Zespół alergii jamy ustnej. Jakie produkty go wywołują? Kiedy występują alergie krzyżowe?
Swędzenie i pieczenie w gardle po zjedzeniu pewnych produktów może być objawem zespołu alergii jamy ustnej. Na jakie owoce i warzywa należy uważać? Dlaczego nasz organizm reaguje na nie alergicznie? Wyjaśnia specjalistka chorób dzieci Marzena Świerczyńska.
Zjadłaś orzecha lub ugryzłaś jabłko a język i usta zaczynają cię piec. Następnie swędzi już cała jama ustna i masz wrażenie, że puchnie ci gardło. Tak wyglądają objawy zespoły alergii jamy ustnej. Jeśli jesteś dodatkowo uczulona na trawy lub drzewa, jest to z pewnością efekt alergii krzyżowej. Tematem tym zajęła się specjalistka chorób dzieci Marzena Świerczyńska. Lekarka opublikowała swój post na profilu na Instagramie Cenrum Medycznego EuroMedis w Szczecinie.
Reakcja organizmu na alergen
Specjalistka wyjaśnia, co dzieje się w naszym organizmie, kiedy dotrze do niego alergen. Przykładowo może to być pyłek rośliny, np. brzozy.
W uproszczeniu: alergię wywołuje określony alergen, na przykład pyłek rośliny, znajdujący się w powietrzu. Organizm wytwarza przeciwciała przeciw temu alergenowi. Przeciwciała krążą z krwią, osadzają się np. w skórze, spojówkach, w jamie ustnej i nosie. Kolejne „spotkanie” z alergenem, spowoduje reakcje w tym miejscu. Dlatego właśnie alergeny z powietrza tak często są przyczyną alergicznego nieżytu nosa i spojówek, astmy lub atopowego zapalenia skóry
– tłumaczy lekarka.
Skąd bierze się alergia krzyżowa?
Jeśli jesteś uczulona na drzewa, trawy czy roztocza, prawdopodobnie po zjedzeniu np. jabłka, gruszki, orzecha laskowego czy czereśni, odczujesz pieczenie w jamie ustnej. Dlaczego organizm reaguje w ten sposób?
U części osób przeciwciała mogą reagować na białka z pokarmów, tylko dlatego, że mają podobne cząstki. To jest właśnie alergia krzyżowa.
Osoba uczulona na pyłki roślin może zareagować po zjedzeniu pokarmu, np. surowego owocu. Może wystąpić obrzęk, swędzenie warg, podniebienia i języka, czyli właśnie zespól alergii jamy ustnej (OAS).
U dzieci OAS może objawiać się też jako uporczywe zmiany na języku i wargach (zaczerwienienie, wygładzenie , spierzchnięcie ust ) lub zajady. Przyczyną jest częste oblizywanie warg z powodu swędzenia
– tłumaczy ekspertka.
Konsekwencje alergii krzyżowej
O ile w przypadku swędzenia czy pieczenia objawy ustaną po kilku minutach. O tyle, zjedzenie produktów, które nasz organizm potraktuje jako wrogie, może prowadzić do poważnych konsekwencji a nawet zagrożenia życia.
Inne alergie krzyżowe mogą niestety być poważne, prowadzić do:
- pokrzywki,
- obrzęku,
- wstrząsu,
- objawy z przewodu pokarmowego – biegunki i bóle brzucha. Opisano np. wstrząs anafilaktyczny po zjedzeniu ślimaków, u osób uczulonych na roztocza. To ciekawe, ponieważ osoby te nigdy wcześniej nie jadły ślimaków
– wymienia specjalistka.
Świerczyńska zaznacza także, że tak silne reakcje zdarzają się rzadko. Nie każda uczulona osoba musi odstawić wszystkie wymieniane produkty z diety. Warto jednak uważać.
RozwińAlergie krzyżowe – na które produkty uważać?
Spis owoców czy warzyw, po zjedzeniu których można zauważyć u siebie objawy alergii, zależy od tego, na co jesteśmy uczulone.
Przez takie krzyżowe podobieństwa powstały nazwy zespołów np. brzozowo-jabłkowy albo banan-lateks czy wspominany już roztocze-ślimaki.
Pacjenci uczuleni na brzozę mogą mieć pieczenie ust po wielu składnikach, jak czereśnie, kiwi, marchew, seler, orzechy laskowe, brzoskwinie, a nawet pomidory. Gotowane lub pieczone warzywa i owoce najczęściej nie wywołują reakcji
– tłumaczy lekarka.
Jeśli jesteś uczulona na trawy, uważaj w szczególności na: pomidory, ziemniaki, pietruszkę, seler, soję, melona, arbuza, kiwi, pomarańczę, brzoskwinię, jabłko, gruszkę oraz orzechy ziemne, laskowe, zboża i pseudozboża, a także wieprzowinę.
Alergia krzyżowa – tabela najczęstszych alergenów
Roztocza | Małże, skorupiaki, krewetki |
Lateks | Trawy i zboża, brzoza, owoce: banan, mango, kiwi, awokado, brzoskwinie, śliwki, papaja; warzywa: pomidor surowy, seler, ziemniak; kasztany jadalne, orzechy ziemne |
Olcha, brzoza, leszczyna | Rumianek, pieprz, papryka, curry, kminek, kolendra, anyż; owoce: śliwki, jabłka, gruszki, mango, kiwi, pomarańcze, liczi; warzywa: pomidor surowy, ziemniak, seler, marchew surowa |
Bylica | Koper, papryka, kminek, pieprz, anyż, curry, kolendra, rumianek, złocień; słonecznik, orzechy ziemne; owoce: śliwka, jabłko, gruszka, kiwi, mango, brzoskwinie; warzywa: pomidor surowy, seler, marchew surowa |
Trawy i zioła | Mąka żytnia, pszenna i owsiana, ryż, lateks, owoce: kiwi, melon, jabłko, gruszka, śliwka, brzoskwinia; warzywa: cebula, pomidor surowy, seler |
Seler | Pyłki brzozy, pyłki zbóż i traw, owoce: mango, melon, jabłko, gruszka; warzywa: pomidor surowy, ogórek, marchew surowa; koper, kminek, papryka, pieprz, kolendra lateks |
Zobacz także
Polecamy
11 potencjalnych przyczyn bólu głowy i oczu. Czy warto się martwić?
Nietolerancja glutenu może mieć różne przyczyny. Jak ją zdiagnozować?
Atopowe zapalenie skóry – jakie mamy możliwości skutecznego leczenia?
Co to są alergeny i jakie są ich rodzaje? Poznaj wielką ósemkę
się ten artykuł?