Suplementujesz żelazo? Pamiętaj, że nie należy go łączyć z niektórymi produktami
Zauważyłaś u siebie objawy niedoboru żelaza takie jak osłabienie, problemy z koncentracją wypadanie włosów, osłabioną odporność czy częste krwawienie z nosa i rozpoczęłaś suplementację tego pierwiastka? Sprawdź, jakich błędów nie popełniać, by nie zaburzyć jego przyswajania przez organizm. Z czym łączyć (a z czym nie) żelazo? Wyjaśniła to na swoim profilu na Instagramie farmaceutka, Zofia Winczewska.
Co wspomaga wchłanianie żelaza?
Niedobór żelaza jest najczęstszym spośród występujących niedoborów odżywczych. Na jego brak w organizmie cierpią w szczególności kobiety, u których powodem deficytu zazwyczaj są obfite miesiączki. O odpowiednią dawkę żelaza powinni zadbać również wszyscy ci, którzy są na dietach roślinnych. Żelazo potrzebne jest między innymi do produkcji hemoglobiny – białka zawartego w erytrocytach, którego główną funkcją jest rozprowadzanie tlenu. Bez żelaza cierpi wszystko w organizmie, a duże niedobory mogą się skończyć anemią. Warto więc włączyć do swojego menu suplementację tego składnika. Należy jednak wiedzieć, w jaki sposób odpowiednio to zrobić. Problem ten wzięła na tapet farmaceutka Zofia Winczewska. Ekspertka na swoim profilu na Instagramie wyjaśniła, które produkty naszej diety wzmocnią wchłanianie żelaza.
Jak maksymalizować terapię żelazem z jednoczesnym ograniczeniem działań niepożądanych?
• poprawę przyswajalności żelaza można osiągnąć poprzez dodatek laktoferyny (wiąże jony żelaza poprawiając ich status w ustroju; hamuje rozwój patogennych mikrobów);
• probiotyki – mogą korygować dysbiozę i poprawiać motorykę jelita (zaparcia są częstą dolegliwością podczas terapii żelazem);
• popijać wodą, ewentualnie sokiem pomarańczowym
– wymieniła farmaceutka.
Winczewska dodała, że cennym dodatkiem przy suplementacji żelaza będą także produkty bogate w witaminę C, która usprawnia proces przyswajania tego składnika przez organizm. Warto więc sięgnąć po paprykę, truskawki, porzeczki, cytrusy, natkę pietruszki czy kapustę. Dodając do posiłku 50-70 mg witaminy C (np. 2 pomidory lub ćwiartkę papryki), zwiększamy przyswajalność żelaza aż dwu-, czterokrotnie. Ważne jest jednak, by produkty nie były poddane wcześniej wysokiej temperaturze, co spowoduje straty tej witaminy.
Z czym nie łączyć żelaza?
Specjalistka zaznaczyła również, że wiele składników diety obniża przyswajalność żelaza. Jak wymieniła, żelaza nie należy spożywać równocześnie z kawą, herbatą czy napojami mlecznymi. Czego jeszcze należy unikać?
„Jednoczesnego podawania żelaza z wapniem, magnezem, lekami (IPP, NLPZ, lewotyroksyną)” – dodaje Winczewska.
Zmniejszenie wchłaniania żelaza obserwuje się także w przypadku interakcji z kwasem fitynowym, który znajdziemy w roślinach strączkowych: soi, czarnej fasoli, soczewicy, groszku. Powodują one bardzo niską absorpcję żelaza. Aby zwiększyć wchłanianie tego pierwiastka, rośliny strączkowe należy moczyć przez noc w wodzie.
Objawy niedoboru żelaza. Kiedy sięgnąć po suplementację?
Wśród objawów niedoboru żelaza najczęściej obserwuje się:
- osłabienie, senność, zmęczenie, obniżenie sprawności umysłowej, problemy z koncentracją, apatię,
- częste krwawienie z nosa,
- skłonność do powstawania siniaków,
- pękające kąciki ust, owrzodzenie języka, błony śluzowej jamy ustnej,
- bladość skóry i spojówek,
- łamliwość paznokci, wypadanie włosów,
- częstą zapadalność na różnego typu infekcje, osłabioną odporność,
- zaburzenia rytmu serca, zaburzenia oddychania.
Zofia Winczewska – kim jest?
Zofia Winczewska jest farmaceutką, która aktywnie prowadzi swój profil na Instagramie. Zarówno na nim jak i na swoim blogu ekspertka stara się przemycać wiedzę na temat racjonalnej suplementacji, dietoterapii i zdrowego stylu życia. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 16 tys. osób.
RozwińPolecamy
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Żelazo w ciąży – zapotrzebowanie, objawy i skutki niedoboru
Bezpieczna suplementacja to krok ku zdrowiu. Co to właściwie znaczy?
Suplementy dla kobiet w wieku średnim – jakie witaminy stosować?
się ten artykuł?