Ten składnik jest stosowany od wieków! Na co pomaga tran?
Tran to jeden z produktów najbogatszych w kwasy tłuszczowe omega-3. Czy wiesz, że stanowią one aż 35 proc. lipidów budujących mózg [1]? Tran zawiera wiele cennych właściwości zdrowotnych, które oprócz mózgu, wspierają również kondycję układu odpornościowego i krwionośnego. Zobacz, jakie jeszcze działanie ma tran i na co pomaga!
Jakie składniki znajdziesz w tranie?
Tran to olej pozyskiwany z wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych. O drogocennych właściwościach tranu pisał już Hipokrates, a na przestrzeni wieków był chętnie stosowany przez mieszkańców m.in. północnej Europy2.
Olej z wątroby dorsza jest bogactwem m.in. witaminy A, D — i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wśród nich niezwykle cenne są kwasy omega-3, zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, np. kwas EPA i DHA.
Na co pomaga tran? Poznaj jego właściwości!
Składniki tranu wykazują szerokie działanie:
- pomagają w utrzymywaniu prawidłowego poziomu lipidów we krwi;
- przyczyniają się do obniżenia poziomu „złego” cholesterolu LDL o ok. 5-10 proc.;
- wpływają na wzrost „dobrego” cholesterolu HDL o ok. 1-3 proc.;
- dzięki temu mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego i otyłości;3.
- wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego4.
- wspierają pracę mózgu i serca.
Dlaczego Twój mózg lubi tran?
Kwasy omega-3 zawarte w tranie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, w tym mózgu. Nic w tym dziwnego, ponieważ aż 50-60 proc. mózgu to lipidy, z czego aż 35 proc. to kwasy omega-31.
Najwięcej ich znajduje się w istocie szarej, która odpowiada za procesy myślenia i zapamiętywania. Dostarczanie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 usprawnia pracę mózgu i pozytywnie wpływa na procesy poznawcze, pamięć, koncentrację oraz myślenie. Ma również właściwości neuroprotekcyjne i wpływa na obniżenie stanu zapalnego w obrębie ośrodkowego układu nerwowego1.
Tran dla wsparcia odporności
Składniki tranu wspierają również prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Wszystko to dzięki możliwości modyfikowania aktywności jego komórek. tranu, które są kluczowe dla odporności, to m.in.:
- ograniczenie aktywności komórek NK, działających cytotoksycznie na komórki rakowe, bakteryjne i wirusowe, co pozwala na większą kontrolę tego procesu i ochronę przed sytuacją, w której organizm zaczyna atakować własne, zdrowe komórki;
- regulacja liczby komórek biorących udział w reakcji odpornościowej organizmu, w szczególności monocytów i neutrofilów1.
Tran może zatem przyczynić się do poprawy odporności i wpłynąć na lepszą obronę organizmu przed infekcjami5.
Jesienna TRANsformacja – czy warto stosować tran?
Składniki tranu posiadają wiele cennych właściwości, między innymi poprawiają pracę mózgu oraz przyczyniają się prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Składnik ten warto wdrożyć do swojej diety szczególnie w okresach zwiększonego zapotrzebowania na substancje odżywcze. Zwłaszcza jeśli miewasz trudności w dostarczeniu sobie wszelkich niezbędnych składników odżywczych wraz z dietą — pamiętaj, że to ona jest podstawą w dbaniu o zdrowie.
Możesz sięgnąć również po inne preparaty zawierające takie składniki, jak kwasy omega-3, np. Mollers Complex Odporność.
Podstawą w dostarczaniu niezbędnych składników odżywczych, takich jak np. kwasy omega-3 i witaminy, zawsze jest dobrze zbilansowana dieta. Aby zadbać o odpowiedni poziom tych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, należy wdrożyć do niej przede wszystkim ryby.
Źródła:
- Dighriri I.M., Alsubaie A.M., Hakami F.M., i in., Effects of Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Brain Functions: A Systematic Review, „Cureus” (2022), DOI: https://doi.org/10.7759/cureus.30091, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9641984/.
- Guy R.A., THE HISTORY OF COD LIVER OIL AS A REMEDY, „Archives of pediatrics & adolescent medicine” t. 26 nr 2 (1923), DOI: https://doi.org/10.1001/archpedi.1923.04120140011002, https://jamanetwork.com/journals/jamapediatrics/article-abstract/1173883.
- Kris‐Etherton P.M., Harris W.S., Appel L.J., Fish Consumption, Fish Oil, Omega-3 Fatty Acids, and Cardiovascular Disease, „Circulation” t. 106 nr 21 (2002), DOI: https://doi.org/10.1161/01.cir.0000038493.65177.94, https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/01.CIR.0000038493.65177.94.
- LEWKOWICZ, PRZEMYSŁAW, et al. Modyfikujący wpływ dużych dawek preparatu oleju z wątroby rekina na polaryzację limfocytów T i funkcję neutrofili krwi. Pol. Merk. Lek, 2005, 108: 686.
- Saray Gutiérrez, Svahn S.L., Johansson M., Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells, „International Journal of Molecular Sciences” t. 20 nr 20 (2019), DOI: https://doi.org/10.3390/ijms20205028, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6834330/.
Literatura uzupełniająca:
- Konik A., Tran. Czy warto go włączyć do diety — wszystkie za i przeciw [na:] „DIETETYCY ORG PL”, https://dietetycy.org.pl/tran/ , 29 sierpnia 2023 r., dostęp 20 października 2023 r.
Podoba Ci się ten artykuł?
Powiązane tematy:
Polecamy
Czarna słodycz, tajemnica włoskiej księżniczki i piemonckie złoto
Układ immunologiczny, czyli tarcza chroniąca przed rozwojem chorób
Jak witaminy i minerały wspierają organizm w walce z chorobami?
Resuscytacja krążeniowo-oddechowa jako pierwsza pomoc
się ten artykuł?