Przejdź do treści

Witamina C – zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru

Witamina C - zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru
Witamina C - zapotrzebowanie, źródła, skutki przedawkowania i niedoboru
Podoba Ci
się ten artykuł?
Podoba Ci
się ten artykuł?

Większość kojarzy ją ze wspierania odporności organizmu i leczenia przeziębień. Witamina C spełnia jednak więcej kluczowych ról w naszym organizmie jak na przykład fakt, że jest przeciwutleniaczem wspomagającym eliminację wolnych rodników. Bierze również udział w przemianie węglowodanów i białek, m.in. syntezie kolagenu, neuroprzekaźników i hormonów, w tym adrenaliny, insuliny, tyroksyny, wspomaga przyswajanie żelaza przez organizm oraz bierze udział w produkcji czerwonych krwinek i przeciwciał. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C wynosi dla kobiet 91 mg, a dla mężczyzn 98 mg.

Objawy niedoboru witaminy C

Objawami, które powinny zaniepokoić i które mogą wynikać z niedoboru witaminy C w organizmie to zmiany skórne, osłabienie skóry i tkanki łącznej (wiotczenie i przedwczesne starzenie, utrudnione gojenie ran, pękanie naczynek), stany zapalne w obrębie jamy ustnej, choroby stawów, nerwobóle, anemia.

Skutki przedawkowania witaminy C

Suplementując witaminę C powinniśmy uważać i robić to zgodnie z zaleceniem lekarza lub wskazaniem w ulotce i nie przekraczać zalecanych dawek. Skutkami przedawkowania witaminy C mogą być takie objawy jak: podrażnienie żołądka, biegunka, zakwaszenie moczu i powstawanie kamieni nerkowych.

Interakcje: nadmiar zwiększa wydalanie folianów z moczem, obniżając ich poziom w organizmie.

Źródła witaminy C, czyli w jakich produktach ją znajdziesz?

Witamina C kojarzy się przede wszystkim z owocami, a szczególnie cytrusami. Jej bogatym źródłem jest… żółta papryka, która zawiera jej kilka razy więcej niż kojarząca się z witaminą C cytryna! Cennym źródłem witaminy C są także czarne i czerwone porzeczki, truskawki, maliny i inne owoce jagodowe czy kiwi, a także warzywa – wspomniana już papryka, kiełki, brokuły, kapusty, natka pietruszki, koper, świeże zioła.

Witamina C należy do najbardziej nietrwałych witamin. Łatwo rozpuszcza się w wodzie podczas gotowania żywności, dlatego bogate w nią warzywa należy przygotowywać z jak najmniejszym jej dodatkiem. Witamina ta jest również bardzo wrażliwa na działanie światła, tlenu z powietrza i zasad, łatwo utlenia się też w kontakcie z żelazem i miedzią.

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę C: intensywny wysiłek, stres, palenie papierosów, zanieczyszczenie środowiska, antykoncepcja doustna, przyjmowanie aspiryny, sulfonamidów i leków przeciwzakrzepowych, miażdżyca.

Podoba Ci się ten artykuł?

Powiązane tematy:

i
Treści zawarte w serwisie mają wyłącznie charakter informacyjny i nie stanowią porady lekarskiej. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem.