Zwróć uwagę na oznaczenia plastikowych opakowań. Niektóre mogą wydzielać toksyny!
„Przechowywana żywność sama w sobie podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny, ale plastikowe opakowania 'dolewają oliwy do ognia'” – alarmują ekspertki z portalu „Czytamy Etykiety”. Wyjaśniają przy okazji, co oznaczają poszczególne symbole na opakowaniach.
Opakowanie ma wpływ na żywność
Wybierając produkty spożywcze ze sklepowej półki, często zwracamy uwagę na ich skład. To jednak nie wystarczy, by wybierać zdrowo. Ważne, by sięgać po produkty z bezpiecznym opakowaniem. Nie każdy bowiem taki posiada. Na problem zwróciła uwagę na swoim profilu na Instagramie Agnieszka Pocztarska, właścicielka portalu Czytamy Etykiety.
Na co dzień mówimy o składach żywności, ale przecież to, w co jest ona zapakowana, także ma na nią wpływ.
Przechowywana żywność sama w sobie podlega przemianom, które wpływają na jej skład chemiczny i fizyczny, ale plastikowe opakowania „dolewają oliwy do ognia” – wyjaśnia ekspertka.
Oznaczenia na plastikowych opakowaniach
Ideałem byłoby wybierać produkty, które nie są w opakowaniu plastikowym. Nie zawsze jednak tak się da. Zanim więc kupisz plastikowe opakowanie, zwróć uwagę na jego symbol. Co może oznaczać? Pocztarska wymienia:
- 1 – PET – może zawierać ftalany i BPA, nie podgrzewać, nie używać ponownie,
- 2 – HDPE – bezpieczne,
- 3 – PVC – może wydzielać toksyny, szkodliwy dla zdrowia, rakotwórczy,
- 4 – LDPE – bezpieczny,
- 5 – PP – bezpieczny,
- 6 – PS – wydziela toksyny zwłaszcza pod wpływem ciepła, szkodliwy dla zdrowia,
- 07 – INNE – może zawierać BPA, nie podgrzewać, może być szkodliwy.
Czytamy Etykiety
Za profilem na Instagramie i portalem Czytamy Etykiety stoi Agnieszka Pocztarska. Jej profil na Instagramie obserwuje ponad 258 tys. osób.
Jak sama o sobie pisze: „Jestem takim samym konsumentem jak ty i na swoim przykładzie udowadniam, że można zmienić swoje nawyki żywieniowe, wybierać produkty z dobrym składem i dokonywać świadomych wyborów. Obserwuję i słucham czytelników serwisu i każdym działaniem staram się pomóc w codziennych decyzjach zakupowych naszych społeczności”.
„Wszyscy lubimy wiedzieć, co jemy i jak to jedzenie wpływa na nasz organizm. Niestety, nie każdy ma czas i wiedzę, aby móc dobrze wybrać. Dlatego my każdego dnia analizujemy etykiety i przyglądamy się z bliska składom produktów w polskich sklepach – dla WAS! Naszą wiedzą i doświadczeniem chcemy dzielić się z Wami, a jednocześnie ułatwiać codzienne wybory zakupowe” – czytamy na stronie Czytamy Etykiety.
Zobacz także
Opakowania, które nie szkodzą żywności. W co pakować posiłek, by nie tylko był smaczny, ale i zdrowy?
Termin ważności ma znaczenie? Można zjeść przeterminowane jedzenie?
„Dziecko ważące 15 kg przekracza dopuszczalną dzienną dawkę E476 (czyli polirycynooleinianu poliglicerolu) już po zjedzeniu 2 kostek czekolady” – mówi Katarzyna Rada, właścicielka serwisu Czytaj Skład
Polecamy
Naukowcy z Poznania stworzyli parówkę z ziemniaka. „Wygląda, pachnie i smakuje jak paróweczka”
Wyższe opłaty za marnowanie żywności. Resort rolnictwa szykuje zmiany. „Przepis obejmuje wszystkie placówki”
Mycie nie usuwa pestycydów z owoców. Naukowcy twierdzą, że jest tylko jeden sposób, by się ich skutecznie pozbyć
Aronia ma uzdrawiającą moc! Nowa książka Agaty Lewandowskiej pod matronatem Hello Zdrowie
się ten artykuł?