Przejdź do treści

Skuteczne i bezpieczne sposoby na wzmocnienie odporności u dziecka

zdrowe jedzenie
Fot. Kamila Cyganek/AdobeStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Najczęściej osłabiony układ odpornościowy daje o sobie znać w momencie, gdy dziecko zaczyna chodzić do żłobka lub przedszkola, pojawiają się wówczas nawracające infekcje dolnych oraz górnych dróg oddechowych. Bardzo ważne jest, aby w tym czasie rodzice zadbali o odporność dziecka.

lek. Marta Dąbrowska

Nasze teksty zawsze konsultujemy z najlepszymi specjalistami

Marta Dąbrowska

lekarz

Układ immunologiczny, czyli odpornościowy, rozwija się u dziecka do 9. miesiąca życia, natomiast pełną dojrzałość osiąga po 12 latach. Oznacza to, iż w tym okresie dziecko jest bardziej narażone na działanie patogenów oraz drobnoustrojów chorobotwórczych. W tym czasie rodzice powinni wzmacniać odporność dziecka. Istnieje na to kilka skutecznych i bezpiecznych metod.

Jak wzmocnić odporność dziecka?

Sposobów na wzmocnienie odporności dziecka jest wiele, jednak nie wszystkie są skuteczne, a niekiedy zdarza się, że przynoszą odwrotny skutek. W zależności od stanu zdrowia dziecka należy dobrać odpowiednią metodę bądź metody, by wzmocnić odporność, warto skonsultować się wówczas z lekarzem pediatrą lub immunologiem.

  1. Prawidłowa dieta jest kluczowym elementem podczas dbania oraz wzmacniania odporności. Bardzo ważne, aby dieta dziecka była zróżnicowana, zbilansowana i bogata w witaminy oraz makro- i mikroelementy. W jadłospisie dziecka powinny się znaleźć: warzywa, owoce, chude mięso, nabiał, ryby, pieczywo wielo- lub pełnoziarniste, ryż oraz kasza. Ważnym również jest to, aby dziecko jadło posiłki regularnie.
  2. Odpowiednie nawodnienie organizmu – jeśli organizm jest nawodniony, błony śluzowe nie wysychają, przez co nie przyczepiają się do nich bakterie, grzyby oraz wirusy.
  3. Przebywanie na świeżym powietrzu – dziecko powinno wychodzić na zewnątrz przynajmniej raz dziennie. Zarówno podczas ładnej, jaki i brzydkiej pogody, dzięki temu dziecko wzmacnia procesy termoregulacyjne organizmu.
  4. Higiena rąk – ważne, aby po spacerze, wizycie w toalecie oraz przed każdym posiłkiem dziecko dokładnie umyło ręce. Zmniejsza to ryzyko wniknięcia patogenów i drobnoustrojów chorobotwórczych do wnętrza organizmu. Tak samo ważne jest, aby dziecko dokładnie myło zęby, minimum dwa razy dziennie.
  5. Zdrowy sen – dziecko powinno kłaść się spać codziennie o podobnej porze. Pomieszczenie, w którym śpi powinno być przewietrzone, a temperatura wynosić 18–19℃. Dziecko powinno przesypiać minimum 8 godzin dziennie.

Preparaty wzmacniające odporność u dzieci

  1. Obowiązkowe szczepienia ochronne – wbrew powszechnemu twierdzeniu, szczepionki nie powodują, iż dziecko nie zachoruje na daną chorobę, jedynie wzmacniają organizm i zapewniają odpowiednie warunki, aby dziecko, kiedy zachoruje, mogło zwalczyć chorobę.
  2. Witaminy – suplementacja niektórych witamin znacznie wzmacnia układ odpornościowy dziecka. Do takich witamin należą:
  • witamina A wspomaga pracę białych krwinek, ponadto wpływa na błony śluzowe, dzięki czemu stają się odporne na patogeny,
  • witamina B2 pomaga w zwalczaniu infekcji bakteryjnych,
  • witamina B6 wpływa bezpośrednio na pracę układu immunologicznego,
  • witamina B12 bierze udział we wzroście oraz podziałach komórkowych,
  • witamina C jest naturalnym antyoksydantem zwalczającym szkodliwe wolne rodniki, powoduje wzrost leukocytów, czyli białych krwinek, oraz ma wpływ na odporność wrodzoną i nabytą,
  • witamina D bierze udział w aktywacji mechanizmów obronnych organizmów,
  • Witamina E podobnie jak witamina C, zwalcza wolne rodniki.
  1. Preparaty zawierające cynk – wpływa on na pracę hormonów grasicy, co bezpośrednio              przekłada się na pracę układu odpornościowego.

Zobacz także

  1. Tran – wypijanie codziennie jednej łyżki tranu znacznie wzmacnia oraz wspomaga pracę układu odpornościowego. W skład tranu wchodzą kwasy omega-3 oraz omega-6 , które mają działanie przeciwzapalne i przeciwalergiczne oraz witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A ,D, E, K.
  2. Napary lub wyciągi z aloesu, czosnku lub żeń-szenia – zawierają w swoim składzie witaminy, aminokwasy, sole mineralne oraz inne naturalne związki działające przeciwzapalnie.
  3. Prebiotyki – są to preparaty zawierające bakterie obecne w ludzkim układzie pokarmowym, które stanowią fizjologiczną florę bakteryjną. Dzięki nim ,,dobre” bakterie atakują patogenne bakterie. Bardzo istotne znaczenie ma zażywanie probiotyków podczas antybiotykoterapii.
  4. Syropy zawierające wyciągi z dzikiej róży lub czarnego bzu – są bogate w sole mineralne oraz witaminy. Można je stosować przez cały rok, jednak przede wszystkim powinny być zażywane w okresach przejściowych, takich jak wiosna i jesień, w sytuacjach obniżenia odporności oraz po antybiotykoterapii.

Najnowsze w naszym serwisie

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?