą resekcję żołądka wykonuje się w przypadku większości nowotworów żołądka. Resekcja zęba natomiast to zabieg po niepowodzeniu leczenia kanałowego zęba, kiedy nie ma możliwości ponownego leczenia endodontycznego.

Co to jest resekcja?

Resekcja, z łaciny resectio to inaczej wycięcie – specjalny rodzaj zabiegu polegający na usunięciu narządu lub części narządu. Operację taką wykonuje się ze względu na chorobę danego narządu, kiedy jest to najlepszy sposób leczenia lub istnieją przeciwskazania do leczenie zachowawczego. Można wyróżnić:

  • resekcje totalne – całkowite,
  • resekcje subtotalne – częściowe.

Zabieg ten wykonuje się najczęściej w chirurgii ogólnej (operacje na przewodzie pokarmowym) oraz w chirurgii stomatologicznej – resekcja wierzchołka korzenia zęba.

Resekcja zęba

W obecnych czasach leczenie kanałowe zęba wykonywane z powodu zapalenia miazgi zęba jest obarczone bardzo małym ryzykiem powikłań. Niestety zdarza się, że dochodzi do komplikacji, które muszą być rozwiązane poprzez resekcję zęba. Resekcja wierzchołka korzenia zęba (inaczej apektomia), bo tak właściwie należy określić zabieg resekcji wykonywany na zębie, to procedura z zakresu chirurgii stomatologicznej polegająca na nacięciu dziąsła, usunięciu fragmentu kości oraz resekcji korzeni zęba, a także wypełnieniu ich odpowiednim materiałem. Zabieg ten wykonywany jest przez lekarza endodontę jako zabieg planowy. W przypadku resekcji zęba powikłania nie są związane z utratą funkcji kanałów, bowiem ząb już przed zabiegiem był martwy. W wyniku operacji może dojść do zakażenia oraz uszkodzenia okolicznych struktur. W bardzo rzadkich przypadkach resekcja korzenia zęba może się nie udać, co skutkuje koniecznością usunięcia zęba.

Resekcja żołądka

Istnieje kilka wskazań do wykonania resekcji żołądka (gastrektomii). Jedną z nich jest nowotwór żołądka oraz ciężkie powikłania choroby wrzodowej żołądka. W większości przypadków wykonywana jest w takim przypadku resekcja totalna lub subtotalna żołądka, która jest leczeniem pierwszego wyboru w raku żołądka. Jest to bardzo skomplikowana operacja, która wymaga dużego doświadczenia ze strony operatorów. Oprócz samego narządu usuwa się także okoliczne węzły chłonne. Po takiej operacji konieczne jest odtworzenie ciągłości przewodu pokarmowego. Częściowa resekcja żołądka to jedna z opcji leczenia otyłości. Chudnięcie po resekcji żołądka przebiega zazwyczaj o wiele sprawniej niż przed operacją. Rękawowa resekcja żołądka (sleeve gastrostomy) lub mankietowa resekcja żołądka to z kolei jedna z operacji stosowana przy otyłości. Najczęściej wykonuje się ją metodą laparoskopową i polega na usunięciu większej części, bo aż 85% powiększonego u otyłych żołądka. Tym samym jego objętość zmniejsza się do 150 ml, co uniemożliwia przyjmowanie przez pacjenta dużych ilości pokarmu i tym samym objadania się. Komplikacje po resekcji żołądka dotyczą przyjmowania, trawienia oraz wchłaniania składników pokarmowych. Dochodzi zwykle do zespołu poposiłkowego, objawów ze strony przewodu pokarmowego, biegunek, kurczowego bólu brzucha, nudności, wymiotów. Może pojawić się również nagły spadek cukru we krwi. Innym powikłaniem mogącym wystąpić po operacji resekcji żołądka jest rozejście się zespolenia. Życie po całkowitej resekcji żołądka wymaga modyfikacji dotychczasowego trybu życia. Dieta po resekcji żołądka musi uwzględniać zasady żywieniowe takie jak: przyjmowanie żywności łatwostrawnej, bogatobiałkowej z ograniczeniem spożywania błonnika oraz tłuszczy zwierzęcych. Z diety należy wykluczyć produkty wzdymające: rośliny strączkowe, soję, śliwki, piwo, napoje gazowane. Należy również zrezygnować ze stosowania ostrych przypraw. W przypadku wystąpienia powikłań konieczne jest specjalistyczne leczenie żywieniowe ustalane przez lekarza.

Zobacz także

Resekcja jelita

Innym narządem, na którym stosunkowo często wykonuje się zabieg resekcji, jest jelito grube i cienkie. Wykonuje się zarówno resekcje totalną jak i subtotalną.

Resekcję jelita wykonuje się z następujących wskazań:

  • rak jelita grubego (częściej) lub cienkiego,
  • nieswoiste choroby zapalne jelit: choroba Leśniowskiego-Crohna, wrzodziejące zapalenie jelita grubego (przy występowaniu powikłań w postaci przetok oraz krwawień),
  • skręt jelita,
  • niedokrwienie jelita w wyniku zatoru naczyń,
  • uraz,
  • martwica jelita w wyniku zadzierzgnięcia.

Powikłaniami resekcji jelita są: zespół jelita krótkiego, zaburzenia wchłaniania, biegunka, odwodnienie i inne objawy ze strony układu pokarmowego. Czasami konieczne jest wyłonienie sztucznego odbytu, czyli stomia.

Bibliografia

Noszczyk W., Chirurgia - repetytorium, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2016

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?