Witaminy i składniki mineralne, które warto łykać w okresie jesienno-zimowym
Magnez, żelazo, witamina C i witamina B6 to składniki, które powinny znaleźć się w składzie suplementów łykanych przez nas w okresie jesienno-zimowych infekcji. Organizm powinnyśmy wzmacniać przez cały rok! Co dobrego skrywają w sobie te cztery składniki? Internistka z Centrum Medycznego Damiana wyjaśnia.
Suplementy diety
Suplementy diety są bardzo ważną częścią diety. W spożywanym przez nas jedzeniu nie ma bowiem wystarczającej ilości składników mineralnych i witamin, których tak potrzebuje nasz organizm. Co jeszcze wchodzi w skład suplementów? Kwasy tłuszczowe, błonnik pokarmowy, aminokwasy, probiotyki i prebiotyki oraz substancje pochodzenia roślinnego.
Co powinno znaleźć się w suplementach?
Magnez – dlaczego warto go łykać?
Magnez to pierwiastek życia. Odpowiada za lepszą pamięć i koncentrację, wzmacnia odporność na stres i wpływa na spokojny sen.
– Styl życia, jaki często prowadzimy, może predysponować do występowania niedoborów magnezu. Tak samo jest z pokarmami, które spożywamy – np. herbata czy kawa mogą wypłukiwać magnez z organizmu. Podobnie z obróbką termiczną pożywienia czy jego przetworzeniem, które sprawiają, że nawet te pokarmy, które zawierają magnez, mają go mniej. Dlatego możemy założyć, że większość z nas ma niedobory magnezu i powinniśmy go suplementować – wyjaśnia lek. Joanna Pietroń, internistka.
Żelazo – dlaczego warto go łykać?
Kolejnym ważnym składnikiem mineralnym, bez którego nasz organizm nie będzie sprawnie funkcjonował, jest żelazo. To właśnie jego niedobór powoduje anemię.
– W przypadku żelaza sprawa wygląda nieco inaczej – tutaj nie możemy założyć, że każdy powinien dodatkowo uzupełniać jego poziom. Oczywiście wiele osób ma niedobory żelaza – utajony lub jawny i wtedy trzeba dodatkowo dostarczyć żelazo do organizmu. Są jednak także takie osoby, które mają hemochromatozę, czyli nadmiar żelaza. Musimy więc najpierw wykonać badania krwi i skonsultować się z lekarzem, który oceni czy suplementacja żelaza w naszym przypadku jest konieczna.
Nie da się wytworzyć czerwonych krwinek czy hemoglobiny bez żelaza. Z jednej strony jest ono najpowszechniejszym niedoborem, ale nie zawsze – np. przy dużym stale zapalnym najpierw leczymy chorobę podstawową, a dopiero potem włączamy suplementację.
I tak jak magnez z witaminą B6 może (w profilaktycznej dawce) brać praktycznie każdy, tak w przypadku żelaza nie możemy wprowadzić takiego uogólnienia – dodaje ekspertka.
Witamina B6 – dlaczego warto ją łykać?
Chociaż samej witaminy B6 zazwyczaj się nie suplementuje, ona sama bardzo dobrze pomaga przy wchłanianiu żelaza.
– Prawda jest taka, że rzadko oznaczamy poziom witaminy B6. Nie jest to powszechne badanie, dlatego często o jej niedoborach nie wiemy. Niemniej, odpowiedni poziom witaminy B6 jest potrzebny do produkcji hemoglobiny, ma wpływ na ciśnienie krwi, odporność organizmu oraz działa na glikogenezę – dodaje lekarka Pietroń.
Witamina C – dlaczego warto ją łykać?
A jak jest z witaminą C?
– W przypadku witaminy C powinniśmy jeść na tyle zdrowo, aby poziom witaminy C był w naszym organizmie odpowiedni. Najczęściej znajdziemy ją w warzywach i owocach, dlatego np. jeśli małe dzieci nie spożywają tych produktów, to można suplementować witaminę C, jednak warto dostarczać jej w postaci naturalnej, czyli z pożywienia, a nie w postaci suplementu.
Pamiętajmy także, że w organizmie wszystkie procesy powinny być w równowadze (zarówno oksydacji, jak i antyoksydacji). Witamina C jest silnym antyoksydantem, dlatego podawanie jej w nadmiarze nie jest wskazane – wyjaśnia internistka.
All in 1, czyli WIMIN
Nie chcesz łykać kilku tabletek oddzielnie? Na rynku znajdziesz suplementy diety, które łączą najpotrzebniejsze witaminy i minerały w jednej kapsułce. WIMIN to miks składników, których może potrzebować twój organizm. Witamina C, D, cynk czy magnez, czyli to, o czym wspominaliśmy powyżej – to właśnie znajdziesz w kompleksowej suplementacji WIMIN.
Polecamy
„Slavic girl diet” święci triumfy za oceanem. Amerykanki uwierzyły, że piękno i zdrowie da im popularna w Polsce kasza
Oliwna herbata, czarne złoto i „Cvijet Soli”
Kolor skórki banana oznacza więcej, niż myślisz. Sprawdź, co na ten temat mówi ekspert ds. żywienia
Jaki skład i właściwości ma mleko migdałowe? Jak zrobić je w domu?
się ten artykuł?