To najlepszy możliwy wybór w sezonie zimowym i tajna broń do walki z infekcjami
Nie chcesz chorować tej zimy? Pomyśl o tym wcześniej, a nie gdy już złapiesz katar i powali cię gorączka. Nad układem odpornościowym pracuje się przez cały czas – dietą, uprawianiem sportu, wysypianiem się, ale też wspomagając organizm suplementami.
Preparaty na odporność dostępne w aptekach stymulują układ immunologiczny do działania. Odpowiednio dobrane składniki pomogą szybciej i silniej zareagować organizmowi, gdy zostanie on zaatakowany przez wirusy lub bakterie. Ale mogą mieć różne składy. Na jakie dodatki warto zwrócić uwagę?
Aloes jako najbardziej biologicznie czynna roślina
Wiesz, że według Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) aloes to najbardziej czynna biologicznie roślina? Ma aż 75 substancji czynnych. Do najważniejszych prozdrowotnych działań aloesu zalicza się zwiększanie odporności organizmu i poprawę pracy układu trawiennego. Ma właściwości:
- przeciwbakteryjne,
- antywirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbólowe,
- odkażające,
- antynowotworowe.
Przyspiesza odbudowę tkanek i regenerację skóry. Nadaje się do stosowania wewnętrznie i zewnętrznie.
Warto podkreślić dobre działanie aloesu na jelita i układ trawienny, bo stąd bierze się znaczna część naszej odporności. Wiele badań, m.in. prowadzonych przez zespół Chin pod kierownictwem Zhang, wykazało, że regularne przyjmowanie miąższu aloesu regeneruje mikroflorę jelitową.
Żen-szeń w walce z wirusami
Żeń-szeń pochodzi z Azji, jego właściwości wykorzystywane są od kilku tysięcy lat. Dawniej wierzono, że ma magiczną moc, nazywając go boskim zielem. Uznawano go też za afrodyzjak. Jednak to właściwości lecznicze korzenia żen-szenia są warte uwagi.
Tematem wpływu żeń-szenia na układ immunologiczny atakowany wirusem grypy zajęli się naukowcy z Wydziału Mikrobiologii i Immunologii Uniwersytetu w Atlancie. Wyniki badań wskazały, że żeń-szeń odgrywa ważną rolę w zwalczaniu grypy. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie doszli do wniosku, że stosowanie żeń-szenia może wzmocnić skuteczność szczepionek przeciwko grypie. Żeń-szeń wykorzystywany jest też w:
- chorobach żołądka i jelit,
- schorzeniach sercowych i naczyniowych,
- ograniczaniu negatywnego wpływu stresu na organizm,
- poprawie pamięci i koncentracji.
Uwaga! Przyjmowanie żeń-szenia w połączeniu z kofeiną może wywoływać skutki uboczne takie jak zwiększoną nerwowość i bezsenność, ból głowy oraz niepokój.
Kwasy omega-3 dla białych krwinek
Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, tran i algi. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, więc istnieje duża szansa, że wielu z nas przydałaby się suplementacja tego składnika – żeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kwasów, powinniśmy jeść 2-3 porcje (100 g) tłustych ryb morskich w tygodniu.
Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Podsumowanie badań opublikowane w czasopiśmie „Integrative Medicine: A Clinician’s Journal” sugeruje, że kwasy omega-3 korzystnie wpływają na funkcje odpornościowe i redukują stany zapalne, szczególnie w chorobach układu krążenia.
Zespół badawczy pod przewodnictwem dr Jenifer Fenton zauważył z kolei, że bogaty w DHA olej rybny zwiększa aktywność białych krwinek. Oczywiście kwasy omega-3 robią o wiele więcej dobrego w organizmie:
- zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i serca,
- są zdrowe dla oczu, a dokładnie dla siatkówki,
- wspierają działanie układu nerwowego,
- łagodzą objawy chorób reumatycznych.
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił, że optymalna dawka dzienna dla dorosłego człowieka kwasu DHA i EPA to 250 mg.
Aktualizacja treści: inż. Agata Domagała
Bibliografia:
- Bland J. S., Therapeutic Use of Omega-3 Fatty Acids for Immune Disorders In Search of the Ideal Omega-3 Supplement, Integrative Medicine: A Clinican’s Journal 2022, 21, 5, 14-18.
- Fenton J. I. i in., Immunomodulation by dietary long chain omega-3 fatty acids and the potential for adverse health outcomes, Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2013, 89, 6, 379-390.
- https://european-union.europa.eu/index_pl [dostęp 02.12.2024].
- https://www.who.int/ [dostęp 02.12.2024].
- Zhang D. i in., Glucomannan from Aloe vera gel maintains intestinal barrier integrity via mitigating anoikis mediated by Nrf2-mitochondria axis, International Journal of Biological Macromolecules 2023, 235, 123803.
- Yoo D. i in., Protective effect of ginseng polysaccharides on influenza viral infection, PLOS One 2012, 7, 3, e33678.
- Yoo D. i in., Protective Effect of Korean Red Ginseng Extract on the Infections by H1N1 and H3N2 Influenza Viruses in Mice, Journal of Medicinal Food 2012, 15, 10, 855-862.
Polecamy
Farmaceutka zdradza, jaka suplementacja jest ważna dla cukrzyków i insulinoopornych
Ulubione witaminy Polaków to skarb dla zdrowia. Oto co się dzieje, gdy je stosujesz
Lekarka Róża Hajkuś apeluje do rodziców: „Nauka do sprawdzianu nie jest warta zarywania nocy”
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
się ten artykuł?