Zespół jelita drażliwego – dieta. Ogólne zasady, dieta FODMAP
Zespół jelita drażliwego to schorzenie o nie do końca poznanej przyczynie, które wywołuje dolegliwości czynnościowe przewodu pokarmowego, takie jak biegunki, zaparcia, bóle brzucha oraz wzdęcia. Nie ma leczenia przyczynowego zespołu jelita drażliwego. Dieta prowadzona w odpowiedni sposób może jednak złagodzić znacząco odczuwane objawy.
Niedawno opracowano dietę FODMAP, która ma zastosowanie w leczeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Do najważniejszych zaleceń dietetycznych dla zespołu jelita drażliwego należą ograniczenie spożywania węglowodanów fermentujących oraz modyfikacja diety w zależności od objawów.
Zespół jelita drażliwego – dieta. Podstawowe zasady
Pożywienie ma ogromną rolę w powstawaniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Dietę zaleca się w okresie nasilonych dolegliwości w przebiegu choroby, jaką jest zespół jelita drażliwego – dokuczliwego schorzenia objawiającego się uciążliwymi wzdęciami, kurczowymi bólami brzucha oraz naprzemiennie biegunką i zaparciami. Dieta na zespół jelita drażliwego ma być zgodna z ogólno przyjętymi zasadami zdrowego żywienia.
W zespole jelita drażliwego (objawowym) dieta powinna wykluczać niektóre produkty działające szkodliwie na przewód pokarmowy. Z diety należy wykluczyć przede wszystkim:
- napoje gazowane,
- ciężkostrawne tłuszcze zwierzęce,
- mleko,
- owoce z dużą zawartością fruktozy.
Dolegliwości może wzmagać sorbitol zawarty w produktach, takich jak guma do żucia, dietetyczne dżemy, czekolady. Dużo sorbitolu znajduje się w sokach: jabłkowym, winogronowym, świeżych śliwkach, wiśniach, brzoskwiniach. W diecie na zespół jelita drażliwego należy ograniczyć używki, takie jak alkohol, kawa, zaprzestać palenia papierosów i spożywania produktów wysoko przetworzonych, smażonych. Niezbędne jest również picie odpowiedniej ilości wody – zaleca się wypijanie co najmniej 1,5 l wody dziennie. Wielkie znaczenie ma regularne spożywanie produktów – 5 posiłków w małych porcjach przyjmowanych w miarę możliwości o stałej porze.
Zespół jelita drażliwego – dieta FODMAP
Dieta FODMAP (fermentable oligosaccharides, disaccharides, monosaccharides and polyols) to dieta o małej zawartości fermentujących węglowodanów. Wykorzystywana jest w leczeniu objawów zespołu jelita drażliwego. Dieta ta przynosi doskonałe rezultaty szczególnie w okresie zaostrzeń. Badania w kierunku skuteczności diety w zespole jelita drażliwego prowadzone były przez australijskich naukowców z Monash University. Wykazały, że produkty zawierające fruktozę, laktozę, fruktany, alkohole polihydroksylowe (sorbitol, mannitol, ksylitol) nasilają objawy jelita drażliwego poprzez przyspieszenie motoryki jelit oraz zwiększenie w nich produkcji metanu oraz siarkowodoru. Jest to dieta, którą należy stosować do końca życia. W pierwszej fazie eliminuje się produkty zawierające duże ilości FODMAP na około 6–8 tygodni, a następnie dietę rozszerza się.
Zobacz także
Zespół jelita drażliwego – dieta na biegunkę
Jednym z dokuczliwych objawów zespołu jelita drażliwego mogą być rozluźnione stolce. W biegunkach obowiązuje przede wszystkim dieta niskoresztkowa, niskotłuszczowa, z ograniczeniem cukrów fermentujących w jelitach. Do diety zaleca się dołączenie produktów o właściwościach zapierających, takich jak ryż czy mąka ziemniaczana.
Zespół jelita drażliwego – dieta na zaparcia
Część osób cierpiących na zespół jelita drażliwego ma dokuczliwe i nieustępujące zaparcia. Warto, by włączyły one do diety produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny, który przyspiesza pasaż jelitowy. Zaleca się spożywanie 30–50 g błonnika dziennie. Produkty, które go zawierają, to: pieczywo pełnoziarniste, kasze, suszone śliwki, morele, owoce, warzywa.
Zespół jelita drażliwego – jadłospis
W internecie można znaleźć wiele dietetycznych przepisów do wykorzystania w zespole jelita drażliwego. Opierają się one przede wszystkim na wykluczeniu produktów zakazanych. Można je modyfikować w zależności od potrzeb oraz dolegliwości.
Przykładowy jadłospis dla pacjentów z zespołem jelita drażliwego na cały dzień:
- śniadanie: owsianka z mlekiem roślinnym, mandarynka, kawa zbożowa, bułka grahamka z masłem
- II śniadanie: bułka grahamka z masłem, napój z marchwi, lipy i soku z cytryny
- obiad: zupa botwinka z ziemniakami, pieczona pierś z kurczaka, ulubiona kasza, sałata zielona z oliwą
- podwieczorek: sałatka owocowa z mandarynek, ananasa, winogron
- kolacja: bułka grahamka z niewielką ilością masła, z serem mozzarella, pomidorem, szklanka zielonej herbaty.
Ilość substancji odżywczych należy dopasować do indywidualnych potrzeb, z uwzględnieniem trybu życia, płci, wieku oraz chorób towarzyszących. W celu ustalenia odpowiedniej dla zespołu jelita drażliwego diety najlepiej skontaktować się z dietetykiem.
Najnowsze w naszym serwisie
„Płynne złoto”. To drogocenny skarb dla twojego zdrowia
Te związki są kluczowe dla rozwoju płodu. Ich niedobór jest bardzo niebezpieczny też dla dorosłych
Chronią przed szkodliwym wpływem antybiotyków. Nie każdy jednak wie, jak je poprawnie zażywać
Rób to każdego dnia. Szybko zauważysz, że twój mózg działa lepiej
Polecamy
Polskie naukowczynie opracowują rewolucyjną metodę leczenia raka jajnika. „Bardzo obiecująca”
„Gdyby pobrano organy, to byłby koniec”. W jednym szpitalu miano stwierdzić śmierć mózgu, w drugim – przywrócić do życia
Lekarz pozwolił 13-latce wywiercić dziurę w głowie pacjenta. Media piszą o gigantycznym skandalu
Efekt Nocebo, czyli siła negatywnych myśli w medycynie
się ten artykuł?