Pijesz kawę w papierowych kubkach? Uważaj, zostały uznane za toksyczne. „Mogą uwalniać ok. 20-100 mln cząsteczek mikroplastiku” Ewa Wojciechowska 20.10.2023
Aneta Tor-Świątek i jej zespół ze złotym medalem w Korei. Opracowali plastik, który rozkłada się w kompostowniku Marta Dragan 01.08.2023
„Nie zawsze wejście w nowe technologie sprawia, że problemy znikają. Mięso hodowane w laboratoriach pozostawia 25-krotnie większy ślad węglowy, niż mięso z hodowli” – mówi dr hab. inż. Sylwester Tabor Alicja Cembrowska 25.07.2023
„Widzisz butelkę z przytwierdzoną nakrętką? Nie odrywaj jej na siłę!”– apeluje ekoaktywistka Paulina Górska Aleksandra Tchórzewska 19.07.2023
„Do produkcji 1 kg wołowiny potrzebne jest 15000 litrów wody. A kilograma czekolady aż 17000!”. Czym jest ślad wodny i jak oszczędzać najcenniejszy zasób Ziemi, mówi ekodziałaczka Justyna Rogozińska Alicja Cembrowska 07.12.2022
„Kiedy jakaś marka mówi, że jest ekologiczna, to najczęściej jest to frazes. Nic nie jest ekologiczne, poza samą naturą”. O tym, jak kapitalizm robi z nas eko-idiotów, mówi Janusz Mizerny Alicja Cembrowska 29.11.2022
Jednorazowość na poziomie plastikowej słomki? Jagna Niedzielska o… rajstopach Magdalena Bury-Motyl 25.01.2022
„Starsi może i biorą foliówki, ale rzadko kiedy wyrzucą jedzenie do kosza”. Ekspertka od zero waste podpowiada, czego możemy nauczyć się od starszego pokolenia Marta Dragan 12.07.2021
Sylwia Sikorska: Kubeczek menstruacyjny ma tylko jedną wadę, można zapomnieć, że ma się okres Magdalena Bury-Motyl 14.06.2021
Niemowlęta przyjmują przeciętnie 1,6 miliona cząstek mikroplastiku dziennie. Wszystko przez butelki Magdalena Bury-Motyl 20.10.2020
Znaleźli w lesie sflaczały balonik z listem od młodej pary, który przeleciał 800 km. Teraz szerzą świadomość ekologiczną Magdalena Bury-Motyl 12.09.2020
„Planeta ma już wystarczająco ciężko” – mówi Ewelina Jamróz, która stworzyła „aktywną” folię z wodorostów i żelatyny Anna Jastrzębska 12.05.2020
Często bierzesz jedzenie na wynos, które pakowane jest w białe pudełko? Pod wpływem ciepła wydzielają się z niego toksyczne substancje Magdalena Bury-Motyl 10.02.2020
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy? Magdalena Bury-Motyl 27.01.2020
Sylwia Majcher: statystyczna polska rodzina wyrzuca do kosza co roku jedzenie warte 2500 złotych Magdalena Bury-Motyl 31.12.2019
Ewa Farna – jak dba o środowisko? Wokalistka podzieliła się tym w mediach społecznościowych Ewa Wojciechowska 31.08.2019
Toniemy w plastiku! „No Beauty In Plastic” to wymowny projekt fotograficzny – kobiety uwięzione w folii Ewa Wojciechowska 28.03.2019
Bambusowe kubki termiczne szkodliwe dla zdrowia. Sprawdź, czy nie masz takiego w domu Marta Dragan 10.01.2019