Witamina E. Co warto wiedzieć o tym ważnym przeciwutleniaczu?
Witamina E to ważny przeciwutleniacz. Zapewnia nawilżenie i odpowiada za elastyczność skóry, a także za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i immunologicznego. W jakich produktach występuje ta witamina? I co powinniśmy o niej wiedzieć?
Witamina E
„Witamina płodności„, „witamina młodości” oraz po prostu – witamina E. Te wszystkie terminy odnoszą się do grupy związków określanych mianem tokoferoli. Co warto wiedzieć o witaminie E? Na pewno to, że jest rozpuszczalna w tłuszczach. Organizm nie wydala jej z potem czy moczem, a gromadzi w organizmie – głównie w nadnerczach i tkance tłuszczowej.
Witamina E jest silnym antyoksydantem chroniącym organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Bierze udział w procesach ochronnych krwinek czerwonych, wpływa na funkcjonowanie mięśni i przeciwdziała zakrzepom.
Witamina E wpływa także na produkcję spermy u mężczyzn oraz jest niezbędna w ciąży – to m.in. dzięki niej płód prawidłowo się rozwija. Witamina E wspomaga też funkcjonowanie narządu wzroku.
Witamina E – dzienne zapotrzebowanie
Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia, dzienne zapotrzebowanie na witaminę E zależy m.in. od wieku, płci i stanu fizjologicznego. Średnio wynosi ono 6 mg u dzieci, 8 mg u kobiet, 10 mg u mężczyzn oraz 20-50 mg u osób po 75. roku życia.
Warto też wiedzieć, że kobiety stosujące antykoncepcję hormonalną potrzebują więcej witaminy E od innych. Zwiększone zapotrzebowanie na tę witaminę występuje również w trakcie stosowania diety niskotłuszczowej, przy niewydolności wątroby, mukowiscydozie czy podczas zażywania niektórych leków, m.in. przeciw nadkwasocie czy hipercholesterolemii.
Jakie są objawy niedoboru witaminy E?
Objawy niedoboru witaminy E to m.in.:
- nadmierne rogowacenie i przedwczesne starzenie się skóry,
- egzemy,
- utrudnione gojenie się ran,
- niedokrwistość,
- zakrzepica,
- PMS.
Jakie są skutki nadmiaru witaminy E?
Przedawkowanie witaminy E jest mało prawdopodobne. Rzadko występującym skutkiem nadmiaru witaminy E może być ewentualne nasilenie działania leków przeciwzakrzepowych.
Jakie są źródła witaminy E?
Źródłami witaminy E są:
- awokado,
- olej rzepakowy,
- oleje tłoczone na zimno,
- orzechy, zwłaszcza włoskie i migdały,
- pestki dyni i słonecznika,
- zielone warzywa,
- kiełki i zarodki pszenne,
- żółtka jaj,
- wątróbka.
Rozpuszczalna w tłuszczach witamina E łatwo rozkłada się pod wpływem światła, tlenu oraz kontaktu z żelazem i miedzią, niszczy ją też mrożenie.
Polecamy
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
się ten artykuł?