Odżywianie w ciąży: „Nie jemy za dwoje, tylko dla dwojga” – jak to robić, radzi FIT’n’roll Dietetyk
„Jedz więcej, teraz w końcu możesz sobie pozwolić” albo wręcz przeciwnie – „Lepiej się powstrzymaj, bo zaszkodzisz dziecku” – wokół żywienia przyszłych mam narosło wiele mitów. Ile więc jeść, aby zadbać o optymalny rozwój płodu? Na to pytanie odpowiedziała w swoim wpisie na Instagramie Klaudia Kołbyk, prowadząca profil FIT’n’roll Dietetyk.
Ważna jest masa w ciąży, jak i przed nią
Klaudia Kołbyk jest dietetyczką kliniczną, która tym razem wzięła pod lupę temat odżywiania w ciąży, a konkretnie tego, ile przyszła mama powinna jeść. Już na początku wpisu zauważa, że znaczenie dla zdrowia mającego się wkrótce pojawić na świecie dziecka ma masa ciała jego mamy nie tylko w ciąży, ale jeszcze przed nią. Nadmierny przyrost masy ciała podczas 9 miesięcy ciąży zwiększa ryzyko wystąpienia otyłości zarówno u dziecka, jak i u matki. To zwiększa z kolei ryzyko pojawienia się chorób z otyłością związanych. Z kolei zbyt niski przyrost masy ciała może skutkować zbyt niską masą urodzeniową noworodka, która zwiększa umieralność i chorobowość okołoporodową i może przyczynić się do wystąpienia problemów rozwojowych okresu dziecięcego. Zbyt niska masa urodzeniowa to także czynnik ryzyka cukrzycy, nadciśnienia i chorób układu krążenia w późniejszym wieku.
Najczęściej, jak pisze Klaudia Kołbyk, aby ocenić, czy przyrost masy ciała przyszłej mamy jest właściwy wykorzystuje się wskaźnik BMI. To, ile wynosiło ono przed ciążą ułatwia szacunkowe określenie, ile kobieta ciężarna przytyje.
- BMI przed ciążą <18,5 – przyrost masy ciała od 12,5 do 18 kg podczas trwania ciąży
- BMI przed ciążą 18,5-24,9 – przyrost masy ciała od 11,5 do 16 kg podczas trwania ciąży
- BMI przed ciążą 25,0-29,9 – przyrost masy ciała od 7 do 11 kg podczas trwania ciąży
- BMI przed ciążą >30 – przyrost masy ciała od 5 do 9 kg podczas trwania ciąży
- Prawidłowy orientacyjny przyrost masy ciała w ciąży bliźniaczej wynosi 16-20,5 kg
Jak dodaje FIT’n”Roll Dietetyk, dobrze, by przyszłe mamy unikały jedzenia konkretnych produktów.
Niewskazane jest jedzenie w ciąży serów pleśniowych, tych typu camembert i feta, a także spożywanie niepasteryzowanego mleka i jego przetworów. Przyszła mama powinna też unikać jedzenie słodyczy, słodzików, żywności wysokoprzetworzonej, picia napojów gazowanych, jedzenia ryb, owoców morza. Trzeba też zwracać uwagę, by nie zjeść niedopieczonego lub surowego mięsa i surowych jajek.
Energetyczność diety kobiety w ciąży
Jak zaznacza FIT’n’Roll Dietetyk, w ciąży warto liczyć kalorie, bo pozwala to kontrolować prawidłowy przyrost masy ciała. I tak, w I trymestrze przyszłej mamie potrzeba dokładnie tyle samo energii, ile przed ciążą, czyli ilość spożywanych kilokalorii pozostaje bez zmian. W II trymestrze należy zwiększyć prawidłową wartość energetyczną diety sprzed ciąży o 360 kcal, a w III trymestrze – spożywać o 475 kcal więcej niż przed ciążą.
Energia ze składników odżywczych w podziału procentowym wygląda następująco:
- Białko – 10-20%
- Tłuszcze – 20-35%
- Węglowodany – 45-65%
Polecamy
się ten artykuł?