Przejdź do treści

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka

Kobieta w ciąży na szarej kanapie trzyma się czule za brzuch
Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna? Skąd ją czerpać? Odpowiada dietetyczka/Rawpixel.com/
Podoba Ci
się ten artykuł?

Przyszłe mamy szczególnie mocno zwracają uwagę na dietę, bo wszystkie składniki odżywcze dostarczają nie tylko sobie, ale także dziecku. Z reguły zapotrzebowanie na cenne związki rośnie, jednak każdy z nich warto traktować osobno. Jak jest w przypadku witaminy C w ciąży? Na jakie kwestie musimy zwrócić szczególną uwagę? Zapytałam o to dietetyczkę dr Hannę Stolińską. 

Witamina C w ciąży – dlaczego jest ważna?

Witaminę C kojarzymy przede wszystkim z odpornością. Składnik ten wspomaga pracę komórek odpowiadających za obronę przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Panie interesujące się pielęgnacją wiedzą też pewnie o jej działaniu antyoksydacyjnym, czyli niwelującym szkodliwe działanie wolnych rodników. Wolne rodniki przyczyniają się między innymi do przedwczesnego starzenia się skóry. Te właściwości to jednak tylko dwie z wielu. Dlaczego witamina C jest szczególnie ważna w przypadku kobiet w ciąży?

Witamina C znacznie poprawia wchłanialność żelaza, którego niedobór przyczynia się do anemii. Anemia, czyli niedokrwistość, to z kolei częsta przypadłość kobiet w ciąży. Zagraża zarówno ich zdrowiu, jak i dziecka. Witamina C jest też łączona z rozwojem układu nerwowego płodu, co po narodzinach przekłada się na zdolność zapamiętywania i koncentracji u malucha. Ponadto niedobór witaminy C wywołuje dodatkowe objawy u przyszłych mam, w tym między innymi: trudność gojenia się ran, ogólne osłabienie skóry i nerwobóle. Ile potrzebujemy witaminy C w diecie, aby zapobiec tym sytuacjom?

U kobiet zapotrzebowanie na witaminę C wynosi 75 mg. Po zajściu w ciążę obserwujemy wzrost zapotrzebowania do 80-85 mg – informuje dietetyczka dr Hanna Stolińska.

Witamina C w ciąży – jakie są jej najlepsze źródła?

Zapewnienie sobie wystarczającej ilości witaminy C w diecie nie jest trudnym zadaniem. Składnik ten znajdziemy w wielu owocach i warzywach, a także superfoods. Wbrew pozorom do jej najbogatszych źródeł wcale nie należą cytryny, ale na przykład:

To po wymienione wyżej produkty warto sięgać w pierwszej kolejności, także w trakcie w ciąży:

Witamina C najlepiej wchłania się z surowych warzyw i owoców. Suplementy diety powinny być drugim wyborem – tłumaczy dietetyczka dr Hanna Stolińska.

Witamina C w ciąży – czy może zaszkodzić?

W przeciwieństwie do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (na przykład A, D, E, K) – rozpuszczalną w wodzie witaminę C trudno przedawkować. Przypadki hiperwitaminozy są bardzo rzadkie i zwykle wiążą się z innymi problemami zdrowotnymi. Dr Hanna Stolińska wyjaśnia:

Witamina C jest wydalana z moczem, dlatego jej nadmiar z reguły nie stanowi zagrożenia. Wyjątek stanowią sytuacje, gdy mamy problem z nerkami. Wtedy zalecana jest szczególna ostrożność.

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?