Salmonella (salmonelloza) – przyczyny, objawy, leczenie

Salmonella, czyli inaczej salmonelloza, to choroba zakaźna wywoływana przez pałeczki Salmonella. Do zakażenia dochodzi drogą pokarmową, najczęściej na skutek spożycia potraw z surowymi jajkami, np. lodów, majonezu, sosów, kremów w ciastach.
Przyczyny salmonelli (salmonellozy)
Uważać należy na żywność, która może pochodzić od zakażonych zwierząt, w tym mięso, mleko, pasztety i mielonki. Źródłem zakażenia bywają także ludzie, którzy zbagatelizowali swoje zatrucie i wciąż są nosicielami bakterii.
Objawy zakażenia salmonellą
Najczęstsze objawy choroby to: silne bóle brzucha i głowy, mdłości, wymioty, biegunka, podwyższona temperatura oraz zapalenia jelita cienkiego i grubego. Nawet jeśli objawy zatrucia przechodzą samoczynnie, pałeczki salmonelli pozostają w organizmie jeszcze przez kilka miesięcy i stanowią potencjalne źródło zakażenia. Należy zachować szczególną ostrożność, by nie zagrozić zdrowym osobom z najbliższego otoczenia.
Leczenie salmonelli
Leczenie salmonelli ogranicza się zazwyczaj do nawadniania organizmu i ścisłej, ale lekkostrawnej diety. Przy lekkim zatruciu bakterią zwykle wystarcza zażycie węgla leczniczego lub tzw. smecty. Zaleca się odpoczynek. Jeśli objawy nie ustępują przez dwa–trzy dni, konieczna jest wizyta u lekarza, który może zlecić kurację antybiotykową. Ciężkie zatrucia salmonellą mogą wymagać leczenia w szpitalu.
Czynniki ryzyka zakażenia samonellozą
Salmonella stanowi zagrożenie szczególnie dla dzieci, osób starszych oraz chorych z osłabionym systemem odpornościowym, np. cierpiących na AIDS. W ich wypadku zakażenie może przerodzić się w zagrażający życiu ogólnoustrojowy stan zapalny.
Jak zapobiec zatruciu salmonellą?
Odpowiednia profilaktyka może nas całkowicie uchronić przed chorobą. Przede wszystkim należy pamiętać o częstym myciu rąk. Ważne jest także dokładne czyszczenie naczyń oraz sprzętów kuchennych, odpowiednie przechowywanie jedzenia oraz separowanie surowego mięsa i jajek od innych produktów. Nie wolno zamrażać raz rozmrożonych produktów.
Polecamy

A jednak warto pić mleko. Szklanka dziennie zmniejsza ryzyko raka jelita grubego

McDonald’s pozwany po serii zatruć bakterią E. coli. „Nie spodziewałem się, że będę tak cierpieć po zjedzeniu burgera”

Wyrzuć czarne akcesoria kuchenne. Zawierają alarmujące ilości środków toksycznych… ze starych telewizorów

Ostrzeżenie GIS: Salmonella w żółtym serze. Sprawdź, czy nie masz tego produktu w domu
się ten artykuł?