Przejdź do treści

Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?

Witamina E / istock
Witamina E / istock
Podoba Ci
się ten artykuł?

Witamina E to ważny przeciwutleniacz. Zapewnia nawilżenie i odpowiada za elastyczność skóry, a także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego. W jakich produktach występuje ta witamina? I co powinniśmy o niej wiedzieć?

Witamina E

„Witamina płodności„, „witamina młodości” oraz po prostu – witamina E. Te wszystkie terminy odnoszą się do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Co warto wiedzieć o witaminie E? Na pewno to, że jest rozpuszczalna w tłuszczach. Organizm nie wydala jej z potem czy moczem, a gromadzi w organizmie – głównie w nadnerczach i tkance tłuszczowej.

Witamina E jest silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bierze udział w procesach ochronnych krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie mięśni i przeciwdziała zakrzepom.

Witamina E wpływa także na produkcję spermy u mężczyzn oraz jest niezbędna w ciąży – to m.in. dzięki niej płód prawidłowo się rozwija. Witamina E wspomaga też funkcjonowanie narządu wzroku.

Witamina E – dzienne zapotrzebowanie

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Średnio wynosi ono 6 mg u dzieci, 8 mg u kobiet, 10 mg u mężczyzn oraz 20-50 mg u osób po 75. roku życia.

Warto też wiedzieć, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną potrzebują więcej witaminy E od innych. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje również w trakcie stosowania diety niskotłuszczowej, przy niewydolności wątroby, mukowiscydozie czy podczas zażywania niektórych leków, m.in. przeciw nadkwasocie czy hipercholesterolemii.

Jakie są objawy niedoboru witaminy E?

Objawy niedoboru witaminy E to m.in.:

  • nadmierne rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry,
  • egzemy,
  • utrudnione gojenie się ran,
  • niedokrwistość,
  • zakrzepica,
  • PMS.

Jakie są skutki nadmiaru witaminy E?

Przedawkowanie witaminy E jest mało prawdopodobne. Rzadko występującym skutkiem nadmiaru witaminy E może być ewentualne nasilenie działania leków przeciwzakrzepowych.

Jakie są źródła witaminy E?

Źródłami witaminy E są:

  • awokado,
  • olej rzepakowy,
  • oleje tłoczone na zimno,
  • orzechy, zwłaszcza włoskie i migdały,
  • pestki dyni i słonecznika,
  • zielone warzywa,
  • kiełki i zarodki pszenne,
  • żółtka jaj,
  • wątróbka.

Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E łatwo rozkłada się pod wpływem światła, tlenu oraz kontaktu z żelazem i miedzią, niszczy ją też mrożenie.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

Podoba Ci
się ten artykuł?