Ryby w ciąży. Co warto jeść, a czego bezwzględnie unikać?
Dużo mówi się o tym, że ryby są zdrowe. Ale czy w ciąży dozwolone są ich wszystkie gatunki? Niekoniecznie. O tym, na co może sobie pozwolić przyszła mama, piszą dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie. Te informacje warto zapamiętać!
Ryby w ciąży
Jesteś w ciąży? Zastanawiasz się, czy możesz zjeść śledzie, które tak cię kuszą od kilku dni? A może nie wiesz, czy możesz sobie pozwolić na zjedzenie łososia na parze? Na wszystkie pytania odpowiadają dietetyczki z profilu „Holistycznie Zdrowi – Mama” na Instagramie.
„Zalecane jest spożycie ryb minimum 2 razy w tygodniu. Uważa się bowiem, że taka ich ilość dostarcza DHA + EPA w ilości 250 mg/dobę. Należy jednak pamiętać, że ryby i owoce morza mogą być zanieczyszczone metalami ciężkimi (rtęcią, kadmem, ołowiem) oraz zanieczyszczeniami organicznymi, m.in. dioksynami.
Właśnie dlatego kobiety w ciąży, karmiące oraz dzieci powinny ograniczać spożycie ryb pochodzących z zanieczyszczonych źródeł. Dodatkowo należy ograniczać spożycie ryb drapieżnych” – wyjaśniają ekspertki.
Dozwolone ryby w ciąży
Jakie gatunki ryb są dozwolone w ciąży? Dietetyczki wymieniają:
- łosoś norweski hodowlany,
- dorsz,
- flądra,
- sardynki,
- sum,
- anchois,
- makrela atlantycka,
- morszczuk,
- pstrąg,
- szprot.
Dozwolone są również owoce morza:
- langusta,
- krewetki,
- ostrygi,
- kałamarnica,
- przegrzebki,
- krab, homar.
Dopuszczalne ryby w ciąży
Dietetyczki dodają, że maksymalnie raz w tygodniu kobiety w ciąży mogą spożywać również:
- śledzia,
- halibuta,
- okonia,
- karpia,
- makrelę hiszpańską,
- marlina.
Niezalecane ryby w ciąży
Jakie ryby są niezalecane do spożywania w ciąży?
- makrela królewska,
- łosoś bałtycki, wędzony,
- śledź bałtycki, wędzony,
- szprotki, wędzone,
- szczupak,
- gardłosz atlantycki,
- węgorz amerykański,
- tilapia,
- panga,
- płytecznik miecznik,
- tuńczyk,
- rekin.
Dietetyczki wyjaśniają również, że w ciąży bezwzględnie nie wolno jeść surowych ryb. Dlaczego? Są one bowiem źródłem wielu niebezpiecznych dla zdrowia (zarówno matki, jak i dziecka) bakterii chorobotwórczych i pasożytów. Zatrucie w ciąży, i łączące się z nim wymioty i biegunki, mogą prowadzić do odwodnienia. Zdarza się też, że surowe ryby i owoce morza mogą być źródłem listeriozy.
Holistycznie Zdrowi – Mama
Profil „Holistycznie Zdrowi – Mama” prowadzony jest przez dwie dyplomowane dietetyczki: Adriannę Kołodziej i Karolinę Kozioł. Specjalistki zajmują się w szczególności tematem żywienia w ciąży i w macierzyństwie, laktacją oraz rozszerzaniem diety wśród dzieci.
RozwińPolecamy
Usuwanie macic kobietom po 30., by „czuły, że mają limit czasowy na ciążę”. Tak polityk chce walczyć ze spadkiem urodzeń
„Kiedy ludzie pytają: ’17 lat razem razem i wciąż nie macie dzieci?’. Po prostu pokażę im to”. Jej ciało przeszło dużo, a serce jeszcze więcej
Jennifer Lawrence jest w ciąży. Aktorka spodziewa się drugiego dziecka. Ma za sobą również dwa poronienia
Melania Trump zabiera głos w sprawie aborcji: „Chcę decydować o tym, co zrobię ze swoim ciałem”
się ten artykuł?