Przejdź do treści

Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić?

Tekst o akrylamidzie w kawie i jego wpływie. Na zdjęciu: Osoba trzymająca filiżankę kawy i książkę - HelloZdrowie
Wiesz, że w kawie jest akrylamid? Powinnaś się martwić? Anthony Tran/Unsplash
Podoba Ci
się ten artykuł?

Pijesz kawę codziennie? A czy wiesz, że napar ten posiada wiele właściwości zdrowotnych? M.in. poprawia wydajność mózgu i ćwiczeń fizycznych oraz napędza metabolizm. Dzięki niemu możesz również przedłużyć sobie życie! A czy wiesz, co to jest akrylamid, który występuje w kawie?

Czym jest akrylamid?

Najprościej rzecz ujmując, jest to związek chemiczny, biały, bezwonny i krystaliczny. Dzięki niemu można oczyszczać ścieki i produkować różne tworzywa sztuczne. Może on zwiększać ryzyko zachorowania na raka oraz uszkodzać układ nerwowy. Jesteś narażona na kontakt z nim, jeśli palisz lub ktoś obok ciebie pali. Znajdziesz go w artykułach gospodarstwa domowego oraz w środkach higieny osobistej. W 2002 roku naukowcy ze Szwecji odkryli go również w kawie i niektórych wypiekach. Akrylamid wytwarzany jest podczas podgrzewania cukrów i aminokwasów do 120 stopni Celsjusza. Wytwarzany jest również podczas prażenia ziaren kawy, więc narażasz się na kontakt z nim podczas picia kawy. Jednak tak naprawdę jest on bardzo szkodliwy tylko wówczas, kiedy ktoś wystawiony jest na jego wysoką dawkę. Oczywiście osoby pracujące w warunkach, gdzie się wytwarza akrylamid, są narażone na uszkodzenie układu nerwowego. Jednak nie udowodniono, aby mała ilość tego związku w kawie miałaby być szkodliwa dla człowieka.

Justyna Mizera / arch. Justyna Mizera

Akrylamid w kawie – ile go jest?

Wszystko zależy o rodzaju kawy. Badania, które zostały przeprowadzone w 2013 roku, nie pozostawiały wątpliwości:

  • Kawa świeża palona – 179 mcg na kg;
  • Kawa rozpuszczalna – 358 mcg na kg;
  • Napoje kawopodobne – 818 mcg na kg.

Więc jeśli chcesz pić kawę, to najlepszym wyborem będzie ta świeżo palona. Jednak uwaga! Tylko ta z ciemnymi ziarnami, ponieważ ona posiada mniej akrylamidu niż ta z ziarnami jaśniejszymi. Ważną informacją jest fakt, że nie udowodniono, iż kawa ma wywoływać raka. Wręcz osoby, które zwiększyły ilość pitej kawy w ciągu dnia o 2 filiżanki, zmniejszyły ryzyko zachorowania na raka wątroby.

Dwie osoby siedzą przy stoliku nad filiżankami kawy

Nie musisz przestawać pić kawy

Akrylamidu nie unikniesz. Badania wykazały, że ludzie i tak spożywają go w pewnych ilościach. Przemysł kawowy jednak pracuje nad tym, aby zmniejszyć jego obecność w kawie. Dieta, w której występuje ta substancja chemiczna, nie wyrządza szkód w organizmie. Jeśli jednak zależy ci na tym, aby jak najbardziej zminimalizować jego obecność, zastosuj się do tych zasad:

  • Nie pal i nie narażaj się na bierne palenie;
  • Wybieraj ciemne ziarna kawy;
  • Nie przechowuj ziemniaków w lodówce;
  • Nie przypalaj jedzenia;
  • Używaj kuchenki mikrofalowej;
  • Nie jedz chleba tostowego;
  • Nie smaż, ale postaw na gotowanie na parze czy pieczenie. Podczas smażenia wytwarza się duża ilość akrylamidu.

Nie zaprzestawaj więc picia kawy, ponieważ ma ona więcej właściwości zdrowotnych, aniżeli tych, które mogą negatywnie wpływać na twój organizm.

 

Źródło: Healthline

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?