Witamina PP – jaka jest jej rola w organizmie?
Witamina PP odpowiedzialna jest za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego. Jaką jeszcze pełni rolę w organizmie? Czym skutkuje niedobór witaminy PP? Wyjaśniamy!
Witamina PP – czym jest?
Witamina PP, inaczej witamina B3, to wspólna nazwa na określenie dwóch związków – kwasu nikotynowego (niacyny) i jego amidu (który w wyglądzie przypomina bezbarwny kryształ).
Kwas nikotynowy z witaminy odpowiedzialny jest za syntezę hormonów płciowych, tyroksyny, insuliny i kortyzolu. Dzięki witaminie B3 nasze komórki odpornościowe mają zdolność zabijania bakterii Staphylococcus aureus – gronkowca złocistego.
Witamina PP zwiększa produkcję mitochondriów w jądrze półleżącym (to rejon mózgu odpowiedzialny za odczuwanie przyjemności).
Gryzonie, którym niacyna została zaaplikowana, stawały się pewniejsze w stadzie i osiągały większe sukcesy. Badania te zostały przeprowadzone przez naukowców z Politechniki Federalnej w Lozannie.
Witamina PP – czym grozi jej niedobór?
Niedobór niacyny w organizmie może prowadzić do rozwoju pelagry (rumień lombardzki lub choroba 3D).
Objawy niedoboru witaminy PP w organizmie to:
- pęcherze, które po pęknięciu zmieniają się we wrzody;
- stan zapalny jamy ustnej i języka;
- ciemnobrązowe plamy na dłoniach, szyi, twarzy;
- złuszczenie naskórka;
- zaczerwienienie i szorstkość skóry w miejscach narażonych na promienie słoneczne, otarcia i ucisk;
- zaburzenia układu pokarmowego prowadzące do biegunki;
- zaburzenia układu nerwowego;
- zaburzenia psychiczne;
- zapalenie nerwów.
Witamina PP – czym grozi jej nadmiar?
Zbyt duża ilość niacyny w organizmie wywołuje:
- arytmię serca;
- zaburzenia skórne;
- martwicę wątroby;
- zwiększenie odporności na insulinę u osób dorosłych z wysokim ryzykiem wystąpienia cukrzycy insulinozależnej.
Witamina PP – jakie są jej źródła?
Źródłem witaminy PP (zawartość niacyny w 100 g powyżej 10 mg) są:
- wątroba wołowa, wieprzowa i drobiowa;
- orzechy arachidowe;
- mięso i polędwica z piersi kurczaka.
Zawartość niacyny w 100 g od 5 mg do 10 mg występuje w takich produktach jak:
- schab;
- mięso z udźca indyka;
- łosoś, makrela wędzona;
- zarodki pszenne;
- otręby pszenne;
- kurczaki;
- polędwica sopocka.
Zawartość niacyny w 100 g od 1 mg do 5 mg występuje w takich produktach jak:
- kasza gryczana i jęczmienna;
- ziemniaki;
- chleb graham;
- ryż brązowy;
- fasola biała;
- pomidory;
- mięso z piersi indyka;
- mintaje, dorsze, śledzie.
Zawartość niacyny w 100 g poniżej 1 mg występuje w takich produktach jak:
- makaron,
- kasza manna,
- ryż biały,
- płatki owsiane,
- kiwi, morele, jabłka, pomarańcze, truskawki,
- brokuły, brukselka, biała cebula, marchew,
- mleko, jogurty, sery twarogowe, płatki kukurydziane, mąka pszenna wrocławska.
Najmniej witaminy PP znaleźć można w serach topionych i dojrzewających, śmietanie, jajach kurzych, kefirach.
Witamina PP – dawkowanie dla różnych grup wiekowych
Zalecane dzienne spożycie tej witaminy wynosi:
- dla dzieci od pierwszego do trzeciego roku życia – 6 mg; od czwartego do szóstego roku życia – 8 mg; od siódmego do dziewiątego roku życia – 12 mg;
- chłopcy od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 16 mg;
- dziewczęta od dziesiątego do dwunastego roku życia – 12 mg; od trzynastego do osiemnastego roku życia – 14 mg.
U osób dorosłych dawkowanie wynosi:
- mężczyźni – 16 mg;
- kobiety – 14 mg;
- kobiety w ciąży – 18 mg;
- kobiety karmiące – 17 mg.
Zobacz także
„Dzieci wegańskie czy wegetariańskie rodzą się z prawidłową masą ciała, zdrowe i rozwijają się prawidłowo. To, że brak mięsa w diecie ciężarnej szkodzi dziecku, to mit” – mówi dietetyczka Iwona Kibil
„Zimą ziemia odpoczywa. Tak samo jest z naszym organizmem i jego energią” – mówi Maria Nowak-Szabat, nauczycielka ajurwedy
„Nie polecam grup wsparcia, forów internetowych. Mam bardzo przykre doświadczenia z pacjentami, którzy zostali tam dotkliwie skrytykowani” – mówi Kamila Urbaniak, dietetyk i autorka bloga kreatorniazmian.pl
Polecamy
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
się ten artykuł?