Witamina C – zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru
Większość kojarzy ją ze wspierania odporności organizmu i leczenia przeziębień. Witamina C spełnia jednak więcej kluczowych ról w naszym organizmie jak na przykład fakt, że jest przeciwutleniaczem wspomagającym eliminację wolnych rodników. Bierze również udział w przemianie węglowodanów i białek, m.in. syntezie kolagenu, neuroprzekaźników i hormonów, w tym adrenaliny, insuliny, tyroksyny, wspomaga przyswajanie żelaza przez organizm oraz bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi dla kobiet 91 mg, a dla mężczyzn 98 mg.
Objawy niedoboru witaminy C
Objawami, które powinny zaniepokoić i które mogą wynikać z niedoboru witaminy C w organizmie to zmiany skórne, osłabienie skóry i tkanki łącznej (wiotczenie i przedwczesne starzenie, utrudnione gojenie ran, pękanie naczynek), stany zapalne w obrębie jamy ustnej, choroby stawów, nerwobóle, anemia.
Skutki przedawkowania witaminy C
Suplementując witaminę C powinniśmy uważać i robić to zgodnie z zaleceniem lekarza lub wskazaniem w ulotce i nie przekraczać zalecanych dawek. Skutkami przedawkowania witaminy C mogą być takie objawy jak: podrażnienie żołądka, biegunka, zakwaszenie moczu i powstawanie kamieni nerkowych.
Interakcje: nadmiar zwiększa wydalanie folianów z moczem, obniżając ich poziom w organizmie.
Źródła witaminy C, czyli w jakich produktach ją znajdziesz?
Witamina C kojarzy się przede wszystkim z owocami, a szczególnie cytrusami. Jej bogatym źródłem jest… żółta papryka, która zawiera jej kilka razy więcej niż kojarząca się z witaminą C cytryna! Cennym źródłem witaminy C są także czarne i czerwone porzeczki, truskawki, maliny i inne owoce jagodowe czy kiwi, a także warzywa – wspomniana już papryka, kiełki, brokuły, kapusty, natka pietruszki, koper, świeże zioła.
Witamina C należy do najbardziej nietrwałych witamin. Łatwo rozpuszcza się w wodzie podczas gotowania żywności, dlatego bogate w nią warzywa należy przygotowywać z jak najmniejszym jej dodatkiem. Witamina ta jest również bardzo wrażliwa na działanie światła, tlenu z powietrza i zasad, łatwo utlenia się też w kontakcie z żelazem i miedzią.
Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C: intensywny wysiłek, stres, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, antykoncepcja doustna, przyjmowanie aspiryny, sulfonamidów i leków przeciwzakrzepowych, miażdżyca.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
się ten artykuł?