Witamina B1 (tiamina) – skutki niedoboru, dzienne dawkowanie, występowanie
Witamina B1 (tianina, aneuryna) to witamina która pełni bardzo ważną rolę w naszym organizmie. Lepiej nie bagatelizować jej niedoboru! Czym może się skończyć niedobór witaminy B1 i jakie produkty są bogate w tianinę?
Witamina B1 – czym jest tianina?
Witamina B1 to inaczej tianina lub aneuryna. To heterocykliczny związek organiczny złożony z pierścienia tiazolowego i pierścienia pirymidynowego, które połączone są mostkiem metinowym. Nazwa witaminy B1 wynika z tego, że była pierwszym odkrytym przedstawicielem tej grupy witamin.
Tianina została odkryta w XIX wieku. Jak udało się to osiągnąć? Holenderski naukowiec zauważył, że że zwierzęta karmione ryżem poddanym łuszczeniu i polerowaniu mają takie same objawy chorobowe, jak ludzie chorujący na beri-beri. Jego zdaniem tak spreparowany ryż musiał być pozbawiony niezbędnych dla organizmu substancji. I tak było rzeczywiście!
Jednak witamina B1 została wyizolowana dopiero w 1912 roku przez polskiego biochemika Kazimierza Funka, który był twórcą podstaw nauki o witaminach. Witamina ta może być dostępna jako oddzielny preparat jednak mimo tego, warto ją zażywać z innymi witaminami z grupy B ze względu na ścisłe ich współdziałanie.
Funkcje tianiny
Tiamina, czyli witamina B1, jest niezbędna do prawidłowego przebiegu przemian metabolicznych w organizmie. To ważny koenzym w przemianach energetycznych cukrów, tłuszczów i aminokwasów. Jest wykorzystywana w komórkach wielu tkanek – serca, wątroby, mięśni szkieletowych. Witamina B1 w organizmie bierze udział między innymi w:
- reakcjach prowadzących do syntezy nukleotydów i NADPH (główny związek w przemianie kwasów tłuszczowych),
- produkcji energii w mitochondriach oraz odnowie białek,
- syntezie neurotransmiterów warunkujących prawidłowe przekazywanie impulsów nerwowych
- procesach energetycznych i neurofizjologicznych.
Witamina B1 – zapotrzebowanie
Warto pamiętać o tym, że zapotrzebowanie na witaminę B1 (tiaminę) jest uzależnione od wieku, aktywności fizycznej i składu diety, np. jeśli jest bogata w węglowodany, zapotrzebowanie na tiaminę jest zwiększa się. Zalecana dawka witaminy B1 w diecie waha się od 0,5 mg/dobę u niemowląt do 1,5 mg/dobę u kobiet karmiących. Instytut Żywności i Żywienia zaleca następujące normy:
- dzieci: od 1. do 3. roku życia – 0,5 mg; od 4. do 6. roku życia – 0,6 mg; od 7. do 9. roku życia – 0,9 mg;
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 1 mg; od 13. do 18. roku życia – 1,2 mg;
- dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 1 mg; od 13. do 18. roku życia – 1,1 mg;
- mężczyźni: 1,3 mg;
- kobiety: 1,1 mg;
- kobiety w ciąży: 1,4 mg;
- kobiety karmiące – 1,5 mg.
Jakie są skutki niedoboru witaminy B1 (tiaminy)?
Niedobór tiaminy najczęściej występuje u osób stosujących dietę niezawierającą mięsa oraz produktów zbożowych. Brak witaminy B1 w organizmie często występuje w wyniku niedożywienia oraz upośledzenia jej wchłaniania, często u osób chorych na anoreksję oraz alkoholizm.
Niedobór witaminy B1 (tiaminy) grozi degeneracją komórek nerwowych i zaburzeniami ze strony układu nerwowego. Objawy niedoboru to:
- zmęczenie i apatia,
- nudności,
- depresja,
- zaburzenia mięśniowe,
- problemy trawienne,
- zanik miesiączkowania,
- zwyrodnienie stawów,
- zaburzenia czucia i popędu płciowego,
- zaburzenia sercowo-naczyniowe,
- zaburzenia neurologiczne spowodowane upośledzeniem przemiany cukrów – głównego źródła energii dla mózgu,
- zespół Korsakowa, objawiający się przede wszystkim poważnymi zaburzeniami pamięci, i choroba beri-beri, której towarzyszy ból i paraliż mięśni – w przypadku długotrwałego niedoboru witaminy B1.
Witamina B1 (tiamina) – skutki przedawkowania
Skutki nadmiaru witaminy B1 raczej nie występują. Przy suplementacji witaminowej małe dawki tiaminy na ogół nie są toksyczne. Objawy uboczne podawania tiaminy występują bardzo rzadko i są to jedynie objawy typu alergicznego.
Produkty bogate w witaminę B1 (tiaminę)
Źródła witaminy B1 to:
- mięso: wieprzowina i wołowina;
- ryby;
- pełnoziarniste produkty zbożowe, m.in. razowiec, płatki owsiane;
- orzechy i pestki;
- nasiona roślin strączkowych – groszek zielony, groch, fasola, soja;
- warzywa: kalafior, kapusta, szpinak, brukselki, por;
- owoce: mandarynki, arbuz, porzeczki.
Produkt | Zawartość w mg/100 g | Produkt | Zawartość w mg/100 g |
---|---|---|---|
Mięso wieprzowe | 0,54 | Brukselka | 0,1 |
Jaja | 0,13 | Kalafior | 0,11 |
Chleb razowy żytni | 0,19 | Pomarańcze | 0,1 |
Płatki owsiane | 0,2 | Łosoś | 0,17 |
Tak jak wiele witamin z grupy B, tiamina łatwo rozkłada się pod wpływem światła, środowiska zasadowego i ogrzewania, zwłaszcza powyżej 100 st. C oraz gotowania w wodzie, choć jest dość odporna na utlenianie. Dodatek sody do potraw również powoduje rozkład witaminy B1.
Witamina B1 – suplementacja
Teoretycznie możemy zapewnić organizmowi odpowiednią dawkę witaminy B1 tylko za pomocą diety. Jednak tylko w wypadku , gdy o nią dbamy – jemy produkty świeże, nieprzetworzone i odżywiamy się regularnie. Jednak jeśli z różnych względów w naszej diecie pojawiają się zaniedbania, to zalecana jest suplementacja tianiny. Szczególnie warto po nią sięgać:
- jeśli jesteśmy narażeni na stres;
- w okresie jesienno – zimowym i wczesną wiosną – kiedy mniej jest wartościowych świeżych warzyw i owoców;
- jeśli prowadzimy intensywny tryb życia albo aktywnie uprawiamy sport;
- jeśli pijemy dużo kawy i herbaty oraz alkoholu;
- jeśli nasza dieta jest bogata w oczyszczone źródła węglowodanów – cukier, białą mąkę, biały ryż.
Polecamy
Jak odchudzić dziecko? Poradnik dla rodziców
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
się ten artykuł?