Wykryto substancję rakotwórczą w lekach na cukrzycę. FDA ostrzega
W popularnych lekach na cukrzycę wykryto zanieczyszczenie rakotwórczymi nitrozoaminami. Jak poinformowała Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków, skażone zostały próbki sitagliptyny. Znajdziemy ją w lekach Januvia i Janumet.
Leki na cukrzycę zanieczyszczone substancją rakotwórczą
Amerykańska Agencja ds. Żywności poinformowała, że w dwóch lekach przeciwcukrzycowych firmy Merck wykryto zanieczyszczenie potencjalnym czynnikiem rakotwórczym, jakim są nitrozoaminy. Skażenie odnotowano w niektórych próbkach sitagliptyny, substancji czynnej zawartej w lekach Januvia i Janumet.
Agencja zakomunikowała, że tymczasowo pozwoli firmie Merck na dystrybucję preparatów pomimo zastosowanych w nich wyższych niż normalnie dopuszczalnych ilości zanieczyszczenia Nitroso-STG-19 (NTTP). Powodem decyzji jest uniknięcie niedoborów leków dla cukrzyków. Według FDA zwiększenie dozwolonych nanogramów „stanowi minimalne dodatkowe ryzyko zachorowania na raka”.
„Sitagliptyna jest lekiem na receptę stosowanym do kontrolowania wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Przerwanie przyjmowania sitagliptyny bez uprzedniej rozmowy z lekarzem może być niebezpieczne dla pacjentów z tym schorzeniem. FDA zaleca, aby lekarze przepisujący leki nadal stosowali sitagliptynę, gdy jest to klinicznie uzasadnione, aby zapobiec przerwom w leczeniu pacjentów” – czytamy w komunikacie na stronie FDA.
Sitagliptyna jest lekiem na receptę stosowanym do kontrolowania wysokiego poziomu cukru we krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2. Przerwanie przyjmowania leków bez wcześniejszej rozmowy z lekarzem może być niebezpieczne dla pacjentów, jak dodała FDA.
Nitrozoaminy – czym są?
Nitrozoaminy zostały sklasyfikowane jako toksyczne na skutek badań prowadzonych na zwierzętach. Substancje te wstrzykiwano szczurom, by przyspieszyć u nich postęp choroby nowotworowej.
Nitrozoaminy mogą być zawarte również w pokarmie. Związki te tworzą się podczas termicznej obróbki żywności, np. peklowanego mięsa lub samoistnie podczas przechowywania jedzenia. Mogą syntezować się też w organizmie człowieka pod wpływem ich prekursorów.
„Na podstawie badań na zwierzętach, nitrozaminy zostały sklasyfikowane jako prawdopodobne czynniki rakotwórcze (substancje mogące mieć wpływ na wzrost zachorowalności na raka). Są one obecne w niektórych produktach spożywczych (żywność, woda), lecz nie przewiduje się ich niekorzystnego wpływu na zdrowie po spożyciu w niewielkich ilościach. Ryzyko pozostaje na niskim poziomie również w przypadku pacjentów zażywających produkty lecznicze, w których wykryto nitrozaminy” – podał Główny Inspektorat Sanitarny przy okazji wcześniejszych zanieczyszczeń leków dla cukrzyków.
Zobacz także
„Brzuch tarczycowy? Nie ma takiego objawu. Mylimy pojęcia” – mówi endokrynolog Maciej Jędrzejowski
„Rozpoznanie cukrzycy u osoby powyżej 50. roku życia niekiedy jest pierwszą manifestacją raka trzustki”. Pamiętaj o badaniach profilaktycznych!
„Sztuczna, inteligentna i zautomatyzowana trzustka”. Nowe odkrycie naukowców to świetna wiadomość dla cukrzyków
Polecamy
Przyjmujesz leki na wakacjach? GIF ostrzega: niektóre mogą wywołać reakcje fototoksyczne i fotoalergiczne
„Pacjenci słysząc o 'ludziach-zombie’ rezygnują z niezbędnego leczenia”. Medycy rozprawiają się z mitami dotyczącymi fentanylu
Odstawienie leków antydepresyjnych nie musi być koszmarem. Nowe badania naukowców niosą nadzieję
Rodzaje insulin – czym się różnią i jak je stosować?
się ten artykuł?