Witamina C to silny antyoksydant. Jaką pełni rolę i gdzie występuje?
Witamina C (kwas askorbinowy) to związek organiczny, który pełni w organizmie ważne funkcje. Jest przeciwutleniaczem, bierze udział w produkcji kolagenu i chroni przed infekcjami. Choć wiele zwierząt potrafi syntetyzować witaminę C, u ludzi proces ten nie zachodzi, więc konieczne jest dostarczanie tego składnika z zewnątrz. Sprawdź, w czym znajduje się witamina C, ile jej spożywać i jakie są skutki niedoboru.
Jakie właściwości ma witamina C?
Witamina C to substancja chemiczna, której poświęcono wiele prac badawczych. Dzięki temu znane jest jej wielokierunkowe działanie na organizm ludzki. Kwas askorbinowy:
- wchodzi w skład enzymów,
- jest przeciwutleniaczem – chroni organizm przed powstawaniem wolnych rodników,
- hamuje procesy starzenia się organizmu,
- wspiera pracę układu odpornościowego, zmniejszając ryzyko rozwoju infekcji,
- wspomaga gojenie się ran,
- uczestniczy w syntezie kolagenu, hydroksylując reszty proliny i lizyny,
- wpływa na wchłanianie żelaza niehemowego,
- jest konieczny do powstawania aktywnej postaci kwasu foliowego,
- bierze udział w produkcji hormonów kory nadnerczy, cholesterolu, L-karnityny aminokwasów,
- wzmacnia naczynia krwionośne,
- zwiększa koncentrację,
- poprawia samopoczucie,
- może ograniczać rozwój nowotworów we wczesnych stadiach.
Witamina C znajduje zastosowanie zarówno w medycynie, jak i kosmetyce. Składnik ten stanowi surowiec kosmetyczny kremów, balsamów, żeli, peelingów oraz masek. Przypisuje się mu właściwości rozjaśniające przebarwienia, poprawiające elastyczność skóry czy uszczelniające naczynia krwionośne.
Najlepsze źródła witaminy C
Najwięcej witaminy C mają owoce i warzywa. Kwas askorbinowy znajdziesz przede wszystkim w warzywach kapustnych, papryce, brokułach, szpinaku, kalarepie. Choć ziemniaki nie zawierają dużej ilości tego związku, można je uznać za dobre źródło witaminy C, gdyż bardzo często spożywa się je w naszym kraju.
Wśród owoców wysoką ilość kwasu askorbinowego mają owoce aceroli, rokitnik, owoce dzikiej róży oraz czarne porzeczki. Ponadto w witaminę C bogate są cytrusy (np. pomarańcze, grejpfruty) i kiwi. Zawartość witaminy C w poszczególnych warzywach i owocach przedstawia poniższa tabela:
Produkt spożywczy | Zawartość witaminy C [mg] w 100 gramach produktu |
OWOCE | |
Czarne porzeczki | 182 |
Truskawki | 66 |
Poziomki | 60 |
Kiwi | 59 |
Cytryna | 50 |
Grejpfrut | 40 |
Mandarynki | 31 |
Agrest | 26 |
Banan | 9 |
WARZYWA | |
Czerwona papryka | 144 |
Jarmuż | 120 |
Brukselka | 94 |
Brokuły | 83 |
Kalafior | 69 |
Kalarepa | 64 |
Fasola szparagowa | 24 |
Pomidor | 23 |
Rzodkiewka | 21 |
Ziemniaki | 16 |
Cukinia | 9 |
Obróbka termiczna obniża zawartość kwasu askorbinowego w żywności. Największe straty powoduje długotrwałe przechowywanie, gotowanie i duszenie produktów. Aby zachować możliwie wysoką zawartość witaminy C, poleca się spożywanie surowych warzyw i owoców, gotowanie w niewielkiej ilości wody bądź na parze.
Ile witaminy C dziennie spożywać?
