Witaminy – co to takiego? Znaczenie witamin w codziennej diecie
Witaminy to związki chemiczne, które – choć często spożywane w niewielkich ilościach – odgrywają kluczowe role w wielu procesach metabolicznych. Od witaminy A wspierającej zdrowie oczu przez witaminę C wzmacniającą układ odpornościowy po witaminę D niezbędną dla zdrowia kości – każda z nich ma swoje unikalne działanie. Jakie są rodzaje witamin? Dlaczego warto dbać o ich odpowiednią podaż w diecie?
Witaminy – co to za związki?
Witaminy to grupa organicznych związków chemicznych o zróżnicowanej budowie, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu człowieka. Większość z nich musi być dostarczana z zewnątrz, ponieważ organizm nie ma zdolności ich syntezy. Z tego względu niezbędne jest spożywanie urozmaiconych posiłków.
Najczęściej sięga się po suplementację witaminy C, D, B12, magnezu, żelaza. Ogólnie wiele osób spożywa kompleks witamin, multiwitaminy i minerały. To jest dobre rozwiązanie, bo jednak trudno jest dostarczyć z pożywienia ilości, które mogłyby pokryć dzienne zapotrzebowanie. Najważniejsza jest jednak regularność i odpowiednia dawka.
Podział witamin na rozpuszczalne w tłuszczach i w wodzie
Witaminy dzielą się na dwie główne grupy na podstawie ich rozpuszczalności:
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – witaminy A, D, E i K mogą się kumulować w organizmie, a ich przyswajanie jest zależne od obecności tłuszczu w diecie;
- witaminy rozpuszczalne w wodzie – do tej grupy zalicza się witaminę C oraz witaminy z grupy B. Ponieważ nie są magazynowane w organizmie, ich nadmiar jest wydalany z moczem.
Dodatkowo witaminy można klasyfikować na te zawierające azot (wszystkie z grupy B) oraz te bez azotu (A, D, E, K, C), co daje wgląd w ich budowę chemiczną.
Rola witamin w organizmie człowieka
Witaminy są niezbędne dla rozwoju, utrzymania zdrowia i wydolności organizmu. Ich niedobór prowadzi do hipowitaminozy, brak do awitaminozy, a nadmiar może powodować hiperwitaminozę. Łagodne niedobory są bardzo częste i mogą osłabiać układ odpornościowy, powodować zmęczenie, problemy skórne oraz inne dolegliwości.
Funkcje poszczególnych witamin
Witamina A
Witamina A, znana również jako retinol jest niezbędna dla prawidłowego widzenia, ponieważ przekształca się w retinal – składnik rodopsyny, pigment odpowiedzialny za wrażliwość pręcików siatkówki na słabe światło. Dzięki temu zapobiega tzw. kurzej ślepocie i wspiera leczenie różnych chorób oczu. Ponadto witamina A:
- wzmacnia błony śluzowe nosa, gardła, jelit i płuc, co zwiększa odporność organizmu na zakażenia;
- odgrywa istotną rolę w rozwoju i wzroście kości, zapobiegając tworzeniu się krzywego zgryzu.
Witaminy z grupy B
Każda z witamin z grupy B ma swoją określoną rolę:
- witamina B1 (tiamina) bierze udział w procesie przekształcania glukozy w energię;
- witaminy B2 (ryboflawina) i B3 (niacyna) są ważne dla metabolizmu tłuszczów, węglowodanów i białek;
- witamina B6 (pirydoksyna) odgrywa rolę w syntezie aminokwasów i produkcji neuroprzekaźników;
- witamina B9 (kwas foliowy) jest niezbędna do syntezy DNA oraz produkcji czerwonych krwinek;
- witamina B12 (kobalamina) przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i produkcji DNA.
Witamina C
Witamina C, czyli kwas askorbinowy jest niezbędna do produkcji kolagenu, białka kluczowego dla zdrowia skóry, chrząstek, kości i zębów. Ponadto wspomaga prawidłowy metabolizm energetyczny i zwiększa wchłanianie żelaza z pożywienia, co jest szczególnie ważne dla zapobiegania anemii. Odgrywa także ważną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, przyspiesza gojenie się ran i wzmacnia odporność organizmu.
