Przejdź do treści

Zatrucie mięsem z targowiska, jedna osoba nie żyje. Rozesłano alert RCB

Mięso w sklepie- HelloZdrowie
Rządowe Centrum Bezpieczeństwa rozesłało alert do części mieszkańców województwo podkarpackiego źródło: Adobe Stock
Podoba Ci
się ten artykuł?

54-letni mężczyzna, który zjadł wyrób mięsny zakupiony na lokalnym targowisku, zmarł w szpitalu w Nowej Dębie (pow. tarnobrzeski).  Z objawami ostrego zatrucia pokarmowego hospitalizowane są dwie kolejne osoby. „Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie. Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112” – apeluje Rządowe Centrum Bezpieczeństwa, które rozesłało w tej sprawie alert do mieszkańców.

„Apelujemy o powstrzymanie się od spożycia!”

W Nowej Dębie małżeństwo sprzedawało z samochodu domowe wyroby garmażeryjne. Miały być świeże i swojskie, a zamiast tego doprowadziły klientów do silnego zatrucia. 54-letni mężczyzna nie żyje, a dwie kobiety, 67- i 72-latka trafiły do szpitala z objawami zatrucia pokarmowego. Jedna z nich, w poważnym stanie, została przetransportowana do szpitala w Krakowie. Policjanci ustalili, że do zatrucia doszło po spożyciu galarety garmażeryjnej, którą klienci kupili 17 lutego rano.

Jak przekazała policja w rozmowie z portalem infonowadeba.pl, sprzedawcy zostali zatrzymani i osadzeni w areszcie w Tarnobrzegu. To małżeństwo z powiatu mieleckiego.

„Przyznali się, że hodują trzodę i dla podreperowania budżetu domowego wyrabiają wędliny, które sprzedawali na terenie Nowej Dęby” – przekazała podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, rzeczniczka Komendy Policji w Tarnobrzegu.

Funkcjonariusze w ich domu zabezpieczyli jeszcze około 20 kilogramów wyrobów mięsnych. Mięso zostanie przebadane w laboratorium.

Apelujemy do wszystkich, którzy dokonali zakupów u mężczyzny, a szczególnie tych, którzy kupili galaretę, o powstrzymanie się od jej spożycia” – ostrzega podinspektor Beata Jędrzejewska-Wrona, której słowa cytuje infonowadeba.pl

Dodaje także, że jeśli ktoś zjadł to mięso, a nie ma żadnych objawów, powinien i tak natychmiast skontaktować się z lekarzem.

Mieszkańcy części województwa podkarpackiego otrzymali też alert od Rządowego Centrum Bezpieczeństwa. Brzmi on:

Jeśli w ostatnim czasie jadłeś mięso pochodzące z niesprawdzonego źródła, odczuwasz niepokojące objawy zdrowotne i podejrzewasz, że jedzenie mogło być zatrute – natychmiast skontaktuj się z lekarzem lub zadzwoń na 112!”

Rządowe Centrum Bezpieczeństwa chce dotrzeć wszelkimi możliwymi sposobami do osób, które mogły mieć styczność z mięsem.

Uwaga! Nie jedz mięsa z targowiska w Nowej Dębie (powiat tarnobrzeski). Wysokie ryzyko zatrucia zagrażającego życiu. Jeżeli masz objawy zatrucia – dzwon na 112″ – taki alert pojawił się na portalu X.

Do wyświetlenia tego materiału z zewnętrznego serwisu (Instagram, Facebook, YouTube, itp.) wymagana jest zgoda na pliki cookie.Zmień ustawieniaRozwiń

Zatrucie: jak się objawia?

Na stronie gov.pl można przeczytać oficjalny komunikat RCB. Centrum wskazuje, jak może objawiać się zatrucie mięsem. Czytamy, że objawy mogą różnić się w zależności od rodzaju zatrucia oraz od tego, jak bardzo zatrute było mięso. Są to:

  • nudności – są jednym z najczęstszych objawów zatrucia pokarmowego. Osoba może odczuwać dyskomfort w żołądku i uczucie niechęci do jedzenia,
  • wymioty i biegunka – to naturalny sposób organizmu na pozbycie się toksyn. Mogą wystąpić zarówno po spożyciu zatrutego mięsa, jak i w trakcie trawienia,
  • bóle brzucha – ostre lub tępe. Mogą być różnie lokalizowane i nasilać się wraz z intensywnością zatrucia,
  • gorączka – w przypadku ciężkiego zatrucia pokarmowego może wystąpić gorączka, która jest reakcją organizmu na obecność toksyn,
  • ogólne osłabienie – zatrucie pokarmowe może prowadzić do ogólnego osłabienia, uczucia zmęczenia i apatii.

RCB apeluje, aby podzielić się  informacjami dotyczącymi potencjalnego zagrożenia ze swoimi bliskimi, co pomoże zapobiec spożyciu przez nich zatrutego mięsa oraz zachęcić ich do zachowania ostrożności przy zakupach spożywczych.

Kupuj mięso tylko w sprawdzonych miejscach. Jeżeli masz wątpliwości co do pochodzenia mięsa lub jego świeżości, zrezygnuj z zakupu lub skonsultuj się z właściwym terytorialnie inspektoratem weterynarii” – czytamy w komunikacie.

źródło: TVN24, infonowadeba.pl, gov.pl 

Zobacz także

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.
Podoba Ci
się ten artykuł?