Przejdź do treści

To najlepszy możliwy wybór w sezonie zimowym i tajna broń do walki z infekcjami

na zdjęciu: uśmiechnięta kobieta w zimowym ubraniu a obok niej składniki na odporność. Tekst o tym, jak wspierać swoją odporność - Hello Zdrowie
To najlepszy możliwy wybór w sezonie zimowym i tajna broń do walki z infekcjami /fot. Canva
Podoba Ci
się ten artykuł?

Nie chcesz chorować tej zimy? Pomyśl o tym wcześniej, a nie gdy już złapiesz katar i powali cię gorączka. Nad układem odpornościowym pracuje się przez cały czas – dietą, uprawianiem sportu, wysypianiem się, ale też wspomagając organizm suplementami. 

Preparaty na odporność dostępne w aptekach stymulują układ immunologiczny do działania. Odpowiednio dobrane składniki pomogą szybciej i silniej zareagować organizmowi, gdy zostanie on zaatakowany przez wirusy lub bakterie. Ale mogą mieć różne składy. Na jakie dodatki warto zwrócić uwagę?

Aloes jako najbardziej biologicznie czynna roślina 

Wiesz, że według Światowej Organizacji Zdrowia (ang. World Health Organization, WHO) aloes to najbardziej czynna biologicznie roślina? Ma aż 75 substancji czynnych. Do najważniejszych prozdrowotnych działań aloesu zalicza się zwiększanie odporności organizmu i poprawę pracy układu trawiennego. Ma właściwości:  

Przyspiesza odbudowę tkanek i regenerację skóry. Nadaje się do stosowania wewnętrznie i zewnętrznie.  

Warto podkreślić dobre działanie aloesu na jelita i układ trawienny, bo stąd bierze się znaczna część naszej odporności. Wiele badań, m.in. prowadzonych przez zespół Chin pod kierownictwem Zhang, wykazało, że regularne przyjmowanie miąższu aloesu regeneruje mikroflorę jelitową.

Żen-szeń w walce z wirusami 

Żeń-szeń pochodzi z Azji, jego właściwości wykorzystywane są od kilku tysięcy lat. Dawniej wierzono, że ma magiczną moc, nazywając go boskim zielem. Uznawano go też za afrodyzjak. Jednak to właściwości lecznicze korzenia żen-szenia są warte uwagi. 

Tematem wpływu żeń-szenia na układ immunologiczny atakowany wirusem grypy zajęli się naukowcy z Wydziału Mikrobiologii i Immunologii Uniwersytetu w Atlancie. Wyniki badań wskazały, że żeń-szeń odgrywa ważną rolę w zwalczaniu grypy. Z kolei naukowcy z Uniwersytetu w Mediolanie doszli do wniosku, że stosowanie żeń-szenia może wzmocnić skuteczność szczepionek przeciwko grypie. Żeń-szeń wykorzystywany jest też w:  

Uwaga! Przyjmowanie żeń-szenia w połączeniu z kofeiną może wywoływać skutki uboczne takie jak zwiększoną nerwowość i bezsenność, ból głowy oraz niepokój. 

rzodkiew, brokuł, marchew, sałata

Kwasy omega-3 dla białych krwinek 

Głównym źródłem kwasów omega-3 są tłuste ryby morskie, tran i algi. Polacy jedzą zdecydowanie za mało ryb, więc istnieje duża szansa, że wielu z nas przydałaby się suplementacja tego składnika  żeby zapewnić organizmowi odpowiednią ilość kwasów, powinniśmy jeść 2-3 porcje (100 g) tłustych ryb morskich w tygodniu. 

Kwasy tłuszczowe omega-3 są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Podsumowanie badań opublikowane w czasopiśmie „Integrative Medicine: A Clinician’s Journal” sugeruje, że kwasy omega-3 korzystnie wpływają na funkcje odpornościowe i redukują stany zapalne, szczególnie w chorobach układu krążenia. 

Zespół badawczy pod przewodnictwem dr Jenifer Fenton zauważył z kolei, że bogaty w DHA olej rybny zwiększa aktywność białych krwinek. Oczywiście kwasy omega-3 robią o wiele więcej dobrego w organizmie:  

  • zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia i serca,  
  • są zdrowe dla oczu, a dokładnie dla siatkówki, 
  • wspierają działanie układu nerwowego,  
  • łagodzą objawy chorób reumatycznych. 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności określił, że optymalna dawka dzienna dla dorosłego człowieka kwasu DHA i EPA to 250 mg. 

 

Aktualizacja treści: inż. Agata Domagała 

 

Bibliografia: 

  1. Bland J. S., Therapeutic Use of Omega-3 Fatty Acids for Immune Disorders In Search of the Ideal Omega-3 Supplement, Integrative Medicine: A Clinican’s Journal 2022, 21, 5, 14-18. 
  2. Fenton J. I. i in., Immunomodulation by dietary long chain omega-3 fatty acids and the potential for adverse health outcomes, Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids 2013, 89, 6, 379-390. 
  3. https://european-union.europa.eu/index_pl [dostęp 02.12.2024]. 
  4. https://www.who.int/ [dostęp 02.12.2024]. 
  5. Zhang D. i in., Glucomannan from Aloe vera gel maintains intestinal barrier integrity via mitigating anoikis mediated by Nrf2-mitochondria axis, International Journal of Biological Macromolecules 2023, 235, 123803. 
  6. Yoo D. i in., Protective effect of ginseng polysaccharides on influenza viral infection, PLOS One 2012, 7, 3, e33678. 
  7. Yoo D. i in., Protective Effect of Korean Red Ginseng Extract on the Infections by H1N1 and H3N2 Influenza Viruses in Mice, Journal of Medicinal Food 2012, 15, 10, 855-862. 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?