siemię lniane
Siemię lniane ma prozdrowotny wpływ na cały organizm – działa nie tylko na włosy, skórę oraz paznokcie, ale również działa korzystnie obniżając poziom niekorzystnego cholesterolu. Udowodniono również jego działanie antynowotworowe (siemię lniane chroni przed rozwojem komórek rakowych). Jakie jeszcze posiada właściwości i jak je stosować?
Siemię lniane – czym jest?
Siemię lniane to niewielkie ziarna lnu pospolitej o brązowej barwie – jest bogatym źródłem kwasów omega-3, błonnika oraz witamin z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6 i B9), witaminy C, E oraz K. Nie należy również zapomnieć o bogactwie soli mineralnych, których siemię lniane jest źródłem. W siemieniu lnianym można znaleźć również lignany będące silnym przeciwutleniaczem oraz aminokwasy.
Chcąc dostarczyć swojemu organizmowi wszystkie, z wymienionych wyżej substancji, powinno się przyjmować dziennie 2 łyżki ziaren (nie należy poddawać ich obróbce termicznej, gdyż stracą wtedy swoje zdrowotne właściwości).
Siemię lniane – w jaki sposób je spożywać?
Na samym początku należy pamiętać, że spożywanie dużej ilości siemienia lnianego może powodować odwodnienia – dlatego, stosując go należy dużo pić (ziarenka mają właściwości absorbujące wodę, co można zauważyć chociażby zalewając je wodą).
Siemię lniane z uwagi na to, że jest bezsmakowe, świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek warzywnych oraz owocowych (jeśli nieco podprażymy go na patelni, z powodzeniem może zastępować ziarna słonecznika)
Siemię lniane można stosować również jako substytut jajka – wystarczy zmielić ziarna oraz wymieszać z trzema łyżkami wody. Taką mieszankę można dodać do kotletów, ciasta czy też pulpetów. To zastosowanie często jest stosowane przez weganów, którzy unikają produktów odzwierzęcych, w tym również jajek. Potrawa wykonana z użyciem takiej mieszanki zachowa nie tylko zachowa swoje właściwości, ale również dostarczy naszemu organizmowi wiele cennych wartości odżywczych.
Z pomocą siemienia lnianego można również wykonać kisiel, który świetnie sprawdzi się w przypadku biegunki. Jego przygotowanie jest banalnie proste – wystarczy zalać dwie łyżki siemienia przegotowaną, ciepłą wodą i po godzinie odcedzić „miksturę”. Jeśli zdecydujemy się zjeść kisiel razem z ziarenkami, dodając wcześniej nieco miodu, wpłynie on korzystnie na nasze drogi oddechowe.
Siemię lniane – można je też pić!
Nie musimy siemienia lnianego spożywać w formie stałej – nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go w formie płynnej. Wystarczy zmielić ziarenka i dodawać go do przygotowywanych przez siebie koktajli.
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby spożywać siemię lniane w postaci naparu – zmielone w malakserze bądź w młynku do kawy ziarna należy zalać 125 mililitrami wody oraz odstawić na 10 minut. Gdy zgęstnieje napar jest gotowy do spożycia.
Siemię lniane – czy warto go stosować?
Siemię lniane ma wiele właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm – jego przyjmowanie jest zalecane zarówno kobietom, jak i mężczyznom. Tylko dwie łyżki dziennie są w stanie dostarczyć nam tak cennych składników jak kwas omega-3 oraz błonnik w dużej części pokrywając nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki.