Suplementacja witaminą D3 i kwasami omega-3 może zapobiec chorobom autoimmunologicznym? Odpowiadają naukowcy
Badanie opublikowane w czasopiśmie medycznym „The BJM” pokazuje związek pomiędzy przyjmowaniem witaminy D3 i kwasów omega-3 a chorobami autoimmunologicznymi. Naukowcy przyjrzeli się temu, czy stosowanie tych dwóch suplementów jest w stanie im zapobiec. Wnioski? Mogą cię zaskoczyć!
Witamina D3 i kwasy omega-3 a choroby autoimmunologiczne
Przez ponad pięć lat naukowcy przebadali niemal 26 tys. uczestników, w tym ponad 13 tys. kobiet i blisko 13 tys. mężczyzn w wieku 50-55 lat. Przyjmowali oni witaminę D w dawce 2000 IU na dzień lub placebo oraz kwasy tłuszczowe omega-3 (1000 mg/dzień). Badanie miało na celu sprawdzenie, czy suplementy te mogą zapobiec chorobom autoimmunologicznym. Wnioski płynące z badania są imponujące.
Badane kobiety i mężczyźni, którzy przyjmowali codziennie przez pięć lat 2000 jednostek witaminy D3, mieli aż o 22 proc. niższy wskaźnik potwierdzonych diagnoz chorób autoimmunologicznych. Z kolei u tych, którzy suplementowali witaminę D3 przez co najmniej dwa lata, skuteczność zapobiegania zaburzeniom autoimmunologicznym wzrosła do 39 proc.
Badacze udowodnili również, że istnieje możliwy związek między przyjmowaniem kwasów tłuszczowych omega-3 (w dawce 1000 mg dziennie) a zmniejszeniem zaburzeń autoimmunologicznych. Co więcej, stosowanie suplementów witaminy D3 oraz kwasów omega-3 może wpływać na zmniejszenie rozwoju chorób autoimmunologicznych o około 30 proc.
Gdzie znajdują się kwasy omega-3 i witamina D3?
W grupie kwasów omega-3 występuje kwas alfa-linolenowy (ALA) i jego pochodne: kwas eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy (DHA). Znajdziemy je w następujących produktach:
- olej rzepakowy,
- orzechy włoskie,
- siemię lniane,
- ryby (łosoś, śledź).
Warto jednak zwrócić uwagę na zachowanie prawidłowej proporcji między kwasami omega-3 a omega-6 w diecie. Powinien on wynosić 4:1. Kwasy omega-6 znajdziesz m.in. w oleju słonecznikowym, sojowym i kukurydzianym.
A gdzie znajdziemy witaminę D3? Do najbardziej bogatych źródeł zaliczyć trzeba:
- węgorza 1200 j.m./100g,
- śledzia 800 j.m./100g,
- łososia dzikiego 600 j.m.,
- tuńczyka, sardynki 200 j.m./100g,
- makrelę 152 j.m./100g,
- masło 60 j.m./100g,
- żółtko jajka 54 j.m./żółtko,
- ser żółty 8-28 j.m./100g,
- tran 400 j.m. w 5 ml (łyżeczka).
Lekarze zalecają jednak, żeby suplementować witaminę D3 przez cały rok.
Polecamy
5 nietypowych oznak niedoborów składników odżywczych. Lekarz podpowiada, na co zwrócić uwagę
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Biotyna – dlaczego warto ją suplementować. 5 istotnych powodów!
się ten artykuł?