Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?
Pijesz kawę codziennie? A czy wiesz, że napar ten posiada wiele właściwości zdrowotnych? M.in. poprawia wydajność mózgu i ćwiczeń fizycznych oraz napędza metabolizm. Dzięki niemu możesz również przedłużyć sobie życie! A czy wiesz, co to jest akrylamid, który występuje w kawie?
Czym jest akrylamid?
Najprościej rzecz ujmując, jest to związek chemiczny, biały, bezwonny i krystaliczny. Dzięki niemu można oczyszczać ścieki i produkować różne tworzywa sztuczne. Może on zwiększać ryzyko zachorowania na raka oraz uszkodzać układ nerwowy. Jesteś narażona na kontakt z nim, jeśli palisz lub ktoś obok ciebie pali. Znajdziesz go w artykułach gospodarstwa domowego oraz w środkach higieny osobistej. W 2002 roku naukowcy ze Szwecji odkryli go również w kawie i niektórych wypiekach. Akrylamid wytwarzany jest podczas podgrzewania cukrów i aminokwasów do 120 stopni Celsjusza. Wytwarzany jest również podczas prażenia ziaren kawy, więc narażasz się na kontakt z nim podczas picia kawy. Jednak tak naprawdę jest on bardzo szkodliwy tylko wówczas, kiedy ktoś wystawiony jest na jego wysoką dawkę. Oczywiście osoby pracujące w warunkach, gdzie się wytwarza akrylamid, są narażone na uszkodzenie układu nerwowego. Jednak nie udowodniono, aby mała ilość tego związku w kawie miałaby być szkodliwa dla człowieka.
Akrylamid w kawie – ile go jest?
Wszystko zależy o rodzaju kawy. Badania, które zostały przeprowadzone w 2013 roku, nie pozostawiały wątpliwości:
- Kawa świeża palona – 179 mcg na kg;
- Kawa rozpuszczalna – 358 mcg na kg;
- Napoje kawopodobne – 818 mcg na kg.
Więc jeśli chcesz pić kawę, to najlepszym wyborem będzie ta świeżo palona. Jednak uwaga! Tylko ta z ciemnymi ziarnami, ponieważ ona posiada mniej akrylamidu niż ta z ziarnami jaśniejszymi. Ważną informacją jest fakt, że nie udowodniono, iż kawa ma wywoływać raka. Wręcz osoby, które zwiększyły ilość pitej kawy w ciągu dnia o 2 filiżanki, zmniejszyły ryzyko zachorowania na raka wątroby.
Nie musisz przestawać pić kawy
Akrylamidu nie unikniesz. Badania wykazały, że ludzie i tak spożywają go w pewnych ilościach. Przemysł kawowy jednak pracuje nad tym, aby zmniejszyć jego obecność w kawie. Dieta, w której występuje ta substancja chemiczna, nie wyrządza szkód w organizmie. Jeśli jednak zależy ci na tym, aby jak najbardziej zminimalizować jego obecność, zastosuj się do tych zasad:
- Nie pal i nie narażaj się na bierne palenie;
- Wybieraj ciemne ziarna kawy;
- Nie przechowuj ziemniaków w lodówce;
- Nie przypalaj jedzenia;
- Używaj kuchenki mikrofalowej;
- Nie jedz chleba tostowego;
- Nie smaż, ale postaw na gotowanie na parze czy pieczenie. Podczas smażenia wytwarza się duża ilość akrylamidu.
Nie zaprzestawaj więc picia kawy, ponieważ ma ona więcej właściwości zdrowotnych, aniżeli tych, które mogą negatywnie wpływać na twój organizm.
Źródło: Healthline
Polecamy
Sportowcy, którzy zachorowali na raka jąder. „Badaj się co miesiąc, by poczuć zmiany” – apelują
Nie myjesz zębów przed snem? Naukowcy ostrzegają: możesz zachorować na ten groźny nowotwór
„Nie myślałem, że życie zgotuje mi taki scenariusz”. Tomasz Jakubiak zwrócił się do fanów z prośbą o pomoc
Młodzi lekarze nie chcą specjalizować się w onkologii. „Na186 miejsc było 15 chętnych”. Powód?
się ten artykuł?