Witamina B5 (kwas pantotenowy) – skutki nadmiaru i niedoboru
Witamina B5, inaczej kwas pantotenowy, jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jaka jest funkcja witaminy B5 w organizmie i w jakich produktach występuje?
Witamina B5 – czym jest kwas pantotenowy?
Witamina B5, czyli kwas pantotenowy, to witamina rozpuszczalna w wodzie, na którą składają się mieszanina kwasu pantotenowego, panteiny, pantenolu. Aktywną postacią kwasu pantotenowego jest koenzym A, który aktywnie uczestniczy w wielu procesach metabolicznych. Witamina B5 nie jest magazynowana w organizmie, a jej nadmiar jest wydalany w moczu.
Kwas pantotenowy jest syntetyzowany przez florę jelitową, lecz brakuje danych o stopniu jej wykorzystania z tego źródła. Witamina B5 należy do najbardziej wrażliwych na czynniki zewnętrzne spośród witamin z grupy B. Bardzo szybko ulega zniszczeniu pod wpływem promieni słonecznych. W czasie gotowania straty tej witaminy mogą dochodzić do 50 proc., a w czasie przetwarzania produktów żywnościowych – nawet do 80 proc.
Kiedy występuje zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B5? Witaminy szczególnie potrzebować będziemy w czasie stresu, podczas chorób układu trawienia, rekonwalescencji po urazach i ciężkich chorobach, a także przy diecie bogatej w cukry i produkty wysoko przetworzone.
Witamina B5 – rola w organizmie
Głównymi funkcjami kwasu pantotenowego jest oddziaływanie na przemiany białkowo-tłuszczowe oraz obniżanie stężenia cholesterolu we krwi, a także branie udziału w syntezie hormonów steroidowych. Jakie jeszcze pełni funkcje w organizmie?
- jest niezbędny do produkcji przeciwciał w organizmie,
- uczestniczy w syntezie hormonów steroidowych takich jak kortyzol, testosteron, estradio, progesteron, a także neurotransmiterów – serotoniny, dopaminy.
- przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek,
- ma istotny wkład w procesie regeneracji skóry oraz błon śluzowych,
- uczestniczy w regeneracji tkanek i przyspiesza gojenie ran,
- zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i siwieniu,
- poprawia pigmentację oraz stan włosów.
Witamina B5 (kwas pantotenowy) – dawkowanie
Normy na kwas pantotenowy ustalone na poziomie wystarczającego spożycia ustalone przez Instytut Żywności i Żywienia są następujące:
- niemowlęta – 1,7-1,8 mg
- dzieci: od 1. do 3. roku życia – 2 mg; od 4. do 6. roku życia – 3 mg; od 7. do 9. roku życia – 4 mg
- chłopcy: od 10. do 12. roku życia – 4 mg; od 13. do 18. roku życia – 5 mg
- dziewczęta – od 10. do 12. roku życia – 4 mg; od 13. do 18. roku życia – 5 mg
- mężczyźni: 5 mg
- kobiety: 5 mg
- kobiety w ciąży: 6 mg
- kobiety karmiące – 7 mg
Jakie są objawy niedoboru witaminy B5?
Niską zawartość witaminy B5 obserwuje się natomiast zwykle u osób w podeszłym wieku, kobiet stosujących środki antykoncepcyjne, osób nadużywających alkohol czy u osób borykających się z zaburzeniami przewodu pokarmowego. Jednak ze względu na znaczne rozpowszechnienie witaminy B5 w produktach spożywczych rzadko obserwuje się u ludzi objawy braku tej witaminy.
Do najczęstszych objawów niedoboru witaminy B5 należą:
- zaburzenia trawienia
- skurcze mięśni
- bóle i sztywność stawów
- siwienie i wypadanie włosów
- pęknięcia w kącikach ust i oczu
- zmęczenie i podatność na infekcje
Witamina B5 – skutki nadmiaru
Skutki nadmiaru witaminy B5 raczej nie występują. Przedawkowanie witaminy B5 nie zagraża życiu, gdyż jej nadmiar jest wydalany z organizmu z moczem. Jednakże jednorazowe przyjęcie dużej dawki kwasu pantotenowego powoduje biegunki.
Produkty bogate w witaminę B5
Witamina B5 występuje w wielu produktach spożywczych. Duże ilości tej witaminy znajdują się w produktach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Dobrym źródłem kwasu pantotenowego wśród żywności pochodzenia roślinnego są pełnoziarniste produkty zbożowe oraz suche nasiona roślin strączkowych. Źródła witaminy B5 to:
- ciemne mięso drobiowe,
- owoce morza,
- wątróbka,
- żółtka jaj,
- pełnoziarniste produkty zbożowe,
- orzechy ziemne,
- soja i inne nasiona roślin strączkowych,
- brokuły,
- awokado,
- grzyby.
Witamina B5 rozkłada się pod wpływem ogrzewania i mrożenia, środowiska zasadowego i kwaśnego (dodatek odpowiednio: sody oczyszczonej i np. octu), wypłukiwania przy gotowaniu oraz przemysłowego przetwarzania żywności, m.in. rozdrabniania.
Zobacz także
„Liść damiany łagodnie uspokaja, poprawia nastrój, działa przeciwlękowo, a to się przekłada również na wzmocnienie popędu seksualnego”
„Najgorszym asortymentem w aptece są słodycze udające leki”. Farmaceutka krytycznie o preparatach dla dzieci
Olej z pestek malin nie jest naturalnym filtrem UV. Dermatolog ostrzega
Polecamy
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
Ulubione witaminy Polaków to skarb dla zdrowia. Oto co się dzieje, gdy je stosujesz
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
się ten artykuł?