Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka
Przyszłe mamy szczególnie mocno zwracają uwagę na dietę, bo wszystkie składniki odżywcze dostarczają nie tylko sobie, ale także dziecku. Z reguły zapotrzebowanie na cenne związki rośnie, jednak każdy z nich warto traktować osobno. Jak jest w przypadku witaminy C w ciąży? Na jakie kwestie musimy zwrócić szczególną uwagę? Zapytałam o to dietetyczkę dr Hannę Stolińską.
Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna?
Witaminę C kojarzymy przede wszystkim z odpornością. Składnik ten wspomaga pracę komórek odpowiadających za obronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Panie interesujące się pielęgnacją wiedzą też pewnie o jej działaniu antyoksydacyjnym, czyli niwelującym szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki przyczyniają się między innymi do przedwczesnego starzenia się skóry. Te właściwości to jednak tylko dwie z wielu. Dlaczego witamina C jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży?
Witamina C znacznie poprawia wchłanialność żelaza, którego niedobór przyczynia się do anemii. Anemia, czyli niedokrwistość, to z kolei częsta przypadłość kobiet w ciąży. Zagraża zarówno ich zdrowiu, jak i dziecka. Witamina C jest też łączona z rozwojem układu nerwowego płodu, co po narodzinach przekłada się na zdolność zapamiętywania i koncentracji u malucha. Ponadto niedobór witaminy C wywołuje dodatkowe objawy u przyszłych mam, w tym między innymi: trudność gojenia się ran, ogólne osłabienie skóry i nerwobóle. Ile potrzebujemy witaminy C w diecie, aby zapobiec tym sytuacjom?
U kobiet zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg. Po zajściu w ciążę obserwujemy wzrost zapotrzebowania do 80-85 mg – informuje dietetyczka dr Hanna Stolińska.
Witamina C w ciąży – jakie są jej najlepsze źródła?
Zapewnienie sobie wystarczającej ilości witaminy C w diecie nie jest trudnym zadaniem. Składnik ten znajdziemy w wielu owocach i warzywach, a także superfoods. Wbrew pozorom do jej najbogatszych źródeł wcale nie należą cytryny, ale na przykład:
To po wymienione wyżej produkty warto sięgać w pierwszej kolejności, także w trakcie w ciąży:
Witamina C najlepiej wchłania się z surowych warzyw i owoców. Suplementy diety powinny być drugim wyborem – tłumaczy dietetyczka dr Hanna Stolińska.
Witamina C w ciąży – czy może zaszkodzić?
W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (na przykład A, D, E, K) – rozpuszczalną w wodzie witaminę C trudno przedawkować. Przypadki hiperwitaminozy są bardzo rzadkie i zwykle wiążą się z innymi problemami zdrowotnymi. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia:
Witamina C jest wydalana z moczem, dlatego jej nadmiar z reguły nie stanowi zagrożenia. Wyjątek stanowią sytuacje, gdy mamy problem z nerkami. Wtedy zalecana jest szczególna ostrożność.
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Jak catering dietetyczny może ułatwić życie osobom z wykluczeniami pokarmowymi i alergiami? Sprawdźmy!
Wygląda jak brokuł, w smaku jest dziką krzyżówką trzech warzyw. Bimi dostępne już w polskich sklepach
Zuzanna Bebłot, doula: Suplementacja przed zajściem w ciążę jest ważna dla zapewnienia optymalnych warunków dla rozwijającego się płodu i zdrowia matki
się ten artykuł?