Witamina D
Witamina D, znana również jako kalcyferol reguluje wchłanianie wapnia i fosforu z przewodu pokarmowego, co zapewnia właściwą mineralizację kości i zębów. Dodatkowo:
- wpływa na uwalnianie wapnia z kości i jego reabsorpcję w nerkach, co jest kluczowe dla utrzymania homeostazy wapniowo-fosforanowej;
- ma działanie immunomodulacyjne, wspomagając funkcjonowanie układu odpornościowego i chroniąc organizm przed zakażeniami;
- jest związana z regulacją procesu podziału komórek, co zapobiega rozwojowi nowotworów oraz pomaga utrzymać prawidłowy stan mięśni, w tym mięśnia sercowego.
Witamina E
Głównym zadaniem witaminy E (inaczej α-tokoferol, α-T) jest ochrona komórek przed uszkodzeniami spowodowanymi przez wolne rodniki, co zapobiega procesom starzenia się oraz chorobom, w tym:
- chorobom serca;
- nowotworom;
- schorzeniom neurodegeneracyjnym.
Ponadto witamina E wpływa korzystnie na zdrowie skóry. Jest również istotna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, wspomagając walkę organizmu z infekcjami oraz procesami zapalnymi.
Witamina K
Witamina K (inaczej filochinon) bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Oprócz tego wpływa na metabolizm, pomagając w utrzymaniu zdrowia kości poprzez regulację przemian wapnia. Dodatkowo wykazuje także właściwości:
- przeciwzapalne;
- przeciwgrzybicze;
- antybakteryjne.
Najważniejsza jest regularność, bo tylko ona w perspektywie czasu uzupełni niedobory i będzie miała jakikolwiek wpływ na organizm. Należy dokładnie przestrzegać dawek rekomendowanych przez producentów, a jeszcze lepiej, jeśli dobór wszelkich substancji, które chcemy przyjmować regularne, będzie skonsultowany z lekarzem. Dawka jest również zależna od trybu życia, tego co jemy, czy palimy papierosy, czy jesteśmy w okresie laktacji, dlatego tak ważny jest wywiad lekarski. Ważna informacja – nie przyjmujemy ani leków, ani witamin „na zaś”. Jeśli jednego dnia zapomniało ci się wziąć, następnego dnia – nie podwajaj dawki. Przyjmij produkt zgodnie z zapotrzebowaniem.
Kiedy warto suplementować poszczególne rodzaje witamin?
Suplementacja witamin może być zalecana w różnych sytuacjach, szczególnie gdy istnieje ryzyko niedoboru. Przykładowo kobiety w ciąży często otrzymują zalecenia dotyczące przyjmowania kwasu foliowego, aby zapobiec wadom cewy nerwowej u rozwijającego się płodu. Z kolei witaminę D zaleca się w okresie zimowym. Należy ją zawsze skonsultować z lekarzem, ponieważ samodzielne sięganie po tego typu preparaty może skończyć się hiperwitaminozą.
Bibliografia:
- Abdullah M. et. al., Vitamin C (Ascorbic Acid), 2023.
- Gryszczyńska A., Witaminy z grupy B – naturalne źródła, rola w organizmie, skutki awitaminozy, Postępy Fitoterapii 2009, tom 4, s. 229-238.
- Lisowska K. A., Bryl E., The role of vitamin D in the development of autoimmune diseases, Postepy higieny i medycyny doswiadczalnej 2017, tom 71, 1, s. 797-810.
- McEldrew Emily P. i inni, Vitamin A, StatPearls, 2023.
- Rizvi S. et. al., The role of vitamin e in human health and some diseases, Sultan Qaboos University Medical Journal 2014, tom 14, 2, s.157-65.
Polecamy
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Czujesz się źle? Sprawdź poziom tych związków, możesz mieć niedobór
Farmaceutka zdradza, jakie są główne grzechy popełniane przy suplementowaniu witaminy D
się ten artykuł?