Witamina D nie tylko na mocne kości. Może wspierać w ochronie przed rakiem
Witaminom często przyklejamy etykiety, kojarząc je tylko z jednym, konkretnym działaniem. Zapominamy, że niosą one za sobą o wiele więcej korzyści, wpływając na różne funkcje naszego organizmu. Jak zatem działa i lubiana witamina D?
Za co cenimy witaminę D?
Witamina D, często nazywana „witaminą słońca” to substancja, która zapobiega wielu chorobom. Pomaga minimalizować ryzyko depresji, chorób serca i krążenia oraz cukrzycy. Jest również ważnym elementem budowy kości, dzięki czemu szkielet staje się mocniejszy i mniej narażony na urazy. Pomaga wchłaniać wapń i fosfor z przewodu pokarmowego. Ostatnie badania wykazały natomiast, że ta witamina może minimalizować ryzyko zachorowalności na raka.
Witamina D to tarcza chroniąca przed każdym rodzajem raka?
Niestety nie. Badacze twierdzą, że sprawdza się tylko w przypadku niektórych, na przykład raku prostaty, piersi czy okrężnicy oraz jelita grubego i krwi (chłoniak, białaczka). Są to jednak jedne z bardziej powszechnych nowotworów. Musimy pamiętać, że działanie witaminy D jest profilaktyczne niż rzeczywiście wykorzystywane w leczeniu.
Jak działa witamina D?
Dlaczego spożywanie witaminy D wpływa na zmniejszenie zachorowalności na raka? Chodzi o zwiększenie odporności. Układ immunologiczny jest bardzo zależny od witaminy D – wzmacnia go oraz reguluje działanie. Niski poziom witaminy osłabia organizm, który jest wtedy bardziej podatny na komórki rakowe oraz inne schorzenia, na przykład stwardnienie rozsiane. Pamiętaj jednak, że nie jest to jedyny sposób na wzmocnienie odporności. Naukowcy nie wykazali również stuprocentowego działania. Wszystko zależy od konkretnego organizmu oraz trybu życia, jaki prowadzisz.
Dawkowanie witaminy D
Jak przyjmować witaminę D, aby zapewnić sobie odpowiednią dzienną dawkę i wzmacniać organizm? W okresie letnim najlepiej spędzać czas na słońcu, jednak trzeba pamiętać o umiejętnej ekspozycji. Wystarczy 10-20 minut, aby zażyć sugerowaną, dzienną dawkę. Naukowcy są jednak w tych kwestiach sprzeczni. Ale wszyscy zgadzają się co do jednego – korzystaj z kremów przeciwsłonecznych, które minimalizują ryzyko raka skóry i oparzeń. Po około 15-minutowej ekspozycji, warto nałożyć krem na odsłonięte miejsca. Co jakiś czas powtarzać tę czynność, ponieważ krem nie działa cały dzień. Gdy słońca nie ma dużo, możesz sięgnąć po suplementy, witaminę dostarczamy także wraz z pożywieniem.
Należy pamiętać, że witamina D to nie samowystarczalny lek. Jest on zaledwie dodatkiem do zdrowego trybu życia i może być pomocny w prawidłowym funkcjonowaniu. Nie należy go stawiać wyżej niż inne witaminy oraz przyjmować jej zbyt dużo, chociażby przez słońce. Nie przesadzaj również z produktami, które zawierają tę witaminę. Chodzi zarówno o kosmetyki, suplementy, jak i żywność.
Witamina D w jedzeniu
Witamina D występuje także w żywności, więc w okresie zimowym, gdy dni są o wiele krótsze, warto uzupełniać dietę m.in. o grzyby, jajka, tuńczyka, łososia czy produkty mleczne, które zawierają tę witaminę.
Źródło: verywellfit
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
„Dlaczego opalanie naszych ukrytych części ciała uważane jest za szalone?” Lekarz komentuje trend „opalania yoni”
Kalcytriol i jego znaczenie. Co ma wspólnego z witaminą D?
się ten artykuł?