Przejdź do treści

Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy

Suplementacja witaminą D3 i kwasami Omega 3 a choroby autoimmunologiczne. Opublikowano wyniki przełomowego badania  
Suplementacja witaminą D3 i kwasami Omega 3 a choroby autoimmunologiczne. Opublikowano wyniki przełomowego badania / iStock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym „The BJM” pokazuje związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy D3 i kwasów omega-3 a chorobami autoimmunologicznymi. Naukowcy przyjrzeli się temu, czy stosowanie tych dwóch suplementów jest w stanie im zapobiec. Wnioski? Mogą cię zaskoczyć!

Witamina D3 i kwasy omega-3 a choroby autoimmunologiczne

Przez ponad pięć lat naukowcy przebadali niemal 26 tys. uczestników, w tym ponad 13 tys. kobiet i blisko 13 tys. mężczyzn w wieku 50-55 lat. Przyjmowali oni witaminę D w dawce 2000 IU na dzień lub placebo oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (1000 mg/dzień). Badanie miało na celu sprawdzenie, czy suplementy te mogą zapobiec chorobom autoimmunologicznym. Wnioski płynące z badania są imponujące.

Badane kobiety i mężczyźni, którzy przyjmowali codziennie przez pięć lat 2000 jednostek witaminy D3, mieli aż o 22 proc. niższy wskaźnik potwierdzonych diagnoz chorób autoimmunologicznych. Z kolei u tych, którzy suplementowali witaminę D3 przez co najmniej dwa lata, skuteczność zapobiegania zaburzeniom autoimmunologicznym wzrosła do 39 proc.

Badacze udowodnili również, że istnieje możliwy związek między przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 1000 mg dziennie) a zmniejszeniem zaburzeń autoimmunologicznych. Co więcej, stosowanie suplementów witaminy D3 oraz kwasów omega-3 może wpływać na zmniejszenie rozwoju chorób autoimmunologicznych o około 30 proc.

Jak wybrać dobre kwasy tłuszczowe omega? Radzi dietetyczka Zofia Pomes

Gdzie znajdują się kwasy omega-3 i witamina D3?

W grupie kwasów omega-3 występuje kwas alfa-linolenowy (ALA) i jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Znajdziemy je w następujących produktach:

Warto jednak zwrócić uwagę na zachowanie prawidłowej proporcji między kwasami omega-3 a omega-6 w diecie. Powinien on wynosić 4:1. Kwasy omega-6 znajdziesz m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym.

A gdzie znajdziemy witaminę D3? Do najbardziej bogatych źródeł zaliczyć trzeba:

  • węgorza 1200 j.m./100g,
  • śledzia  800 j.m./100g,
  • łososia dzikiego  600 j.m.,
  • tuńczyka, sardynki  200 j.m./100g,
  • makrelę  152 j.m./100g,
  • masło  60 j.m./100g,
  • żółtko jajka  54 j.m./żółtko,
  • ser żółty  8-28 j.m./100g,
  • tran  400 j.m. w 5 ml (łyżeczka).

Lekarze zalecają jednak, żeby suplementować witaminę D3 przez cały rok.

Źródło: Vitamin D and marine omega 3 fatty acid supplementation and incident autoimmune disease: VITAL randomized controlled trial | The BMJ

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawienia

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?