Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?
Witamina E to ważny przeciwutleniacz. Zapewnia nawilżenie i odpowiada za elastyczność skóry, a także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego. W jakich produktach występuje ta witamina? I co powinniśmy o niej wiedzieć?
Witamina E
„Witamina płodności„, „witamina młodości” oraz po prostu – witamina E. Te wszystkie terminy odnoszą się do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Co warto wiedzieć o witaminie E? Na pewno to, że jest rozpuszczalna w tłuszczach. Organizm nie wydala jej z potem czy moczem, a gromadzi w organizmie – głównie w nadnerczach i tkance tłuszczowej.
Witamina E jest silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bierze udział w procesach ochronnych krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie mięśni i przeciwdziała zakrzepom.
Witamina E wpływa także na produkcję spermy u mężczyzn oraz jest niezbędna w ciąży – to m.in. dzięki niej płód prawidłowo się rozwija. Witamina E wspomaga też funkcjonowanie narządu wzroku.
Witamina E – dzienne zapotrzebowanie
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Średnio wynosi ono 6 mg u dzieci, 8 mg u kobiet, 10 mg u mężczyzn oraz 20-50 mg u osób po 75. roku życia.
Warto też wiedzieć, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną potrzebują więcej witaminy E od innych. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje również w trakcie stosowania diety niskotłuszczowej, przy niewydolności wątroby, mukowiscydozie czy podczas zażywania niektórych leków, m.in. przeciw nadkwasocie czy hipercholesterolemii.
Jakie są objawy niedoboru witaminy E?
Objawy niedoboru witaminy E to m.in.:
- nadmierne rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry,
- egzemy,
- utrudnione gojenie się ran,
- niedokrwistość,
- zakrzepica,
- PMS.
Jakie są skutki nadmiaru witaminy E?
Przedawkowanie witaminy E jest mało prawdopodobne. Rzadko występującym skutkiem nadmiaru witaminy E może być ewentualne nasilenie działania leków przeciwzakrzepowych.
Jakie są źródła witaminy E?
Źródłami witaminy E są:
- awokado,
- olej rzepakowy,
- oleje tłoczone na zimno,
- orzechy, zwłaszcza włoskie i migdały,
- pestki dyni i słonecznika,
- zielone warzywa,
- kiełki i zarodki pszenne,
- żółtka jaj,
- wątróbka.
Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E łatwo rozkłada się pod wpływem światła, tlenu oraz kontaktu z żelazem i miedzią, niszczy ją też mrożenie.
Polecamy
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
Mleko kozie – właściwości i inne składniki odżywcze. Na co pomaga?
się ten artykuł?