Rośliny strączkowe
Rośliny strączkowe pomimo obiegowej opinii są bardzo zdrowie, o ile przyrządzi się je w odpowiedni sposób. To jednoroczne rośliny z rodziny bobowatych. Z nich pozyskiwane są nasiona, które mają doskonałe wartości odżywcze i mogą stać się bazą do wielu wspaniałych, smakowitych posiłków.
Rodzaje roślin strączkowych
W naszym klimacie do najbardziej popularnych roślin strączkowych zaliczyć można:
- fasolę – wszystkie jej odmiany, w tym fasolę zwykłą
- groch zwyczajny
- soję warzywną
- soczewicę jadalną
- ciecierzycę pospolitą
- bób
Jeżeli tylko mamy taką możliwość to warto kupować takie rośliny, które będziemy musieli poddać w domu własnej obróbce. Nie warto wybierać puszkowanych roślin strączkowych, gdzie już zawarte są chemiczne ulepszacze.
Czasem istnieje jednak konieczność zakupu takich roślin zakonserwowanych, ponieważ nie wszystkie uprawiane są w naszym klimacie. Zaliczyć można do nich fasolę mung, fasolę azuki, orzachę podziemną i wspięgę pospolitą uprawiane w klimacie tropikalnym.
Wartości odżywcze roślin strączkowych
Rośliny strączkowe zawierają w sobie bardzo dużą ilość białka – od 20 do nawet 42%. W połączeniu z odpowiednimi warzywami i zbożami z powodzeniem mogą robić za substytut białka zwierzęcego, który jest koniecznością dla organizmu człowieka.
W takich nasionach roślin strączkowych znaleźć można również wapń, fosfor, żelazo, miedź, cynk, jod, potas. Nie można zapominać także o kwasach tłuszczowych wielonienasyconych, witaminach z grupy B, przeciwutleniaczach i fitoestrogenach.
Rośliny strączkowe dla zdrowia
Wielu naukowców śmiało mówi, że spożywanie roślin strączkowych będzie z korzyścią dla naszego zdrowia. Chociażby na ich niski indeks glikemiczny, który jest bardzo ważny dla cukrzyków na diecie.
Na co wpływają poszczególne nasiona roślin strączkowych? Warto się tego dowiedzieć. A więc:
- warzywa zielone – na pęcherzyk żółciowy i wątrobę
- warzywa brązowe – nerki i pęcherz moczowy
- warzywa czerwone – serce i jelito cienkie
- warzywa białe – na płuca i jelito grube
- warzywa żółte – na śledzionę, trzustkę i żołądek
Witaminy z grupy B, przeciwutleniacze i fitoestrogeny zawarte w roślinach strączkowych to również doskonała broń przeciwko chorobom serca i miażdżycy. Nie można zapominać, że odpowiednia dawka witaminy B działa również w bardzo korzystny sposób na układ nerwowy. Zaleca się ją w szczególności osobom zmagającym się ze stanami depresyjnymi.
Warto dodać, że rośliny strączkowe polecane są również osobom planującym się odchudzać ze względu na ogromne zasoby białka i błonnika. Te dwa składniki w doskonały sposób pomagają spalać tłuszcz w naszym organizmie i pozwalają zachować uczucie ogromnej sytości przez długi czas. Nawet małe ilości roślin strączkowych doskonale wypełniają nasz żołądek.
Zanim jednak zabierzemy się za przyrządzanie roślin strączkowych musimy dowiedzieć się, czy możemy je spożywać. Są one zdrowe, jednak jest grupa osób, którym nie zaleca się spożywanie takich roślin. Zaliczyć można do nich dzieci do lat trzech, kobiety w ciąży i karmiące, osoby z wysokim poziomem zachorowania na raka lub nawet już chorujące na nowotwór. Do tego osoby cierpiące na chorobę wrzodową, nadwrażliwość żołądka lub mające refluks powinny unikać spożywania takich roślin ze względu na zawarte w nich tioglikozydy.
Gotujemy rośliny strączkowe
Oprócz tego, że rośliny strączkowe mają bogate właściwości odżywcze, wyróżniają się również bardzo ciekawym smakiem. Wielu znawców kulinarnych poleca je do przyrządzenia we wspaniałych daniach.
Zanim jednak przystąpimy do gotowania, czy też do innej obróbki termicznej warto pozbyć się z nich oligosacharydów. To one odpowiedzialne są za wzdęcia w naszym organizmie. Aby usunąć oligosacharydy wystarczy namoczyć je przez co najmniej 12 godzin. Trzeba jednak średnio co trzy godziny zmieniać wodę, co powoduje jeszcze lepsze oczyszczenie. Na samym końcu także wymieńmy wodę i pozbądźmy się wszystkich szumowin pływających na powierzchni wody. Im będzie ich mniej, tym większa pewność, że nasz organizm nie będzie męczył się z krępującymi gazami.
Specjaliści polecają dodawać do roślin kmin lub koper włoski, który w jeszcze lepszy sposób niwelują działanie oligosacharydów. Rośliny strączkowe doskonale komponują się z warzywami zielonymi. Nie warto ich jednak podawać z samymi ziemniakami, które są bardziej tuczące, a mniej sycące.