Zgodnie z zaleceniami kobiety powinny dostarczać do organizmu 75 mg witaminy C/dobę, a mężczyźni 90 mg/dobę. Dla dzieci normy są odpowiednio niższe i wynoszą:
- 20 mg/dobę dla niemowląt,
- 40 mg/dobę dla chłopców i dziewczynek w wieku 1-3 lata,
- 50 mg/dobę dla chłopców i dziewczynek w wieku 4-12 lat,
- 75 mg/dobę dla chłopców w wieku 13-18 lat,
- 60 mg/dobę dla dziewcząt w wieku 13-18 lat.
W ciąży zapotrzebowanie na kwas askorbinowy wzrasta do 80-85 mg/dobę, a podczas karmienia piersią należy dostarczać 115-120 mg wit. C dziennie (niższe normy dotyczą kobiet poniżej 19 roku życia, wyższe powyżej 19 roku życia). Osoby palące powinny zwiększyć spożycie witaminy C o 35 mg/dzień.
Przyczyny i skutki niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C u osób zdrowych występuje rzadko. Badania wskazują, że średnie dzienne spożycie kwasu askorbinowego wynosi ok. 100 mg, co w pełni pokrywa normy żywieniowe. Na niewystarczającą jej ilość narażone są przede wszystkim osoby z zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, chorobami układu pokarmowego, nadciśnieniem tętniczym krwi i cukrzycą.
Negatywnie na poziom omawianego związku wpływają używki, takie jak papierosy i alkohol. Rezerwy szybciej wyczerpują się u osób narażonych na duży wysiłek fizyczny i stres. Witaminy C może brakować też seniorom. Innym czynnikiem odpowiedzialnym za obniżenie jej poziomu są stosowane regularnie leki, w tym leki moczopędne oraz kwas acetylosalicylowy.
Objawy niedoboru witaminy C to:
- spadek odporności organizmu,
- bóle kostne, stawowe i mięśniowe,
- wolniejsze gojenie się ran,
- drażliwość,
- obrzęki kończyn,
- krwawienie dziąseł,
- osłabienie i zmęczenie,
- zwiększone rogowacenie naskórka.
Długotrwały niedobór witaminy C prowadzi do szkorbutu – choroby, w której zaburzona synteza kolagenu wywołuje zwiększoną kruchość naczyń i zaburzenia w obrębie tkanki łącznej. Przewlekły brak kwasu askorbinowego może powodować rozwój miażdżycy i hipercholesterolemii.
Suplementacja kwasu askorbinowego – czy nadmiar witaminy C szkodzi?
W okresie jesienno-zimowym wiele osób chętnie sięga po suplementy i poszukuje najlepszej witaminy C. W preparatach farmaceutycznych kwas askorbinowy znajduje się pod postacią L-askorbinianu oraz jego soli: L-askorbinianu sodu, wapnia lub potasu. Witamina C pozyskiwana w sposób syntetyczny nie różni się niczym od tej występującej w roślinach, cechuje się też podobną przyswajalnością.
Przyjmowanie dużych dawek kwasu askorbinowego może wywołać niepożądane skutki uboczne. Za górną granicę normy uznaje się spożycie 2000 mg/dobę. Przedawkowanie witaminy C objawia się:
- nudnościami i wymiotami,
- zgagą,
- bólami brzucha,
- biegunkami,
- pokrzywką.
Bibliografia:
- Carr A., Maggini S, Vitamin C and Immune Function, Nutrients 2017, 9 (11).
- Janda K., Kasprzak M., Wolska J., Witamina C – budowa, właściwości, funkcje i występowanie, Pomeranian Journal of Life Sciences 2015, 61, 4, 419-425.
- Grosso G., Bei R., Mistretta A., Marventano S., Calabrese G., Masuelli L., Giganti M. G., Modesti A., Galvano F., Gazzolo D., Effects of Vitamin C on health: a review of evidence, Front Biosci 2013, 18, 1017-1029.
Polecamy
Kurkumina: przeciwzapalne źródło mocy
Jak przyjmować witaminę D, żeby zadziałała? „Musimy pamiętać o czterech żelaznych zasadach” – podkreśla farmaceutka
Witamina B zmniejsza zmęczenie i chroni wzrok. Jakie są jej źródła?
Co wspólnego mogą mieć pszczoły z twoim bólem gardła? Sporo! Droga od pszczoły do preparatu na ból gardła
się ten artykuł?